„Kasdienė duona“ | Lk 10, 38-42

38 Jiems keliaujant toliau, Jėzus užsuko į vieną kaimą. Ten viena moteris, vardu Morta, pakvietė jį paviešėti. 39 Ji turėjo seserį, vardu Marija. Ši, atsisėdusi prie Viešpaties kojų, klausėsi jo žodžių. 40 Morta buvo susirūpinusi visokiu patarnavimu. Ji stabtelėjo ir pasiskundė: „Viešpatie, tau nerūpi, kad sesuo palieka mane vieną patarnauti? Sakyk, kad ji man padėtų“. 41 Tačiau Viešpats atsakė: „Morta, Morta, tu rūpiniesi ir sielojiesi daugeliu dalykų, 42 o reikia tik vieno. Marija išsirinko geriausiąją dalį, kuri nebus iš jos atimta“.


Skaitydami šią ištrauką dažnai matome Mortą neigiamomis spalvomis. Štai ji per daug rūpinasi ir sielojasi daugeliu dalykų, ji skundžiasi, jog sesuo jai nepadeda. Ir galiausiai ji neišsirinko to kas, Jėzaus žodžiais tariant, yra geriausioji dalis. Tačiau Viešpaties žodžiuose nėra pasmerkimo. Tiek Morta, tiek Marija daro gerus dalykus. Juk, jeigu Morta nesirūpintų namų ruoša, vaišėmis, svečiai ir Jėzus tame tarpe, liktų alkani, jais nebūtų deramai pasirūpinta. Mortos elgesyje galime atpažinti neigiamą požiūrį ir pasirinkimų konfliktą. Ji nejučiomis kaltina savo seserį ir net Jėzų, kad Jis neliepia seseriai eiti į pagalbą. Tačiau Morta šį kartą pasirinko patarnauti, o Marija klausytis Jėzaus. Ir kiekviena iš jų turėtų būti laisva savo pasirinkime, tą ir pabrėžia Jėzus. Morta jaučiasi nuskriausta, tačiau, nekeičia savo pasirinkimo, o smerkia kitą – Mariją. Iš tiesų būna gyvenime situacijų, kuomet jaučiamės nepakeičiami ir turime daryti tai kas mums tuo metu nepriimtina ir pykstame, kai kiti nesielgia taip pat. Tačiau ar tikrai taip yra? Galbūt Morta perlenkė lazdą savo rūpesčiu? Gal jai reikėjo paprašyti sesers pagalbos anksčiau ir greitai susiruošus, kartu su ja sėstis prie Jėzaus kojų ir klausytis Jo? Mortos rūpestis ir darbai nėra nereikalingi, tačiau jie atima visą jos laiką, jos prioritetai yra susimaišę. Štai kame slypi šis pasirinkimų konfliktas. Iš to kyla ir pavydas, ir pyktis ant sesers.

Kiekviename iš mūsų yra ir Mortos, ir Marijos dalis. Esame laisvi rinktis ir susidėlioti savo prioritetus. Jeigu mūsų pasirinkimas kelia mums nemalonius jausmus, gal verta peržvelgti jį iš naujo ir pasirinkti geriausiąją dalį? Juk kai Dievas pirmoje vietoje, viskas yra savo vietoje.

Šiandien dėkosiu Dievui už laisvę rinktis ir susidėlioti prioritetus.
Šiandien prašysiu Dievo malonės, kad galėčiau pasirinkti geriausiąją dalį, o jeigu suklysiu – drąsos pakeisti savo pasirinkimą.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai