Šv. Kalėdos Konstantinopolio patriarchato parapijose 2023 [fotoreportažas]

Novy Čas nuotr.

Šiemet Visuotinio Konstantinopolio patriarchato Lietuvos egzarchato tikintieji pirmą kartą šv. Kalėdas sutiko gruodžio 25 d., pagal naująjį kalendorių, įprastą daugeliui pasaulio Ortodoksų Bažnyčių. Praeitais metais šios bendruomenės šv. Kalėdų pamaldas turėjo tik Vilniuje, Klaipėdoje ir Anykščiuose, šiemet pamaldos vyko dar ir Kaune, Šiauliuose, Tauragėje ir Elektrėnuose. Išaugo ir žmonių skaičius – jeigu praeitais metais Vilniuje vykusiose vienintelėse pamaldose dalyvavo apie du šimtus žmonių, šiemet virš du šimtai žmonių Vilniuje dalyvavo vien pamaldose baltarusių kalba (viso Vilniuje buvo trejos Šv. Kalėdų pamaldos baltarusių kalba). 

Be baltarusiškų pamaldų, Vilniuje ir likusioje Lietuvoje vyko pamaldos lietuvių, ukrainiečių ir senąją slavų kalbomis, graikų bendruomenės lankytose pamaldose prie lietuviškų maldų pridėtos maldos, giesmės ir skaitiniai ir graikų kalba. 

Džiaugiamės, kad bendruomenės auga, bręsta ir tvirtėja, nors ir patiriame įvairius išbandymus, kad ją sudaro įvairių tautų, įvairiais išsilavinimo žmonės, kuriuos jungia tik viena – bendras ortodoksiškas tikėjimas į Jėzų Kristų.

Primename, kad jeigu norite, jog Konstantinopolio patriarchato pamaldos vyktų ir Jūsų mieste, galite organizuotis su bendraminčiais į bendruomenę ir kreiptis į egzarchatą – egzarchatas@ortodoksas.lt . Ieškosime sprendimų, kaip patenkinti tikinčiųjų dvasinius poreikius Jūsų mieste.

Toliau galite pamatyti nuotraukas iš Konstantinopolio patriarchato bendruomenių pamaldų skirtinguose Lietuvos miestuose. 

VILNIUS



 


VILNIUS, dvejos pamaldos baltarusių k. 







VILNIUS, rusakalbė bendruomenė


KAUNAS





KLAIPĖDA





ŠIAULIAI 





ANYKŠČIAI 




ELEKTRĖNAI 



TAURAGĖ





PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai