Australijos arkivyskupas: Rusai sukūrė savo, paralelinę Ortodoksų Bažnyčią

 


2023 m. lapkričio 26 d., sekmadienį, Australijos arkivyskupas Makarijus aplankė ukrainiečių ortodoksų „Šventojo Sabos Naujojo iš Kalymnos“ parapiją, esančią Sidnėjaus Banksijos priemiestyje.

Australijos arkivyskupas Makarijus tarnavo Liturgiją, prie jo prisijungė parapijos kunigas tėvas Sava Pizanias, tėvas Miltiades Chryssavgis ir tėvas Edwardas Watersas. Dieviškosios liturgijos pabaigoje vyko pamaldos už 1932-1933 m. ukrainiečių genocido aukų sielas, skirtos Holodomoro atminimo dienai, kurią ukrainiečiai visame pasaulyje kasmet mini paskutinį lapkričio savaitgalį.

Sakydamas kalbą gausiai susirinkusiems žmonėms arkivyskupas paminėjo tragiškus įvykius, kaip vieną tamsiausių pasaulio istorijos puslapių, nes dėl sovietų režimo sukelto dirbtinio bado Ukrainoje 1930-aisiais žuvo septyni milijonai žmonių, daugiausia vaikų. Arkivyskupas išreiškė solidarumą su Ukrainos žmonėmis, melsdamasis už nekaltų aukų sielų išganymą ir už tai, kad panašūs nusikaltimai ir žiaurumai nepasikartotų.

Arkivyskupas Makarijus taip pat nepamiršo paminėti brolžudiško karo, siaučiančio Ukrainos teritorijoje po Rusijos kariuomenės įsiveržimo 2022 m. vasario mėnesį, pakartodamas savo pasmerkimą, dar kartą ragindamas siekti taikos ir patikindamas, kad Motina Bažnyčia ir visuotinis patriarchas Baltramiejus, taip pat Šventoji Australijos arkivyskupija ir jis pats, kaip arkivyskupas, tvirtai remia ir toliau rems ukrainiečių tautos teises.

Baigdamas arkivyskupas Makarijus su liūdesiu pastebėjo, kad Rusijos Bažnyčios gelmėse įsiskverbė ir buvo priimta „karo teologija“, visiškai prieštaraujanti šventosios Evangelijos mokymui. „Labai bijau, kad mūsų broliai ir seserys rusai sukūrė savo, paralelinę Ortodoksų Bažnyčią“, - pažymėjo jis ir pridūrė:

„Jie turi savo teologiją, savo ekleziologiją, savą požiūrį į šventuosius kanonus ir jų aiškinimą. Turime melstis, kad Dievas apšviestų visus dvasininkus, visus vyskupus, ypač tuos, kurie eina aukštas vadovaujančias pareigas, kad jie suprastų, jog svarbiausia vyskupo pareiga - dirbti dėl Bažnyčios vienybės, o ne dėl susiskaldymo“.

Pagal orthodoxtimes.com



PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai