Baltarusijos režimas paskelbė kun. Georgijaus Rojaus paiešką

Konstantinopoliui pavaldžios Lietuvos krikščionių ortodoksų (stačiatikių) Bažnyčios kunigui Georgijui Rojui paskelbta paieška Baltarusijoje ir Rusijoje. Kunigas yra atvykęs į Lietuvą iš Baltarusijos, persekiojamas Baltarusijos režimo už savo nepritarimą smurtui prieš taikius protestuotojus 2020 m. ir Rusijos agresijos Ukrainoje smerkimą.

Informacija apie paiešką paaiškėjo „Mediazonai“ gegužės 15 dieną paskelbus atnaujintą Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų sąrašą ( https://strangling-rods-355181.appspot.com/article/2024/05/15/base_wanted ; Rusijos VRM tinklalapyje – https://мвд.рф/wanted ; užblokuotas Lietuvoje). 

Anksčiau, 2023 m. spalio mėn., remdamasi Baranovičių miesto ir rajono teismo sprendimu, Baltarusijos Respublikos informacijos ministerija Lietuvos egzarchato baltarusių parapijos „Telegram“ kanalą paskelbė ekstremistiniu.

( http://mininform.gov.by/documents/respublikanskiy-spisok-ekstremistskikh-materialov/

Kunigas Georgijus Rojus yra kilęs iš Gardino, kur tarnavo arkivyskupo Artemijaus (Kiščenkos) vyskupijoje – šis arkivyskupas buvo vienintelis Rusijos Stačiatikių Bažnyčios vyskupas (Baltarusijos Bažnyčia yra Rusijos Bažnyčios dalis), atvirai pasisakęs prieš Baltarusijos valstybės smurtą prieš taikius protestuotojus 2020 m., dėl ko netrukus buvo pašalintas iš pareigų. Kunigas Georgijus Rojus taip pat pasisakė prieš Lukašenkos režimo smurtą prieš taikius protestuotojus, padėjo nukentėjusiems nuo smurto žmonėms, už ką susilaukė pažeminimo bažnytinėse pareigose. 2022 m. prasidėjus plataus masto Rusijos agresijai Ukrainoje, pasisakė prieš Rusijos agresiją ir patriarcho Kirilo paramą karui, pasirašė atvirą kunigų laišką, smerkiantį karą. 2023 m. jis išvyko iš Baltarusijos ir perėjo iš Maskvos patriarchato į Konstantinopolio patriarchato Lietuvos egzarchatą, jo namuose buvo atliktos kratos, turtas areštuotas. Dabar paaiškėjo, kad yra paskelbta jo paieška, iškelta baudžiamoji byla. 

Pasaulietinis tėvo Georgijaus vardas sąrašuose – РОЙ ЮРИЙ ВЯЧЕСЛАВОВИЧ.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai