Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (birželio 9 d.)

UKRAINA

Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) atstovai pareiškė, kad neketina per tris dienas palikti Kijevo Pečiorų lauros, nes šis reikalavimas yra neteisėtas ir nepagrįstas. Bažnyčios vadovybė ir toliau aštriai reaguoja į birželio 5 d. pasibaigusį patikrinimą. Po jos kultūros ministras A. Tkačenka paskelbė reikalavimą visiems gyventojams per tris dienas palikti Laurą.

Ukrainos pilietinėje visuomenėje tęsiasi konfliktas, kurio centre - metropolito Onufrijaus vadovaujama Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia. Dėl neryžtingų ir dažnai akivaizdžiai prorusiškų Bažnyčios nuostatų ji nuolat sulaukia griežtos Ukrainos visuomenės kritikos. Konfliktas tik aštrėja, ir atrodo, kad UOB-MP pasirinko laukimo poziciją. Neseniai vienas iš UOB-MP hierarchų, vyskupas Jona (Čerepanovas), savo socialiniame tinkle Facebook užsiminė, kad Kachovkos elektrinės susprogdinimas yra Dievo bausmės Ukrainai už tai, kas vyksta su Laura. Akivaizdu, kad būtent UOB-MP parapijiečiai, kurių skaičius per karo veiksmų metus sumažėjo, yra tolerantiškiausi "rusų pasauliui" ir yra šios ideologijos tvirtovė Ukrainoje. Jau žinomi atvejai, kai už atsiskyrimą nuo Maskvos pasisakantiems kunigams buvo taikomos bažnytinės bausmės.

Laikas parodys, ar bandymas "sėdėti ant dviejų kėdžių" yra sėkminga UOB-MP strategija, tačiau šiandien akivaizdu, kad jos vadovybė savo "dvasinį ryšį" su Maskva iškelia aukščiau už baimę tapti svetimšaliu savo žemėje. Primename, kad patriarchas Kirilas, kuriam pavaldi UOB-MP, yra vienas iš karo apologetų, laiminantis rusų karius žudyti ukrainiečius kovojant su įsivaizduojamais "naciais", šiaip gyvenančiais tik Vladimiro Putino galvoje.

RUSIJA

Nobelio premijos laureatas Dmitrijus Muratovas, atstovaudamas Rusijos demokratinėms jėgoms, kalbėjo Europos Parlamente Briuselyje vykusioje konferencijoje "Diena po". Savo kalboje jis ypač pabrėžė: "Rusijos Ortodoksų Bažnyčia atsisakė Dievo iš Naujojo Testamento. Pagrindinė dabartinė religinė ir propagandinė idėja: mirtis svarbiau už gyvenimą". Moralinis ir intelektualinis Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, virtusios Vladimiro Putino diktatūros ramsčiu, nuosmukis akivaizdus visam krikščioniškajam pasauliui. Patriarchas Kirilas, nuosekliai nutraukdamas eucharistinę bendrystę su senosiomis ortodoksų Bažnyčiomis, Maskvos Patriarchatą pavertė savotiška totalitarine sekta, atkirsta nuo išorinio pasaulio ir sveiko proto. Muratovas taip pat sakė, kad Rusija nebėra Europos dalis, o liūdnai pagarsėjusį "langą į Europą" Vladimiras Putinas vėl užkalė vinimis.

ŠIAURĖS MAKEDONIJA

Serbijos patriarchas Porfirijus bei Ochrido ir Makedonijos arkivyskupas Stefanas Ochrido Šv. Sofijos bažnyčioje kartu šventė liturgiją, kuria buvo paminėtos pirmosios metinės, kai Serbijos Ortodoksų Bažnyčia Ochrido arkivyskupui įteikė autokefalijos tomosą. Džiaugsmingos ir iškilmingos pamaldos baigėsi padėkos žodžiais Serbijos patriarchui už jo meilę makedonų tautai. Patriarchas Porfirijus savo ruožtu sakė: "Dėkoju už jūsų meilę, už galimybę tarnauti šioje šventovėje. Šiandien sužinojau, kad serbų patriarchas paskutinį kartą čia tarnavo prieš 100 metų. Nelaukime 100 metų, kad jūs visada atvažiuotumėte į Belgradą, o mes atvažiuotume čia, kad galėtume tarnauti visame pasaulyje, kur yra mūsų tautos, ir jos kartu meldžiasi Dievui. Nors priklausome skirtingoms tautoms, priklausome vienai Kristaus Bažnyčiai ir vienai Dievo tautai.

Dviejų Bažnyčių istorija yra ryškus pavyzdys, kaip nuoširdus gėrio troškimas gali išspręsti sunkiausius bažnytinius ir politinius nesutarimus. Šiuo metu laukiama, kad šį autokefalijos tomosą patvirtins Visuotinis (Konstantinopolio) patriarchas.

LIETUVA

Birželio 7 d. Lietuvos Respublikos Seimo Lankytojų centre atidaryta fotografijų paroda, skirta Baltarusijos didvyriams, žuvusiems kovoje su Rusijos okupantais Ukrainoje, o taip pat ir tiems, kurie didvyriškai tęsia šią kovą. Parodą surengė labdaros fondas "Laisvoji Baltarusija", Bučos miesto muziejus "Laisvoji Baltarusija su Ukraina širdyje” ir Ukrainos namai Vilniuje.

Parodos atidaryme taip pat dalyvavo Visuotinio (Konstantinopolio) patriarchato Lietuvoje atstovas kunigas Vitalijus Mockus, kuris lietuvių, baltarusių ir ukrainiečių kalbomis sugiedojo gedulingas pamaldas už žuvusiuosius Ukrainoje.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai