Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (birželio 4 d.)

UKRAINA

Autokefalinės Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB) vadovas metropolitas Epifanijus Vyskupų susirinkime pranešė, kad per praėjusius metus prie jų prisijungė 900 bendruomenių, o kunigų skaičius išaugo 400 žmonių,. Pagrindinė tokio žingsnio priežastis buvo Ukrainos ortodoksų vienijimosi procesas, vykęs nepaisant kliūčių ir nesutarimų. Karas privertė daugelį kunigų persvarstyti savo požiūrį į Bažnyčios vidaus padėtį. Tai paskatino net UOB kritikus pakeisti savo jurisdikciją, nenorint likti struktūroje, kuri yra šalies agresorės ideologinės sistemos dalis.

Aiškiai prorusiškos Maskvos Patriarchato Ukrainoje struktūros neryžtinga pozicija sukėlė visuotinį visuomenės pasipiktinimą. Metropolito Onufrijaus laukimo pozicija, kuri taip patinka "rusų pasauliui", kampanija dėl tariamo ortodoksų persekiojimo Ukrainoje, nedavė jokio efekto. Tikėtina, kad bendruomenių prisijungimo iš kitų jurisdikcijų procesas tęsis.

RUSIJA

Rusijoje įvyko bendra Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų akcija. Dvasininkijos atstovai dviem lėktuvais su šv. Serafimo Saroviečio atvaizdu skraidė aplink Rusijos Federacijos sritis, kurios potencialiai gali tapti Ukrainos dronų aukomis, ir meldėsi už jų apsaugą. Akcijai vadovavo Maskvos Patriarchato Sinodo bendradarbiavimo su Ginkluotomis pajėgomis ir teisėsaugos institucijomis skyriaus ryšiams su Rusijos gvardija sektoriaus vadovas kunigas Romanas Bogdasarovas. Rusijos Bažnyčios kunigai aktyviai dalyvauja Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose esančios kaimenės "sielovadoje". Besąlygiška Maskvos Patriarchato parama ukrainiečių tautos genocidui daugelį verčia susimąstyti: "ar buvo Bažnyčia? Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, nutraukusi eucharistinę bendrystę su seniausiomis ir autoritetingiausiomis Ortodoksų Bažnyčiomis, vis labiau ima panašėti į religinę ir politinę sektą, skirtą tarnauti Vladimirui Putinui. Dėl savo pozicijos Maskvos Patriarchatas tampa vis labiau dvasiškai izoliuotas.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai