Žodžio ir Eucharistijos liturgija

 


Ortodoksų Dieviškoji Liturgija turi du pagrindinius vyksmo centrus - tai Dievo Žodžio skaitymas (Katechumenų, arba Žodžio liturgija) ir Eucharistijos šventimas (Ištikimųjų, arba Eucharistijos liturgija). Daugelio tradicinių krikščionių konfesijų liturgija sudaryta tokiu pat būdu, tai mus jungianti bendra apaštališka tradicija. Ortodoksų Bažnyčios liturgijoje abi dalys yra aiškiai atskiriamos eisenomis – prieš Dievo Žodžio skaitymą vyksta eisena su Evangelija, prieš Eucharistijos liturgiją vyksta eisena su duona ir vynu (atnašomis). Kitaip tariant, tam tikros Dieviškosios Liturgijos dalies metu nešama ir visiems tikintiesiems rodoma tai, kas dabar bus naudojama dievogarbai. Iš šių eisenų net ir nesuprantant kalbos, kuria vyksta pamaldos, lengva suprasti, „kur randamės“ pamaldų eigoje.

Senovėje Evangelija buvo laikoma atskiroje patalpoje, todėl ją reikėjo fiziškai atsinešti, šiandien paprastai ji jau yra ant altoriaus, todėl nedidelė procesija yra simbolinė. Tuo tarpu atnašos Eucharistijos šventimui ruošiamos ant atskiro stalo, ir procesija Ištikimųjų liturgijos pradžioje turi praktinę reikšmę – reikia pernešti atnašas nuo Atnašų stalo ant altoriaus.

Rytų slavų tradicijoje šios „procesijos“ labai trumpos, viso labo nuo altoriaus iki pakylos (ambono), graikų ir Balkanų Bažnyčiose dvasininkai ir žvakes nešantys patarnautojai eina aplink visą bažnyčią, ką mūsų Švč. Trejybės Konstantinopolio patriarchato bendruomenėje praktikuojame ir mes.




PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai