Rumunijos Bažnyčia kviečia Moldovos tikinčiuosius, priklausančius Maskvos patriarchatui, į savo jurisdikciją

Rumunijos Ortodoksų Bažnyčios Besarabijos metropolija išplatino oficialų komunikatą, kuriuo drąsina visus Besarabijos (Moldovos) tikinčiuosius, kurių didelė dalis tebepriklauso Maskvos patriarchatui, grįžti į Rumunijos patriarchato „Motiną Bažnyčią“. „Joks vaikas neišsižada savo tėvų, išskyrus tuos atvejus, kai jis jėga priverčiamas tai padaryti, kaip nutiko Besarabijoje per daugiau nei šimtą penkiasdešimt Rusijos okupacijos metų,“ – rašoma pranešime. „[Rumunijos Bažnyčios] Besarabijos metropolija yra vienintelė bažnytinė struktūra, kanoniškai ir istoriškai turinti teisę ganyti ir ginti savo tikinčiuosius Besarabijoje“.

Moldovos gyventojų laipsnišką grįžimą į Rumunijos Bažnyčią komunikatas vadina „natūraliu procesu“, o Moldovos gyventojų tapatinimąsi su Maskvos patriarchatu – „Stokholmo sindromu“. Nors Rumunijos Ortodoksų Bažnyčia buvo atkurta dar 1992 m., dauguma Moldovos gyventojų vis dar tebepriklauso Maskvos patriarchato Bažnyčiai, nors karas Ukrainoje ir paskatino perėjimo procesą. Neseniai ir Moldovos valdžia svarstė dalies bažnytinio turto grąžinimą Rumunijos Bažnyčiai.

Praeitą savaitę į Rumunijos Bažnyčią perėjo Puhoi kaimo parapija, su kun. Alexei Sîrbu priešakyje. Maskvos patriarchatas paskelbė perėjimą neteisėtu ir išleido raštą apie kunigo suspendavimą, nors pagal Ortodoksų Bažnyčios kanonus vieno patriarchato vyskupai negali suspenduoti kito patriarchato dvasininkų, o kun. Alexei jau yra Rumunijos patriarchato kunigas.

Besarabijos metropolija buvo įkurta 1918 m., kai Besarabijos kraštas buvo išlaisvintas iš Rusijos imperijos ir tapo Rumunijos karalystės dalimi. Metropolija buvo panaikinta 1940 m., kai pasirašius Molotovo-Ribentropo paktą Sovietų Sąjunga vėl užgrobė Besarabiją ir joje įkūrė Moldovos Sovietų Socialistinę Respubliką. Vietinė Bažnyčia buvo prijungta prie Maskvos patriarchato. 1991 m. Moldovai atkūrus nepriklausoma, gimė iniciatyva atkurti ir Besarabijos metropoliją, kas buvo įgyvendinta 1992 m.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai