Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (birželio 17 d.)

ESTIJA

Estijos užsienio reikalų ministras Margus Tsahkna paskelbė 58 asmenų iš Rusijos Federacijos, kuriems uždrausta atvykti į Estiją, sąrašą. Į sąrašą įtraukti politiniai veikėjai, susiję su žmogaus teisių gynėjų grobimu ir persekiojimu Rusijoje. Patriarchui Kirilui (Gundiajevui) taip pat uždrausta įvažiuoti į šalį dėl to, kad Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas atvirai remia agresyvų Vladimiro Putino karą prieš Ukrainą, taip pat visokeriopai skatina ir pateisina Rusijos valdžios institucijų veiksmus Ukrainoje. Dėl tokios pozicijos Europos Sąjunga norėjo patriarchui Kirilui taikyti asmenines sankcijas, tačiau Vengrijos, kurioje valdžioje yra prorusiškas politikas Viktoras Orbanas, pozicija neleido to padaryti. Tada kai kurios šalys (Jungtinė Karalystė, Kanada, Čekija, Lietuva ir kt.) vienašališkai įvedė savo apribojimus ir sankcijas.

VENGRIJA

Remiantis kelių žiniasklaidos priemonių pranešimais, Rusijos Ortodoksų Bažnyčia tarpininkavo, kad Vengrijai būtų perduoti 11 nelaisvėje atsidūrusių vengriškų šaknų turinčių ukrainiečių iš Užkarpatės. Ukrainos užsienio reikalų ministerija jau pareiškė, kad apie tai sužinojo iš naujienų pranešimų ir negavo jokios informacijos iš šalių apie būsimą Ukrainos piliečių perdavimą. Labai tikėtina, kad šia akcija siekiama pagerinti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios-Maskvos Patriarchato įvaizdį Europoje. Pastaruoju metu bet kokia šios organizacijos veikla vienaip ar kitaip siejama su Kremliaus interesais ir diskredituojama patriarcho Kirilo (Gundiajevo) pozicijos. Demokratinėje bendruomenėje Rusija neturi sąjungininkų Europoje, vienintelė "silpna grandis" yra Vengrija, kur pastaraisiais metais prorusiškas ministras pirmininkas Viktoras Orbanas visaip blokavo su sankcijomis susijusias iniciatyvas.

UKRAINA

Birželio 9 d. Kijevo srities deputatų tarybos sesijoje nuspręsta nusiųsti Ukrainos Aukščiausiajai Radai kreipimąsi, kad būtų priimtas įstatymas, draudžiantis Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) veiklą Ukrainoje kaip organizacijai, kuriai vadovaujama iš šalies agresorės ir kuri remia karą prieš Ukrainą. Nuo pat karo pradžios pasigirdo balsų, raginančių visiškai uždrausti UOB-MP veiklą. Dėl to, kad patriarchas Kirilas (Gundiajevas) atvirai remia ukrainiečių naikinimą ir laimina Rusijos kariuomenę, Ukrainos tikintieji, kurie yra Maskvos Patriarchato parapijiečiai, atsidūrė sudėtingoje etinėje situacijoje. Dėl metropolito Onufrijaus neryžtingumo ir šio klausimo "atidėliojimo" politikos Ukrainos visuomenė nuolat kritikuoja šią religinę bendruomenę. Jau žinoma atvejų, kai ukrainiečių kunigai, prieštaraujantys pavaldumui Maskvai, buvo suspenduoti. Jei anksčiau bet koks bandymas apriboti UOB-MP sulaukdavo gana nepalankios visuomenės reakcijos, tai dabar dėl karo akivaizdu, kad dauguma ukrainiečių palaiko valdžią. Ir kuo labiau kraugeriškas bus patriarchas Kirilas , tuo daugiau problemų kils jam pavaldžioje Ukrainos Ortodoksų Bažnyčioje. 

VATIKANAS

Birželio 7 d. Romoje popiežiui Pranciškui buvo atlikta operacija. Operacijos poreikis iškilo po įprastinio medicininio patikrinimo, po kurio popiežius buvo paguldytas į ligoninę ir operuotas. Visuotinis (Konstantinopolio) patriarchas Baltramiejus nusiuntė popiežiui Pranciškui palinkėjimus kuo greičiau pasveikti. Popiežius savo ruožtu prieš pat hospitalizaciją Konstantinopolio patriarchui nusiuntė šiltą laišką.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai