Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (birželio 23 d.)

UKRAINA

Karas Ukrainoje ir toliau daro didžiulę žalą bažnyčioms ir maldos namams. Karo pradžioje Donecko srityje 78 bažnyčios buvo visiškai arba iš dalies sugriautos. Pažymėtina, kad 46 iš jų yra Maskvos Patriarchato bažnyčios. Kartu, kaip pažymėjo Donecko srities karo administracijos vadovas Pavelas Kyrylenko, tai nepaveikė bendros dvasininkų ir vienuolių tendencijos pateisinti arba nutylėti šiuos Rusijos vykdomus nusikaltimus. Kaip pavyzdį jis nurodė istoriją apie Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) Sviatohorsko Marijos Užmigimo vienuolyną, kurį nuolat bombardavo okupacinė kariuomenė. Net tada, kai buvo akivaizdu ir visi žinojo, iš kur skrieja raketos, dvasininkai negalėjo net pakomentuoti to, kas vyksta, arba kreiptis į Rusijos Federaciją, kuri yra jų dvasinis centras, su kokiu nors pasmerkimu to, ką daro Rusijos kariuomenė.

Šiame kontekste nestebina apklausos, kurią gegužės 26 d. - birželio 5 d. Ukrainoje atliko Tarptautinis sociologijos institutas, rezultatai. 66 proc. apklaustųjų teigė, kad UOB-MP veikla Ukrainoje turėtų būti uždrausta.

BALTARUSIA

Diktatorius Lukašenka rimtai ėmėsi religijos. Baltarusija planuoja priimti naują religijos įstatymą, kuris, pasak žmogaus teisių gynėjų, suduos rimtą smūgį žodžio ir religijos laisvei Baltarusioje. Nėra pagrindo manyti, kad diskriminacinis įstatymas, kurio pagrindinis tikslas - kontroliuoti ir valdyti religines organizacijas Baltarusioje, bus priimtas. 2020 m. įvykiai parodė, kad daugelis tikinčiųjų turi gana nepriklausomą nuomonę ir nėra pasirengę užmerkti akių prieš Lukašenkos diktatūros nusikaltimus. Dėl to dešimtys krikščionių aktyvistų, kunigų buvo įkalinti, nubausti piniginėmis baudomis ir priversti palikti Tėvynę.

Tuo tarpu Baltarusios Ortodoksų Bažnyčia tebėra vienintelė religinė bendruomenė, kuriai suteikiamas "carte blanche" viskam. Metropolitas Venjaminas (Tupeko) pastatė Bažnyčią į absoliučiai priklausomą padėtį, faktiškai ji yra vienintelė institucija, kurios vadovai remia diktatūrą, taip pat karą prieš Ukrainą. 
 
EGIPTAS. ALEKSANDRIJA

Birželio 1-7 d. Aleksandrijoje vyko Tarptautinės jungtinės teologinės komisijos ortodoksų ir katalikų santykiams aptarti posėdis. Susitikime dalyvavo 22 Ortodoksų Bažnyčios atstovai bei 18 Katalikų Bažnyčios atstovų. Aleksandrijos patriarchas Teodoras II išreiškė pasitenkinimą forumu ir jo procedūra, pažymėdamas, kad tokie susitikimai reikalingi siekiant per Bažnyčių dialogą rasti sprendimus sudėtingiems ilgos Bažnyčios istorijos klausimams. Jis išreiškė įsitikinimą, kad šis susitikimas visokeriopai prisidės prie katalikų ir ortodoksų santykių gerinimo.

Priminsime, kad šis teologinis forumas sudaro puikias sąlygas plėtoti dvišalius santykius, taip pat suteikia galimybę aptarti dabartinius iššūkius ir galimus dviejų senųjų Bažnyčių atsakymus į juos.

RUSIJA

Kaip praneša "Krikščioniškoji vizija", rusų vienuolė Jevgenija Civtsivadzė savo Telegram kanalu padėkojo "baltarusiams" už materialinę paramą "Specialiajai karinei operacijai" ir už Rusijos kariuomenei nupirktą transporto priemonę bei priešdroninį ginklą. Sakydama "baltarusiai", vienuolė turi omenyje šv. Elžbietos vienuolyną Minske, Lukašenkos režimo vaisių, kuris dabar yra vienas iš humanitarinės pagalbos agresoriaus kariuomenei centrų. Tačiau nors anksčiau buvo teigiama, kad visa vienuolyno renkama pagalba yra humanitarinio pobūdžio, ginklų rinkimo ir pirkimo faktas naujausioje Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios istorijoje yra pirmas.

Dėl savo militaristinės politikos Rusija atsidūrė savotiškoje dvasinėje izoliacijoje. Tačiau tikėtis atviros kritikos tam, ką dabar daro Maskvos Patriarchatas, nederėtų dėl tos priežasties, kad tiek Rusijoje, tiek Baltarusioje visi žmonės, atvirai deklaruojantys savo antikarines pažiūras, yra žiauriai persekiojami.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai