Krikščionybė ir astrologija, likimas

Dievo Apvaizdą simbolizuojanti ikona: „Todėl pats Viešpats duos jums ženklą: Štai ta mergelė laukiasi, – ji pagimdys sūnų ir pavadins jį Emanuelio vardu.“ (Iz 7,14)

Krikščionys ortodoksai tiki, kad Dievas prieš sukurdamas pasaulį žinojo viską, kas įvyks. Rusų ortodoksai turi patarlę: „Человек предполагает, а Бог располагает“ („žmogus tik daro prielaidas, o Dievas nustato, kaip viskas bus“). Šventajame Rašte pasakyta: „Žmogaus širdis pilna visokių norų, bet išsipildys tik VIEŠPATIES užmojis“ (Pat 19,21). Tačiau tai nereiškia, kad žmogus yra bejėgis.

Ortodoksai tiki, kad žmogus turi laisvą valią. Tačiau, kaip pastebi Origenas, dar iki pasaulio sukūrimo Dievas žinojo, ką žmogus laisvai pasirinks, todėl žmogaus visiškai laisvus pasirinkimus įtraukė į pasaulio eigos planą, oikonomia. Išganymas ateina per Dievo ir žmogaus bendradarbiavimą, synergeia, kuris yra dviejų laisvų valių susitikimas, o ne Kūrėjo-roboto santykis. 

Taigi, ortodoksai tiki Apvaizda (pastoviu Dievo buvimu istorijoje, kuris reiškiasi kaip globa), tiki Dievo išankstiniu numatymu, tačiau netiki likimu, nes Dievas sąveikauja su žmogaus laisve ir nieko nedaro prieš žmogaus valią. Todėl ortodoksai netiki astrologija - tikėjimu, esą žvaigždžių padėtis nulemia pasaulio įvykius (arba kitaip yra su jais susijusi).

Šv. Bazilijus Didysis astrologiją vadina tuštybe, šv. Grigalius Nazianzietis iš jos atvirai tyčiojasi. Grigalius moko: „Ko gi mėnuo gali mus išmokyti tapdamas pilnas ir vėl prasidedanti delčia, jei tik ne įkvėpti apmąstyti gyvenimo didybę? Nereikia gilintis į žvaigždžių ženklus daugiau, nei tai būtina“.

------

Savo klausimus galite užduoti http://ask.fm/GintarasSungaila

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai