Humusas (#PenktadienioReceptai)

Rubrika #PenktadienioReceptai - kad per pasninką nereikėtų ilgai galvoti, ką gaminti. 


Humusas – (arabai vadina „hummus bi tahina“) Artimųjų Rytų virtuvės patiekalas, dar kitaip vadinamas avinžirnių užtepėle. Tai labai maistingas, daug baltymų turintis užkandis, kurį nesunkiai galite pasigaminti namuose.

Laikas: ilgai (bet paruošimas paprastas)
Kaina: žema

Jums reikės:
* 100 g džiovintų sausų avinžirnių
* 2 valgomųjų šaukštų tahini pastos
* 2 valgomųjų šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių
* 2–3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
* jūros druskos, kajeno paprikų bei džiovintų žolelių pagal skonį
* 3–4 šaukštų avinžirnių nuoviro (gaunamas ruošiant avinžirnius)

Nebūtini pagardai:
* Galima įdėti šviežių dilgėlių
* Galima pagaminti humuso su burokėliais variaciją
Kaip ruošti:
1. Avinžirnius nuplaukite ir pamerkite dideliame dubenyje šalto vandens. Palikite brinkti per naktį arba bent 4–5 valandas. Išbrinkusių avinžirnių tūris padvigubės. 


2. Į verdantį, šiek tiek pasūdytą vandenį suberkite išbrinkusius avinžirnius ir uždengę virkite juos ant lėtos ugnies apie valandą, arba kol avinžirniai taps labai minkšti. Nupilkite vandenį į atskirą indą, nes nuoviras bus reikalingas humuso gamybai. 


3. Į blenderį sudėkite virtus avinžirnius, tahini pastą, įpilkite citrinos sulčių, avinžirnių nuoviro, šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pagal skonį pasūdykite ir įberkite prieskonių. 


***

Galima pagaminti kelias humuso versijas – įdėti šviežių dilgėlių ar virtų burokėlių. Taip pat galima pasigaminti humuso su džiovintais pomidorais.


Gaminant humusą, proporcijos gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurios yra pateiktos ingridientų sąraše. Pabandykite atrasti savo „aukso vidurį“. Jei humusas pernelyg tirštas – įpilkite daugiau avinžirnių nuoviro. Paeksperimentuokite – įdėkite truputį daugiau ar truputį mažiau tahini pastos, įpilkite truputį daugiau ar truputį mažiau citrinų sulčių (pati beveik visada gaminu „iš akies“).

Beje, jei kartais neturite blenderiuko ar maišytuvo, galima pabandyti avinžirnius sumalti medine bulvių grūstuve ir tuomet labai gerai išmaišyti su kitais ingridientais.

Paruoštą humusą įdėkite į lėkštę, ant viršaus užpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus. Skanaukite su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis – puikiai tiks agurkai, morkos, lapinės salotos ar kt.

P. S. Renkantis tahini pastą, svarbu atkreipti dėmesį, kad ji būtų kuo natūralesnė, be emulgatorių ir kitokių priedų. Taip pat rekomenduoju naudoti tyrą, šalto spaudimo alyvuogių aliejų.

P. P. S. Nors šis gaminimo aprašymas gan ilgas, humusą pagaminti yra tikrai nesunku. O naminis humusas visada bus kur kas sveikesnis ir skanesnis, nei parduotuvinis.

Receptą bei nuotraukas atsiuntė ir tekstą parašė Julija Demidova Savo pasninko receptus su nuotraukomis siųskite sungaila.gintaras@gmail.com .

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai