Šv. Grigaliaus Nazianziečio seminaras


Dėmesio!

Kviečiame prisijungti prie šv. Grigaliaus Nazianziečio (IV a.) skaitymų. Pirmasis seminaras - lapkričio 22 d. (penktadienį), 15 val. 311 aud. Skaitysime pusę 27 pamokslo, svarstysime jo filosofijos sampratą, Antikos palikimo perėmimą graikiškoje patristikoje. Seminarą ves lekt. Mindaugas Kubilius.

Tekstai, platesnė informacija – Gintaras Sungaila sungaila.gintaras@gmail.com, 8 677 06761.

-----

Šv. Grigalius Nazianzietis - IV amžiaus filosofas ir teologas, Bažnyčios Tėvas. Mokslus baigė Atėnų Akademijoje, kurią kadaise įsteigė pats Platonas. Vienas iš trijų Ortodoksų Bažnyčios Didžiųjų Hierarchų (kartu su šv. Bazilijumi Didžiuoju ir šv. Jonu Auksaburniu), Romos Katalikų Bažnyčios daktaras, geriausias šv. Bazilijaus draugas, su kuriuo kartu ir mokėsi Akademijoje.

Ypač įtakingas rytų krikščionybėje. Pasak ortodoksų Tradicijos, neparašė nei vieno eretiško teiginio. Taip pat, kartu su šv. Evangelistu Jonu ir šv. Simeonu Naujuoju Teologu jis yra vienas iš trijų Ortodoksų Bažnyčios Šventųjų Tėvų, turinčių titulą „o Theologos“.

Didžiausi šv. Grigaliaus nuopelnai - filosofizuotas mokymas apie teozę (žmogaus sudievinimą per malonę), Šventosios Dvasios dieviškumo gynimas ir krikščionių teisės į Antikos intelektualinį palikimą gynimas nuo imperatoriaus Juliano Apostato (pagonių vadinto „o Philosophos“), kuris savo dekretu uždraudė krikščioniams dėstyti Romos imperijos mokslo įstaigose.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai