Lietuvos egzarchato logotipas bei herbas

 

Pristatome naująjį Visuotinio patriarchato egzarchato Lietuvoje logotipą bei herbą, jungiantį savyje Visuotinės Bažnyčios ir Lietuvos simbolius. Kryžius, pavaizduotas mūsų herbe, yra menininko perpieštas ir stilizuotas XIII-XV a. Visuotiniame patriarchate naudotas laiminimo kryžius [1]. Jis kaip tik priklauso tam laikotarpiui, kai Lietuvoje pirmą kartą kūrėsi Visuotinio patriarchato struktūros (Lietuvos metropolija įkurta 1317 m.).

Jis stilizuotas pasitelkiant, pasak etnografijos tyrinėtojų, būdingiausią „verpstės ornamentą, vadinamąją segmentinę žvaigždę“, liaudiškai vadinama „žvaigžde, saulute“, kuris yra „amžinos šviesos, saulės simbolis“ [2]. Patalpinta ant kryžiaus, „saulutė“ simbolizuoja Kristaus šviesą, apšviečiančią kiekvieną žmogų (Jn 1, 9).

Geltona ir žalia spalvos taip pat simboliškai jungia vietinį kontekstą su krikščioniškuoju, visuotiniu. Jos ne tik primena Lietuvos vėliavos spalvas, bet ir auksą, simbolizuojantį Kristaus šviesą ortodoksų ikonografijoje, o žalia spalva taip pat kaip gyvybės simbolis yra Šventosios Dvasios spalva.

Visa tai patalpinta lietuviškame skyde – tokiame pačiame, kokiame yra Vytis. Kiekviena šalis turi savo tradicinę skydo formą, o Lietuvos egzarchato herbui pasirinkta Lietuvos skydo forma.

Skyde kryžių supa graikiškos Kristaus vardo raidės – IC XC ir žodis NIKA – gr. „Pergalė“. Pasakojama, kad šventasis imperatorius Konstantinas Didysis (IV a.) atsivertė į krikščionybę po to, kai danguje išvydo kryžiaus ženklą ir užrašą: „en touto nika“ (pažod. „šitame pergalė“). Kryžius – tai ne tik brangiausiosios Kristaus aukos, bet ir šviesos prieš tamsą, gėrio prieš blogį pergalės ženklas. Tai ir mūsų išganymo pagrindas, ir „taikus ginklas – Nenugalimas Pergalės ženklas“ (šv. Kryžiaus išaukštinimo šventės kondakas).



***

[1] https://www.clevelandart.org/art/1952.458
[2] https://tautosmenta.lt/wp-content/uploads/2013/12/Vaiskunas_Jonas/Vaiskunas_LK_2005_1.pdf

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai