Pasaulio ortodoksų naujienų apžvalga (lapkričio 9 - 16 d.)

Antiochijos ir Jeruzalės patriarchatų atstovų susitikimas. Foto: orthodoxtimes.com
 
ANTIOCHIJOS IR JERUZALĖS PATRIARCHATAI

Antiochijos ir visų Rytų patriarchas Jonas X Latakijos metropolitui Atanazui ir Alepo metropolitui Efraimui pavedė aplankyti Amaną, Jordanijos Hašimitų Karalystės sostinę. Hierarchai perdavė Jeruzalės Patriarchatui broliškos meilės žinią apie bažnytinės bendrystės atkūrimą tarp Antiochijos ir Jeruzalės patriarchatų. Jeruzalės Bažnyčios vyskupas Kristoforas garbingai priėmė du atvykusius hierarchus Amane ir išreiškė patriarcho Teofiliaus III ir Jeruzalės Bažnyčios Šventojo Sinodo pasitenkinimą ir džiaugsmą dėl Antiochijos Bažnyčios Sinodo sprendimo dėl Eucharistinės ir broliškos bendrystės atkūrimo. Kaip nuoširdžios broliškos meilės ir solidarumo išraišką Antiochijos Bažnyčios hierarchai metropolitui Kristupui perdavė auką kenčiantiems broliams ir seserims Gazos Ruože.

PIETŲ KORĖJA

Praėjusią savaitę Seule vyko renginys, pavadintas "Ortodoksų diena", kuriame dalyvavo 80 presbiterionų universiteto ir teologijos seminarijos studentų ir jų profesorius Wonmo Su. Svečiai dalyvavo Dieviškoje liturgijoje šv. Mikalojaus katedroje, po kurios sekė paskaita misionierių centro salėje. Konstantinopolio Patriarchato dvasininkai taip pat surengė susitikimą su klausimais ir atsakymais apie Ortodoksų Bažnyčią. Šv. Mikalojaus katedros klebonas kun. Anthony Lim daug dėmesio skiria korėjiečių pažindinimui su Ortodoksų Bažnyčios tradicija.

MOLDOVA

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios Moldovos metropolitas Vladimiras, gavęs laišką iš vieno iš Kišiniovo dekanatų dvasininkų, raginančių jį pereiti į Rumunijos Ortodoksų Bažnyčią, Kišiniove organizavo dvasininkų susirinkimą. Tokį laišką paskelbė Moldovos sostinės šv. Demetro bažnyčios kunigas Pavelas Borščevskis.

BALTARUSIA

2023 m. lapkričio 11 d. Miro pilies portretų salėje įvyko XVI a. Žuchovičių evangelijos faksimilinio leidimo – Baltarusios bažnytinio rašto paminklo – pristatymas. Kultūrinis projektas "Baltarusios rašto paminklo – XVI a. Žuchovičių evangelijos – tyrimas ir faksimilinis leidinys" buvo įgyvendintas pagal už Baltarusios ribų esančių kultūros vertybių grąžinimo, bendro naudojimo ir įvedimo į mokslinę ir kultūrinę sklaidą komisijos projektą. Žuchovičių evangelijos paskelbimo iniciatorius buvo pilies kompleksas "Mir". Žukovičių evangelija išlaikant originalo ypatumus ir spalvų gamą buvo publikuota 99 egzempliorių tiražu. Originalą sudaro 347 puslapiai, faksimilinė miniatiūra – 740. Žuchovičiaus evangelijos originalas saugomas Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje.

GRAIKIJA

Atėnų ir visos Graikijos arkivyskupas Jeronimas per susitikimą su Palestinos ambasadoriumi Graikijoje Youssefu Dorhomu išreiškė didelį susirūpinimą dėl nerimą keliančios padėties Gazos Ruože ir pakartojo esąs įsitikinęs, kad reikia nutraukti karo veiksmus ir pradėti dialogą. Arkivyskupas Jeronimas pabrėžė neatimamą vaikų ir civilių teisę į gyvybę: " Mes, religiniai lyderiai, vienijame savo balsus, kad nutrauktume karo veiksmus ir pradėtume diskusijas dėl ilgalaikės taikos. Aktyviai dirbame, kad palengvintume humanitarinės pagalbos pristatymą į Gazą."

AFRIKA

Praėjusią savaitę įvyko Afrikos Bažnyčių ekumeninės asamblėjos posėdis, kuriame dalyvavo Aleksandrijos Ortodoksų Bažnyčios atstovai. Dalyviai vertino Afrikos Bažnyčių gyvenimą ir darbą. Susitikime kalbėta apie pasiektus misionieriškus ir pastoracinius laimėjimus, taip pat įvertintas bendras krikščionybės raidos Afrikos žemyne kontekstas ir krikščioniškų konfesijų sąveika. Šiais metais minimos 60-osios Visos Afrikos Bažnyčių konferencijos įkūrimo metinės. Susitikime dalyvavo 600 delegatų iš 43 Afrikos šalių.

Šv. Atanasios (Hamakiotis). Foto: orthodoxtimes.com

KONSTANTINOPOLIS Šventasis Visuotinio Konstantinopolio Patriarchato Sinodas, kuriam pirmininkavo patriarchas Baltramiejus, 2023 m. lapkričio 16 d. posėdyje nusprendė kanonizuoti hierovienuolį Atanasios (Hamakiotis), Mergelės Marijos vienuolyno Rodopolyje (Graikija) įkūrėją. Naujai pašlovinto šventojo minėjimas numatytas rugpjūčio 17 d., kun. Atanasijaus (1891-1967) mirties dieną.
 
Apžvalgą pagal užsienio spaudą parengė kun. Vitalijus Mockus ir kun. Vladimiras Seliavko

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai