Šv. Rafaelio iš Bruklino relikvijos padėjimas ir pagerbimas Švč. Trejybės šventovėje







Iš JAV į Vilniaus Švč. Trejybės parapiją atkeliavo nauja šventybė – švento Rafaelio iš Bruklino relikvija (kūno dalelė). Sekmadienį iškilmingai ją pagerbėme ir nuo šiol ji visuomet bus Švč. Trejybės bendruomenėje, o šv. Rafaelis bus vienu iš bendruomenės globėjų. Tai – puikus pastiprinimas prieškalėdinio pasninko pradžioje.

Šv. Rafaelis Havavinis (1860–1915) gimė Artimuosiuose Rytuose, Beirute arba Damaske, tuometinėje Osmanų imperijoje. Jis augo Antiochijos patriarchato arabų ortodoksų šeimoje ir dėl savo gabumų buvo pakviestas studijuoti į Konstantinopolio patriarchato Chalkės seminariją. Aukštesniuosius teologijos mokslus jis tęsė Kyjivo dvasinėje akademijoje, iš ten 1895 m. buvo išsiųstas į Jungtines Valstijas tarnauti arabų diasporai. Jis – pirmas istorijoje ortodoksų vyskupas, pašventintas Jungtinėse Valstijose.
Šv. Rafaelis buvo krikščioniškos misijos žmogus, ir už viską svarbesnė jam atrodė Evangelijos žinia. Jis kritikavo emigrantų tautinį uždarumą, etnofiletizmą Bažnyčioje. Todėl matydamas gyvenimą JAV, jis ėmė skatinti kunigus tarnauti ne arabų, slavų ar kokia kita senosios kartos iš senojo pasaulio atsivežta kalba, o angliškai, kad pamaldos būtų suprantamos ir jaunimui, ir į bažnyčią užsukantiems vietiniams kitataučiams. Šiame kontekste šventasis sakė: „Aš esu arabas iš prigimties, graikas pagal išsilavinimą, amerikietis pagal gyvenamą vietą, rusas širdyje, slavas – sieloje“. Aukščiau už etnines tapatybes Bažnyčioje jis laikė krikščionio tapatybę.
 
Rūpindamasis krikščionišku švietimu jis organizavo vakarinę tikybos mokyklą vaikams, pradėjo leisti pirmąjį Amerikos ortodoksų žurnalą – „Al-Kalima“ („Žodis“). Žinodamas, kad milžiniškoje Jungtinių Valstijų teritorijoje yra daugybė migrantų, kurie atvykę liko be Ortodoksų Bažnyčios, jis daugybė laiko praleido klajodamas po šalį ir krikštydamas bei tuokdamas žmones ten, kur jie metų metus neturėjo galimybės priimti sakramentų. Šv. Rafaelio dėka buvo pastatyta trisdešimt ortodoksų bažnyčių ir įkvėpta dar daugiau naujų parapijų.
 
2000 m. šv. Rafaelis buvo paskelbtas šventuoju, jo atminimas švenčiamas pirmąjį lapkričio šeštadienį. Mūsų parapiją jo relikvija pasieks dieną prieš šv. Rafaelio gimtadienį – jis gimęs lapkričio 20 d.


Troparas šv. Rafaeliui, 3 tonas
Džiūgauk, tėve Rafaeli!/ Bažnyčios papuošime, tikrojo tikėjimo gynėjau,/ paklydusiųjų ieškotojau, engiamųjų paguoda,/ našlaičių tėve, skurdžių bičiuli,/ taikdary ir geras ganytojau!/ Visų ortodoksų džiaugsme,/ Antiochijos sūnau, Amerikos gyriau!/ Užtark Kristaus Dievo akivaizdoje visus, kurie tave pagerbia!

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai