Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (liepos 17 d.)

TURKIJA

Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Stambule, kur pastarasis atvyko į derybas su Turkijos prezidentu R. T. Erdoganu. Susitikimo metu, po maldos už žuvusiuosius Ukrainoje, V. Zelenskis informavo apie padėtį fronte, taip pat apie problemas, su kuriomis jau penki šimtai dienų susiduria su Rusijos okupantais kariaujanti valstybė. Ypatingas dėmesys buvo skirtas Rusijos pagrobtiems ir išvežtiems ukrainiečių vaikams. Prezidentas taip pat padėkojo patriarchui Baltramiejui už jo nepalaužiamą ir nuolatinę paramą Ukrainai: "Noriu padėkoti Jūsų Šventenybei. Šiandien svarbi diena: nuo visiškos karinės invazijos mūsų kova trunka jau 500 dienų. Turime Jo Šventenybės paramą, maldas už mūsų kovotojus, už tautą, už mūsų žmones, už Ukrainą."

Savo ruožtu patriarchas Baltramiejus pabrėžė, kad Ortodoksų Bažnyčia visada bus karo nualintos Ukrainos pusėje, taip pat išreiškė užuojautą ir viltį, kad netolimoje ateityje visi Ukrainoje rusų pagrobti vaikai sugrįš į Tėvynę.

BALTARUSIA

Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios Sinodas pareiškė, kad tuo atveju, jei Kijevo-Pečiorų lauros vienuoliai bus išvaryti iš vienuolyno, Baltarusia gali priimti juos visus tęsti vienuolinį gyvenimą. Tokį keistą pareiškimą padarė Maskvai pavaldi struktūra, tiesiogiai remianti Rusijos Federacijos okupacinę kariuomenę Ukrainoje. Šis pareiškimas atkartoja neseniai Aleksandro Lukašenkos Baltarusijos teritorijoje "priimtą" privačios karinės grupuotės "Vagner" vadovą Jevgenijų Prigožiną.

Vaidinti Ukrainos vienuolių "gynėjus" ir "taikdarius" yra Minsko metropolito Venjamino (Tupeko), atvirai remiančio karinę agresiją prieš Ukrainą bei esančio diktatoriaus Lukašenkos "dvaro" ideologu, dalyvaujančiu susidorojime su Baltarusios opozicija, cinizmo viršūnė. Su metropolito palaiminimu Minsko šv. Elžbietos vienuolynas teikia humanitarinę pagalbą Rusijos kariams Ukrainoje. Tuo pat metu Baltarusijoje valstybė stengiasi visiškai kontroliuoti visas egzistuojančias religines organizacijas.

RUSIJA

Maskvos Patriarchato Sinodo ryšių su karinėmis pajėgomis ir teisėsaugos struktūromis skyrius paskelbė Optos vienuolyno vienuolių, kurie vienuolyno vyresniojo vyskupo Josifo (Koroliovo) palaiminimu išvyko į Rusijos okupuotą Donecką rusų karių "sielovadai", nuotrauką. Ji greitai išplito internete – nuotraukoje vienuoliai pozuoja priešais fotoaparatą vilkėdami ant sutanų neperšaunamas liemenes ir šalmus. Sunku buvo įsivaizduoti, kad vienas pagrindinių Rusijos dvasinių centrų - Optos vienuolynas - dalyvautų Ukrainos žmonių žudynėse bei genocide ir laimintų savo vienuolius veikti nusikaltėlių pusėje. Šiuo metu Maskvos Patriarchatas atvirai ideologiškai remia karą, veikiami bažnytinės propagandos daug rusų savanoriškai stojo į karą - karą už "šventąją Rusią". Deja, daug vienuolynų ir religinių organizacijų Rusijoje dalyvauja remiant karą ir Rusijos karius.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai