Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (liepos 21 d.)

UKRAINA

Metropolitas Pavelas (Lebedis), kurio atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl įtarimų neapykantos kurstymu religiniu pagrindu ir šalies agresorės rėmimu, iki rugpjūčio 14 d. bus laikomas ne namų arešte, o suimtas. Toks sprendimas priimtas, kadangi jis pažeidė namų arešto sąlygas - buvo susitikęs su vienu iš jo bylos liudytojų. Užstatas už galimą paleidimą yra daugiau kaip 33 mln. hrivinų (apie 850 tūkst. eurų). Prokuratūra prašė skirti 60 mln. grivinų užstatą, nes metropolitas turi turto už tokią sumą, net neskaitant banko sąskaitų. Nežinia, iš kur vienuolis, kuriam draudžiama turėti nekilnojamojo ir kito turto, turi tokių pinigų. Gerai žinoma metropolito Pavelo meilė elitiniams automobiliams, dėl kurios jis paprastų žmonių buvo pramintas "Paša Mersedesu". Metropolitas Pavelas savo kaltės nepripažįsta ir tvirtina, kad niekada nebuvo už V. Putiną. Šiuo metu metropolitą aktyviai gina patriarchas Kirilas (Gundiajevas) ir kiti Maskvos Patriarchato atstovai. Rusijos žiniasklaida bando šį klausimą pateikti kaip "persekiojimą už tikėjimą". Tuo tarpu pačioje Rusijoje kunigai, nepritariantiems patriarcho Kirilo vykdomai karo rėmimo politikai, suspenduojami. Maskvos Patriarchato Ukrainoje Ortodoksų Bažnyčios autoritetas per visą karo laikotarpį sparčiai mažėjo ir neaišku, ar ji sugebės susitvarkyti pasibaigus karui.

BALTARUSIA

Šv. Elžbietos vienuolyno seserys, dalyvavusios Vitebske vykusiame festivalyje "Slavų turgus" („Slavjanskij bazar“), tapo gatvės konflikto dalyvėmis. Festivalio metu daugybė pasirodymų vyksta miesto gatvėse. Sunku tiksliai pasakyti, kas sutrukdė seserims ir privertė elgtis agresyviai. Galbūt joms nepatiko pats būgnininkų pasirodymo formatas, tačiau dėl gana ilgo plūdimosi viena iš vienuolių ranka sudavė muzikantui per veidą.

Po 2020 m. šio vienuolyno vadovybė užėmė akivaizdžiai provyriausybinę liniją, o vienuolyno dvasios tėvas, neformalus jo vadovas kun. Andriejus Lemešonokas absoliučiai ir nuoširdžiai remia diktatorių Lukašenką ir Rusijos okupantus Ukrainoje. Šią savaitę kalėjime mirė baltarusių ikonų tapytojas, ortodoksas Alesis Puškinas, kuris buvo įkalintas už savo pilietinę poziciją. Alesis kalėjimo administracijos buvo ne kartą kankinamas, žeminamas, o vėliau nužudytas.

RUSIJA

Patriarchas Kirilas (Gundiajevas), lankydamasis Valaame (vienuolynas Šiaurės Vakarų Rusijoje), sakė, kad Rusija "sulaiko pasaulį nuo visiško blogio ir antikristo atėjimo". Jis įsitikinęs, kad žmonės visame pasaulyje žvelgia į Rusijos Ortodoksų Bažnyčią kaip į kovotoją už gėrį ir moralę. Atrodo, kad kaip Vladimiras Putinas nuolat gauna pranešimus apie Rusijos kariuomenės "pergales" Ukrainoje, taip ir patriarchas Kirilas gauna tam tikros krypties ir turinio informaciją.

Tuo tarpu Rusijos Ortodoksų Bažnyčia atsidūrė sudėtingoje padėtyje. Dėl paramos Vladimiro Putino agresijai prieš Ukrainą ji virsta marginalia bendruomene, vienintele iš Ortodoksų Bažnyčių šeimos palaikančia karą. Nuosekliai nutraukdama kanoninę ir eucharistinę bendrystę su seniausiomis ir autoritetingiausiomis Bažnyčiomis, ji vis labiau primena totalitarinę bendruomenę. Kartu plačiai paplitęs daugumos Rusijos Ortodoksų Bažnyčios "parapijiečių" neišsilavinimas leidžia vietos dvasininkams jais manipuliuoti ir indoktrinuoti juos Putino propagandiniais naratyvais. Bausmės dvasininkams už "maldas už taiką" yra nesąmonė, įmanoma tik destruktyviose ir totalitarinėse bendruomenėse, prisidengiančiose krikščionybe. Deja, tenka konstatuoti, kad patriarchas Kirilas atvedė Rusijos Bažnyčią į rimtą krizę, kurią išspręs jau tik kita krikščionių ir dvasininkų karta.

LIETUVA

Konstantinopolio patriarchato kunigas Aleksandras Kuchta, žinomas tinklaraštininkas ir misionierius, savo YouTube kanale paskelbė vaizdo įrašą "Anatema", kuriame pabandė atsakyti į daugybę pretenzijų kunigams, paliekantiems Rusijos Ortodoksų Bažnyčią dėl savo antikarinės pozicijos ir ieškantiems Visuotinio Konstantinopolio patriarcho globos. Kunigas paaiškino, kas yra "anatema", kaip ši sąvoka vartojama dabartinėje situacijoje ir kaip ji buvo vartojama Bažnyčios istorijoje. Rusijos ortodoksija, serganti karu ir "Šventąja Rusia", vis labiau virsta marginalizuota totalitarine sekta, iš kurios pradeda trauktis protingi žmonės, norintys gyventi pagal Evangeliją, o ne pagal savo vyresnybės pažiūras apie tai, kas yra "gera ir bloga".

Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai