Tipikonas apie bažnytinį giedojimą

Tipkonas yra pavyzdinio liturginio gyvenimo aprašymas. Rusios Ortodoksų Bažnyčioje naudojamas Jeruzalės Bažnyčios Tipikonas, aprašantis šv. Sabos Jeruzalės vienuolyno gyvenimą.

Apie giedojimą jame rašoma:

„Apie netvarkingus rėkavimus“
Tipikonas, 28 skyrius.
Netvarkingai rėkaujantiems bažnyčioje giesmininkams [reikia] drausti giedoti bažnyčioje. Taipogi ir tas, kuris prideda [kažką nuo savęs] prie bažnytinio giedojimo, nėra priimtinas. Tegu tokie būna išmesti iš savo pareigų ir daugiau bažnyčioje nebegieda. Dera giedoti tvarkingai, darniai šlovinti visų Valdovą ir Viešpatį, tarsi vienomis lūpomis iš savo širdžių. Tas, kas šito neklauso bus atiduotas amžinajai kančiai, nes neklauso Šventųjų Tėvų Tradicijos ir kanonų.

Vienas kanonų, į kuriuos nurodo Tipikonas, yra V/VI visuotinio susirinkimo 75 kanonas (692 m.), kuriame rašoma: „Norėtume, kad ateinantys į bažnyčią giedoti netvarkingai nerėkautų, nesistengtų išgauti nenatūralių garsų ir neįvedinėtų nieko nederamo ir nebūdingo Bažnyčiai. Tegu jie itin susikaupę ir sugrudę atnašauja giesmes Dievui, kuris regi tai, kas atliekama slaptoje.“

Taip pat žr.: S. Fudelis. „Apie bažnytinį giedojimą“

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai