Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (gruodžio 14 d.)

 

Photo by Mattias Diesel on Unsplash

UKRAINA

Ukrainos valstybė įvedė sankcijas septyniems Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) dvasininkams. "The Orthodox Times" praneša: "Tarp asmenų, kuriuos palietė šis sprendimas, yra Boryspilio metropolitas Antonijus, Luhansko metropolitas Panteleimonas, Zaporižės ir Melitopylio metropolitas Lukas bei Černivcių ir Bukovinos metropolitas Meletijus, priklausantys metropolito Onufrijaus vadovaujamai Rusijos Bažnyčiai Ukrainoje. SBU sankcijų sąraše taip pat buvo Konstantinovskio arkivyskupas Paisijus (Gorlovkos vyskupija), Zaporižės vyskupijos archimandritas Jonas (Prokopenko) ir Chersono vyskupijos archimandritas Aleksijus (Fiodorovas)." Primename, kad įtampa dėl Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios prasidėjo nuo Rusijos agresijos momento, kai tapo akivaizdu, jog daug šios Bažnyčios dvasininkų palaiko agresorių. Šis faktas buvo patvirtintas daugelio Ukrainos saugumo tarnybos operatyvinių veiksmų metu. Šiuo metu Ukrainoje yra dvasininkų, nuteistų už bendradarbiavimą ir paramą Rusijos kariuomenei.

BALTARUSIJA

Kaip praneša informacinis portalas "Krikščioniška vizija", jaunimo festivalio "Ereliukai mokosi skraidyti" metu šv. Elžbietos vienuolyne (Minskas) vaikai buvo mokomi išardyti ir surinkti automatus. Apie tai sužinota, kai vienas iš renginio dalyvių internete paskelbė nuotraukas iš renginio. Tai ne pirmas kontraversiškas renginys, kurį organizuoja pagarsėjęs vienuolynas. Vienuolyno vadovas ir dvasios tėvas protojerėjus Andriejus Lemešonok yra žinomas dėl savo paramos Aleksandrui Lukašenkai. Be to, pastaruoju metu vienuolynas užėmė aktyvią poziciją ginant ir pateisinant Rusijos invaziją į Ukrainą. Nuolat viešai žavėdamasi A. Lukašenkos, V. Putino diktatūromis ir kritikuodama "pūvančius Vakarus", vienuolyno vadovybė vis dėlto neniekina Europos pinigų ir visoje Europoje įdiegė aktyvų komercinį tinklą. Daugelis šalių atsisako bendradarbiauti su Baltarusijos vienuolynu, kadangi jis palaiko Baltarusijos ir Ukrainos tautų genocidą. Neseniai Lenkijoje vyko renginiai, raginantys uždrausti vienuolynui dalyvauti prieškalėdinėje mugėje.

Taip pat primename, kad kunigui Vladislavui Bogomolnikovui pradėta baudžiamoji byla, jos eigą stebi tūkstančiai krikščionių visame pasaulyje. Kunigas kaltinamas dalyvavimu protesto akcijose. Baltarusių ortodoksų tikinčiųjų persekiojimai vyksta su tyliu metropolito Venjamino (Tupeko), kuris aktyviai remia Aleksandrą Lukašenką, sutikimu.

LIETUVA

Televizijos kanalo "LRT" laidoje "Tikėjimas ir gyvenimas" buvo transliuotas filmas-interviu su protojerėjumi Vitalijumi Mockumi, kuriame jis palietė Maskvos Patriarchato Lietuvos vyskupijos už antikarinę poziciją išmestų kunigų temą. Tėvas Vitalijus taip pat palietė likimą tų tikinčiųjų, kuriems sąžinė neleidžia melstis bažnyčiose, kur minimas patriarchas Kirilas (Gundiajevas). Filme nėra jokių nuoskaudų, agresijos ar bandymo save pateisinti. Greičiau tai pasakojimas apie įvykius liudininko akimis. Primename, kad Lietuvos vyskupija išvarė ir nušalino keletą dvasininkų, atsisakiusių minėti patriarchą Kirilą (Gundiajevą). Šiurkščiai pažeidžiant kanonų teisę, naudojant šmeižikišką kampaniją, įvyko susidorojimas su tikinčiaisiais. Tai paskatino Lietuvos ortodoksus ieškoti teisingumo ir pagalbos iš Visuotinio patriarcho Baltramiejaus. Šiuo metu į bendruomenę susivieniję tikintieji susirenka bendroms maldoms ir Šventojo Rašto skaitymui, bet neaukojama Dieviškoji liturgija ir neteikiami sakramentai.

EUROPOS SĄJUNGA

Gruodžio 7 dieną Briuselyje, Europos Parlamento pastate, vyko Maldos pusryčiai, kuriuose dalyvavo apie 480 Europos politikų ir įvairių tikėjimų dvasininkų. Maldos pusryčių, kur pabrėžiama maldos už taiką svarba, praktika prasidėjo JAV nuo 1953 m. ir vyksta daugelyje šalių. Šių metų susitikimas vyko siaubingo karo Ukrainoje kontekste. Susitikimą moderavo NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas, Rumunijos socialdemokratas Mirčia Džioane (Mircea Joane). Jis kalbėjo apie maldos svarbą savo gyvenime, taip pat priminė, kad malda yra veiksmingas ginklas prieš karą, kurį dabar išgyvena Europa. Tai ne vienintelis krikščioniškas renginys, kurį Europos politikai rengia vadinamuosiuose "pūvančiuose Vakaruose". Pasirodo, viskas nėra taip, kaip transliuoja žiniasklaida tų šalių, kur vienintelis galimas būdas valdyti valstybę yra diktatūra.

JAV

Niujorke gruodžio 12 d. vyko didysis memorialinės šv.Mikalojaus ortodoksų bažnyčios atidarymas ir pirmoji Dieviškoji liturgija. Bažnyčia atstatyta toje vietoje, kur anksčiau stovėjo per rugsėjo 11-osios teroristinį išpuolį sunaikinti bokštai dvyniai. Šventovę suprojektavo klasikinės Bizantijos architektūros įkvėptas ispanų architektas Santiago Kolotrava. Anksčiau, 2021 m. lapkritį, Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus šventovei įteikė dalelę šv. Mikalojaus relikvijų. Šventovės sienas ištapė Atono vienuolis Lukas. Bažnyčios atsiradimas tokioje reikšmingoje Niujorko vietoje tikrai yra svarbus įvykis ir geriausias būdas pagerbti terorizmo aukų atminimą.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai