Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (gruodžio 30 d.)

Photo by Mattias Diesel on Unsplash
KIPRAS

Gruodžio 24 d. Nikosijoje įvyko naujojo Kipro Ortodoksų Bažnyčios vadovo rinkimai. Naujuoju arkivyskupu buvo išrinktas Pafoso metropolitas Jurgis. Kaip žinoma, Kipro Bažnyčioje arkivyskupas renkamas demokratiškai, todėl iki paskutinės akimirkos buvo neįmanoma numatyti, kas vadovaus Bažnyčiai. Pasak garsaus teologo archimandrito Kirilo (Govorunas), naujasis arkivyskupas ir toliau palaikys savo pirmtako Chrizostomo II proukrainietišką politiką. Pasak teologo, naujasis arkivyskupas ne iš nuogirdų žino, kas yra kova. Būdamas kunigu, jis dalyvavo akcijose prieš turkų okupaciją ir net buvo turkų suimtas ir sumuštas. Būdamas vyskupu, Jurgis visada gerbė Visuotinį Patriarchatą ir palaikė Kijevo metropolito Epifanijaus minėjimą diptikuose.

Kipro arkivyskupas Jurgis nusiuntė Visuotiniam patriarchui Baltramiejui laišką, kuriame išreiškė širdingą paramą ir pagarbą Konstantinopolio Bažnyčiai, Visuotinių Bažnyčios susirinkimų mokymo išpažinimą ir patikino patriarchą, jog trokšta siekti vienybės ir kurti Bažnyčią. Sveikindamas naujai išrinktą Kipro Ortodoksų Bažnyčios vadovą, patriarchas ragino būti dvasiškai žvaliam ir kovoti su įvairiomis erezijomis ir klaidomis, kurios šiuo sunkiu metu užgriuvo Bažnyčią. Priminsime, kad Kipro Bažnyčia pritarė Visuotinio patriarcho sprendimui suteikti Ukrainos Ortodoksų Bažnyčiai autokefaliją.

UKRAINA

Gruodžio 26 d. paskelbtame interneto šaltinio SPROTIV pranešime teigiama, kad rusų okupantai okupuotose Ukrainos teritorijose pradeda religinių organizacijų "valymą". Okupuotose teritorijose bus paliktos tik tos Bažnyčios ir religinės organizacijos, kurios yra lojalios Kremliui arba yra jo kontroliuojamos. Tikėtina, kad Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, graikų apeigų katalikai ir ypač protestantai bus persekiojami. Auditą atlieka nevyriausybinė organizacija „Rusijos religijos laisvės gynimo asociacija“, kuri finansuojama Rusijos prezidento Vladimiro Putino. Primename, kad Rusijos kariuomenės okupuotose teritorijose jau ne kartą buvo užfiksuoti nusikaltimai prieš Ukrainos tikinčiuosius: dvasininkų žudymas, šventovių naikinimas ir jų panaudojimas nesakraliniams tikslams, diskriminacija religiniu pagrindu.

SERBIJA

Kosovo valdžia uždraudė Serbijos patriarchui įvažiuoti į šalį. Nepaisant paskelbtų apribojimų, gruodžio 26 d. 14.30 val. Serbijos patriarchas Porfirijus bandė įvažiuoti į Kosovo teritoriją, tačiau jam buvo neleista į ją patekti. Ortodoksai serbai tokius veiksmus prieš dvasininką laiko diskriminaciniais. Incidentas įvyko atsinaujinus politinei įtampai tarp Belgrado ir Prištinos, dėl kurios Serbijos ginkluotosios pajėgos buvo paskelbusios aukštą kovinę parengtį.

BALTARUSIA

Grupė "Christian Vision" apibendrino ir paskelbė liūdnus 2022 m. rezultatus, susijusius su krikščionių persekiojimu Baltarusijoje. Mažiausiai 6 ortodoksų, 8 katalikų, 3 graikų apeigų katalikų kunigai ir 7 protestantų pastoriai buvo persekiojami administracine ir baudžiamąja tvarka. Primename, kad religijos laisvės padėtis Baltarusioje labai pablogėjo 2020 m. rugpjūčio mėn. Po pralaimėtų rinkimų Lukašenką labai nuliūdino tai, kad daugelis ortodoksų ir kitų konfesijų atstovų palaikė protestuotojus. Stabilizavęs valdžią šalyje, jis persekioja režimui nepritariančius krikščionis. Šiuo metu padėtis tebėra sudėtinga.

RUSIJA

Režisierės Marijos Sandler dokumentinis filmas "Šventa nešventoji" laisvai prieinamas "YouTube". Filme daugiausia dėmesio skiriama susikaupusioms ir neišspręstoms Rusijos Ortodoksų Bažnyčios problemoms. Projekto autoriai kėlė klausimą: "Ar tokia Bažnyčia yra reikalinga?". Pagrindiniai filmo herojai yra žinomi ortodoksų dvasininkai: protojerėjus Aleksijus Uminskis, kunigas vienuolis Jonas (Guaita) ir igumenas Petras (Meščerinovas). Visi kunigai yra žinomi dėl savo nepriklausomos ir nešališkos pozicijos. Filmas verčia susimąstyti, tačiau jis bus gerai suprantamas būtent bažnytiniams žmonėms, nepatenkintiems esama padėtimi.

KENIJA

Gruodžio 25 d. Nairobio šv. Klemenso mokykloje buvo surengti tradiciniai kalėdiniai pietūs, kurie buvo Kalėdų šventės dalis. Šis renginys vyko Kenijos metropolito Makarijaus (Aleksandrijos Patriarchatas) palaiminimu, dalyvaujant šio renginio rėmėjams. Ortodoksų Bažnyčia Kenijoje daug dėmesio skiria materialinės pagalbos ir maisto skurdžiausiems šalies gyventojams programoms. Dėl ekonomikos krizės, pandemijos ir karo Ukrainoje daugeliui žmonių Afrikoje tapo dar sunkiau išmaitinti save ir savo šeimas. Dalį naštos teikiant pagalbą vietos gyventojams prisiėmė Ortodoksų Bažnyčia.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai