5 metai kalėjimo metropolitui už antivalstybinę veiklą Ukrainoje

 

Maskvos patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios metropolitas Jonafanas Jelickich buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausmei, praneša RISU. Ukrainos saugumo tarnybos 2022 m. atlikto tyrimo metu išaiškėjo, kad metropolito nurodymu tarp tikinčiųjų buvo platinami propagandiniai lankstinukai, raginantys nuversti Ukrainos valdžią ir pakeisti valstybės sienos ribas, taip pat metropolitas skelbė publikacijas, teisinančias Rusijos okupaciją ir karo nusikaltimus. Teismas pripažino metropolitą kaltu pažeidus keturis Ukrainos Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Metropolitas Jonafas buvo vienas iš trylikos Maskvos patriarchato Ukrainos Bažnyčios vyskupų, sausio mėnesį netekusių Ukrainos pilietybės. Išaiškinus, kad bent trylika vyskupų be Ukrainos pilietybės turi dar ir Rusijos Federacijos pilietybę, buvo išleistas specialus Ukrainos prezidento įsakymas, atėmęs iš jų Ukrainos pilietybę. Ukrainos saugumo tarnyba vis dar aiškinasi, ar Rusijos pilietybės neturi Maskvos patriarchato Ukrainos  Bažnyčios lyderis – metropolitas Onufrijus. 

Primename, kad Ukrainoje veikia dvi krikščionių ortodoksų bendruomenės: metropolito Epifanijaus valdoma nepriklausoma Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia ir metropolito Onufrijaus valdoma Maskvos patriarchatui pavaldi Bažnyčia, taip pat save vadinanti „Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia“. Maskvos patriarchato Ukrainos ortodoksų bendrija 2022 m. gegužę organizavo Bažnyčios susirinkimą Teofanijos miestelyje, kuriame deklaravo norą atsiskirti nuo Maskvos patriarchato, tačiau nepaisant deklaracijų metropolito Onufrijaus Bažnyčia kanoniškai išlieka Maskvos patriarchato dalimi.

Maskvos patriarchato religinis lyderis, patriarchas Kirilas, nuo karo pradžios teisina Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje, dėl karo kaltina Vakarus, teigia, kad vyksta „civilizacijų konfliktas“, kuriame Rusija gina tradicines vertybes ir krikščionybę.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai