Atkurtas antrasis Lietuvos ortodoksų vienuolynas

Šv. Aleksandro Neviškio cerkvė, šv. Marijos Magdalietės vienuolynas, lenkų g.
Vilniuje atkurtas šv. Marijos Magdalietės moterų ortodoksių vienuolynas. Šis vienuolynas buvo įkurtas 1864 m., uždarytas 1960 m. Chruščiovo persekiojimų metais, vienuolės laikinai persikėlė gyventi į vyrų Šv. Dvasios vienuolyno patalpas.

2015 m. gegužės 24 dieną vienuolynas iš naujo buvo atidarytas. Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupas Inocentas įšventino vienuolę Serafimą į vienuolyno abatę (hegumenę). Šventinimo ceremonijos metu hegumenei įteikti hegumeniškos valdžios simboliai - kunigiškas kryžius ir ganytojo lazda (pastoralas).







Hegumenė - tai moterų vienuolių bendruomenės vadovė. Hegumenės tarnystė Ortodoksų Bažnyčioje yra išsaugojusi senovinio moterų diakonato elementų. Hegumenė turi teisę laiminti (tačiau, kadangi neturi kunigiškosios malonės, laimina kryžiumi, o ne ranka ir bučiuojamas yra kryžius), teikti švč. Komunijos sakramentą savo vienuolėms (tačiau neturi teisės vesti šv. Mišių ar konsekruoti duonos ir vyno). 


Įdomu, kad hegumenės aprangos detalės atitinka vyrišką aprangą. Tai - tradicija, siekianti Dykumos Motinų laikus. Jos rengdavosi vyriškais rūbais, nes gyveno gyvenimą, visuomenėje laikomą "vyrišku".


Į hegumenę kreipiamasi kreipiniu "motina", "motinėle". 


Moterų kunigystė stačiatikybėje
Moterų kunigystės klausimu

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai