Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (rugsėjo 18 - 24 d.)

Visuotinio patriarcho Baltramiejaus vizitas Estijoje. Photo: orthodoxtimes.com

VISUOTINIS PATRIARCHATAS: Visuotinis patriarchas Baltramiejus lankė Suomiją ir Estiją

Visuotinis patriarchas Baltramiejus 2023 m. rugsėjo 8-12 d. d. Suomijoje, o rugsėjo 12-20 d. d. Estijoje dalyvavo jubiliejinėse iškilmėse, skirtose pažymėti 100-ąsias autonomijos suteikimo šioms dviem Ortodoksų Bažnyčioms metines.

Vizito Suomijoje metu Visuotinis patriarchas rugsėjo 10 d. drauge su Suomijos ortodoksų vyskupais aukojo Dieviškąją liturgiją Mergelės Marijos Užmigimo katedroje Helsinkyje, vadovavo Suomijos Ortodoksų Bažnyčios Sinodo posėdžiui ir dalyvavo priėmime pas Suomijos ortodoksų arkivyskupu Leoną.

Rugsėjo 12 d., antradienį, vyko oficialūs pusryčiai Turkijos Respublikos ambasadoje, vėliau Prezidento rezidencijoje patriarchas Baltramiejus susitiko su Suomijos Respublikos Prezidentu Sauli Niinistö. Vidurdienį patriarchas išvyko iš Suomijos į Estiją.

Antroje savo vizito dalyje Estijoje patriarchas Baltramiejus Taline aukojo iškilmingą Dieviškąją liturgiją autonomijos suteikimo 100-ųjų metinių progą, susitiko su Estijos Respublikos Prezidentu Alaru Karisu, Estijos Ministre pirmininke Kaja Kallas, Parlamento pirmininku Lauri Hussaru, užsienio ir vidaus reikalų ministrais, Turkijos ir Graikijos ambasadoriai, kitų krikščionių bendruomenių atstovais, Talino meru Mihhailu Kõlvartu ir kitais oficialiais asmenimis. Patriarchas taip pat dalyvavo oficialiame šalies Nacionalinio pašto renginyje, kurio metu buvo įteikti proginiai pašto ženklai, skirti Estijos Apaštalinės Ortodoksų Autonominės Bažnyčios šimtmečiui paminėti. Be šalies sostinės Talino, Visuotinis patriarchas taip pat aplankė Tartu, Värskos, Valgos, Pernu ir Hiiumaa miestus.

IZRAELIS: Parodos “Betliejus, atgimusi Palestina – Gimimo stebuklai” atidarymas

Jeruzalės ir visos Palestinos patriarchas Teofilius III antradienį, rugsėjo 12 d., dalyvavo parodos "Betliejus atgimusi Palestina – Gimimo stebuklai" atidarymo ceremonijoje, surengtoje Pasaulinės Bažnyčių Tarybos (PBT) Ekumeniniame centre Ženevoje, Šveicarijoje.

Kalbėdamas apie Kristaus Gimimo bažnyčią, patriarchas Teofilius kalbėjo: "Labai svarbu, kad šis unikalus architektūrinis statinys būtų kruopščiai ir tiksliai išsaugotas, tačiau bazilika yra daugiau nei istorinės ar meninės reikšmės pastatas, o Betliejus yra daugiau nei tik dar vienas miestas."

"Kai mes stengiamės išsaugoti gyvybiškai svarbų ir gyvybingą krikščionių buvimą Šventojoje Žemėje, susidūrę su radikalizmo ir neapykantos atgimimu visuomenėje, ir kai mūsų pasaulis vis giliau ir giliau grimzta į sumaištį ir neviltį, visuotinis dvasinis Betliejaus ir bazilikos pašaukimas dar niekada nebuvo toks aktualus."

Patriarchas Teofilius pabrėžė, kad bažnyčia nėra vien archeologinė vietovė ar muziejus, o veikiau "ji yra gyvas vilties, šviesos ir gyvybės liudijimas".

Kalbėdamas apie Gimimo bažnyčios istoriją, patriarchas Teofilius pridūrė: "Šioje vietoje bažnyčia buvo nuo 330-ųjų pradžios, o dabartinė struktūra datuojama imperatoriaus Justiniano valdymu VI-ajame amžiuje. Tai buvo viena iš pirmųjų šventųjų vietų, kurią rekonstravo imperatorius šventasis Konstantinas ir jo motina šventoji Elena, ir tai yra seniausia išsaugota bažnyčia krikščioniškame pasaulyje."

Savo kalbos pabaigoje patriarchas Teofilius padėkojo Pasaulinei Bažnyčių Tarybai (PBT) už didžiules pastangas sukurti šią parodą ir tvirtą paramą Bažnyčiai Jeruzalėje ir kitoms pasaulio bendruomenėms.

ALEKSANDRIJOS IR VISOS AFRIKOS PATRIARCHATAS: Malda už žuvusius gelbėtojus Libijoje 

Aleksandrijos ir visos Afrikos popiežius ir patriarchas Teodoras II. Photo: orthodoxtimes.com

Graikijos humanitarinės pagalbos misijos Libijoje trys ginkluotųjų pajėgų pareigūnai ir du vertėjai žuvo per avariją sekmadienį, rugsėjo 17 d.

Aleksandrijos ir visos Afrikos popiežius ir patriarchas Teodoras II, su giliu liūdesiu sužinojęs apie netikėtą trijų ginkluotųjų pajėgų narių mirtį Libijoje, kuri kanoniškai yra Aleksandrijos patriarcho sosto bažnytinė provincija, ir jų dviejų vertėjų, kurie yra Bengazio graikų bendruomenės pirmininko vaikai, išreiškė savo tėvišką užuojautą tragiškos avarijos aukų šeimoms ir Graikijos ginkluotosioms pajėgoms, o sužeistiesiems jis nuoširdžiai linkėjo kuo greičiau pasveikti.

Rugsėjo 18 d., pirmadienį, Visuotinis patriarchas Baltramiejus, dalyvaudamas oficialiame vizite Estijoje, meldėsi už tragiškos avarijos Libijoje aukas. Savo homilijoje ekumeninis patriarchas sielvartavo dėl to, kad žmonės, kurie išvyko gelbėti savo artimųjų, prarado savo gyvybes, ir išreiškė užuojautą jų šeimoms.

Graikijos ginkluotosiose pajėgose buvo paskelbtas trijų dienų gedulas.

VISUOTIS PATRIARCHATAS: Visuotinio patriarcho vizitas Vengrijoje

Visuotinis patriarchas Baltramiejus rugsėjo 20 d. tiesiogiai iš Estijos su oficialiu vizitu atvyko į Vengriją. Patriarchas kartu su Austrijos metropolitu Arsenijumi aplankė katalikų Pannonhalmos vienuolyną. Abatas Cirill Hortobágyi ir brolija pasveikino Visuotinį patriarchą, kuris susitiko su vienuolyno įsteigtos gimnazijos moksleiviais. Rugsėjo 24 d., sekmadienį, patriarchas vienuolyne aukos Dieviškąją liturgiją.

BULGARIJA išvarė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios atstovybės Sofijoje vadovą

Bulgarija rugsėjo 21 d. išvarė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios atstovybės Sofijoje narius: atstovybės vadovą archimandritą Vasianą (Zmejevą), protojerėjų Jevgenijų Pavelčiuką ir vieną darbuotoją, kaltindama juos tarnaujant Maskvos geopolitiniams interesams. Šie asmenys turi palikti Bulgarijos teritoriją per 24 val.

Bulgarijos nacionalinio saugumo tarnyba paskelbė apie trijų žmonių išsiuntimą, nurodydama tik jų vardų ir tautybių inicialus. Ji taip pat uždraudė jiems atvykti į šalį ateinantiems penkeriems metams.

Visi trys kaltinami įgyvendinę "Rusijos hibridinę strategiją, kuria siekiama daryti įtaką socialiniams ir politiniams procesams Bulgarijoje Kremliaus interesų naudai", sakoma biuro pareiškime.

Rusijos ambasada Bulgarijoje sprendimą pavadino "blogiu". "Šis atvejis yra beprecedentis", – savo ruožtu Rusijos naujienų agentūros TASS transliuotame vaizdo įraše sakė Rusijos ambasadorė Sofijoje Eleonora Mitrofanova.

Bulgarija - Europos Sąjungos ir NATO narė, slavų ir ortodoksų šalis, istoriškai ir kultūriškai artima Rusijai. Tačiau abiejų šalių santykiai buvo įtempti nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

2022 metų birželį Sofija paskelbė išsiunčianti 70 Rusijos diplomatų.

Maskvos Patriarchato Išorinių bažnytinių santykių departamentas pareiškime, paskelbtame anglų ir rusų kalbomis, nurodo, kad šiomis priemonėmis, kurių ėmėsi Bulgarijos valdžia, siekiama "pakenkti tradiciškai draugiškiems dviejų seserinių Bažnyčių santykiams, supriešinti broliškas tautas, tautas, kurias sieja bendra istorija ir vienas tikėjimas", kad "kunigų išsiuntimas yra pasipiktinimą keliantis veiksmas, kurį diktuoja rusofobiški motyvai ir noras ištrinti šlovingus bendros Bulgarijos ir Rusijos istorijos puslapius".

Maskvos Patriarchatas įsitikinęs, kad "tie, kurie inicijavo šiuos įžeidžiančius planus, patirs pralaimėjimą". "Maskvos ir Bulgarijos patriarchatai išsaugos savo bendrumą, kuris yra įsišaknijęs šimtmečiais, ir niekada neišduos mūsų tautų istorinės atminties", – pabrėžė ji.

Pasak Bulgarijos žiniasklaidos, Rusijos dvasininkas koordinavo visą Bulgarijos Ortodoksų Bažnyčios bažnytinę diplomatiją. Tai lėmė visišką sąstingį jos santykiuose su Visuotiniu Konstantinopolio Patriarchatu.

Verta paminėti, kad archimandritas Vassianas prieš kelias dienas pateko į spaudos leidinių antraštes, kai Šiaurės Makedonija uždraudė jam atvykti į šalį.

Šiaurės Makedonijos prezidentas Stevo Pendarovski neseniai duotame interviu atskleidė, kad neva kai kurie Ohrido arkivyskupijos (Š.Makedonijos Ortodoksų Bažnyčios) metropolitai bendradarbiavo su Rusijos saugumo tarnybomis. Prieš kelias dienas Šiaurės Makedonijos užsienio reikalų ministerija paskelbė apie trijų Rusijos diplomatų, kaltinamų diplomatinių taisyklių pažeidimu, išsiuntimą. Iš viso nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metų vasarį buvo išsiųsta 14 Rusijos ambasados Skopjėje darbuotojų.

Apžvalgą pagal užsienio spaudą parengė kun. Vitalijus Mockus ir kun. Vladimiras Seliavko

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai