Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (vasario 2 d.)


KONSTANTINOPOLIS

Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus per vaizdo kamerą transliuotoje kalboje graikų ortodoksų kultūros plėtrai skirtame renginyje sakė, kad Rusijos Ortodoksų Bažnyčios (ROB) bandymas susieti tai, kas vyksta Ukrainoje, su autokefalijos suteikimu Ukrainos Bažnyčiai yra dirbtina ir neatitinka dabartinės padėties. Nepaisant Visuotinio patriarchato kaltinimų, kad šie veiksmai sukėlė schizmą, būtent Rusijos Bažnyčios pozicija, jos nenoras pastebėti problemą ir ją išspręsti lėmė schizmos egzistavimą. Patriarchas pasmerkė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios "naująją ekleziologiją" ir sakė, kad ji kelia grėsmę pasaulio ortodoksijos vienybei. Patriarchas taip pat paragino kitas pasaulio Autokefalines Bažnyčias prisijungti prie sprendimo pripažinti Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią. Nuo Tomoso suteikimo Ukrainos Bažnyčiai santykiai tarp Bažnyčių pašlijo, todėl reikia ieškoti sprendimų, kaip juos atstatyti.

UKRAINA

Ukrainos religinės informacijos tarnybos duomenimis, nuo karo pradžios penkiolikoje Ukrainos regionų sugriauti arba apgadinti 307 religiniai pastatai. Iš jų 297 šventovės priklausė įvairioms krikščionių bendruomenėms, po penkias - žydams ir musulmonams. Dauguma sugriautų bažnyčių priklauso Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčiai (UOB-MP), taip pat nukentėjo autokefalinės Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios, protestantų, katalikų ir graikų apeigų katalikų bažnyčios. Buvo sugriauti 95 Jehovos liudytojų pastatai. Šiuo metu dėl pasiūlymo uždrausti Ukrainoje iš Maskvos vadovaujamų religinių bendruomenių veiklą daugelis UOB-MP dvasininkų ir religinių veikėjų stengiasi atkreipti dėmesį į persekiojimus, kurie, pasak jų, vyksta Ukrainoje. Tuo pat metu Kijevo metropolitas Onufrijus neužėmė jokios aiškios pozicijos dėl atsiskyrimo nuo Maskvos, jau nekalbant apie kokius nors praktinius žingsnius. Situacija paradoksali: Rusijos kariuomenė naikina UOB-MP bažnyčias, tačiau ji gina savo teisę likti pavaldi Maskvai, užimdama laukimo poziciją. Natūralu, kad daugelis žmonių Ukrainoje į tokią padėtį reaguoja vienareikšmiškai neigiamai. Tai, deja, taip pat veda prie konfliktų ir nesutarimų tarp tikinčiųjų.

JAV

Sausio 25 d. Serbijos patriarchas Porfirijus lankėsi Niujorko šv. Sabos bažnyčioje. Patriarchas, lydimas dvasininkų ir parapijos aktyvistų, susipažino su šventovėje vykdomais atstatymo darbais po 2016 m. įvykusio tragiško gaisro. Per pastaruosius šešerius metus buvo atlikta labai daug darbų, tačiau restauravimui užbaigti dar reikia laiko ir lėšų. Kuo greitesnis darbų užbaigimas padės plėtoti ortodoksų misiją JAV, kur, kaip žinome, gyvena daug serbų.

RUMUNIJA

Rumunijos Ortodoksų Bažnyčia nori iki 2025 m. kanonizuoti kai kuriuos komunizmo laikais Rumunijoje veikusius dvasininkus. Jau dvejus metus vyksta pasirengimas kanonizacijai. Išpažinėjus paskelbti šventaisiais ketinama 140-ųjų autokefalijos metinių ir 100-ųjų patriarchato įkūrimo metinių minėjimo metu. Primename, kad Rumunijos Ortodoksų Bažnyčia komunizmo metais patyrė sunkų išbandymą ir spaudimą iš valdančiosios diktatūros. Daugelis krikščionių už savo tikėjimą atidavė net gyvybę. Bažnyčioje buvo daug žinomų išpažinėjų, o krikščionių persekiojimai ir kančios prilygsta tam, ką Bažnyčia patyrė Sovietų Sąjungoje.

Šiandien Rumunijos Ortodoksų Bažnyčia yra stipri bendruomenė, atliekanti didelį socialinį darbą ir remianti daugybę misionieriškų projektų. Rumunijos Bažnyčia sėkmingai plėtojasi už savo šalies ribų Europoje, ypač Ispanijoje ir Portugalijoje.

BALTARUSIJA

Baltarusioje ir toliau persekiojami krikščionys, turintys aktyvią pilietinę poziciją. Gomelyje buvo suimtas dar vienas krikščionis ortodoksas ir žinomas bardas Andriejus Melnikovas. Anksčiau ten pat buvo žiauriai sulaikytas ortodoksų teologas Andriejus Pukanovas. Baltarusioje kas savaitę vyksta krikščionių ir kitų aktyvistų, taip pat žmonių, dalyvavusių protestuose prieš smurtą 2020 m., areštai. Gomelio vienuolis archimandritas Sava (Mažuko) neseniai pasakytoje kalboje teigė, kad Ukraina pati save užpuolė, o Putino specialiosios operacijos tikslas - išgelbėti ukrainiečius, o liūdnai pagarsėjęs Minsko šv. Elžbietos vienuolyno dvasios tėvas Andriejus Lemešonkas apkaltino tuos Ukrainos ortodoksus, kurie meldžiasi už savo karius, kad jie "prisimeldė" tiek, jog dabar atims Kijevo laurą. Tuo pat metu pats vienuolynas remia Rusijos okupantus Ukrainoje ir plačiai prekiauja ES šalyse. Minsko metropolitas Venjaminas (Tupeko) nereaguoja į krikščionių persekiojimą Baltarusijoje ir ištikimai palaiko Lukašenkos diktatūrą.

TANZANIJA

Jungtinių Amerikos Valstijų vyriausybė paskelbė įspėjimą dėl teroristinių išpuolių Tanzanijoje grėsmės. Taip yra dėl padidėjusios ISIS ir kitų teroristinių organizacijų veiklos Rytų Afrikoje. Taip pat kyla išpuolių prieš krikščionis ir krikščionių bažnyčias grėsmė. Tanzanija laikoma viena taikiausių Afrikos žemyno šalių, tačiau analitikai teigia, kad ji gali tapti lengvu džihadistų grobiu. Be krikščionių taikinių, gali nukentėti ir kurortai, kuriuose dažniausiai atostogauja europiečiai ir JAV piliečiai.

Daugelis krikščionių žmogaus teisių organizacijų ne kartą pabrėžė, kad teroristai Afrikoje nuolat puola krikščionis, žudo žmones, griauna bažnyčias ir grobia krikščionių moteris. Šalies krikščionių lyderiai taip pat ragina melstis ir budėti.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai