Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (balandžio 7 d.)

UKRAINA

Kijevo Pečiorų laura ir toliau lieka žiniasklaidos dėmesio centre. Kovo 29 d. numatytas vienuolių iškeldinimas neįvyko. Odiozinis vienuolyno vadovas metropolitas Pavelas (Lebedis), kuris nuolat daro aštrius pareiškimus apie šalies vadovybę, sugebėjo patraukti savo parapijiečių, atvykusių į Laurą palaikyti vienuolių ir Maskvos Patriarchato vadovybės, dėmesį. Rimtų susidūrimų neįvyko. Tačiau šeštadienį metropolito namuose buvo atlikta krata, o jis pats paskelbtas įtariamuoju dėl nusikaltimų, kuriais siekiama kurstyti religinę ir tautinę nesantaiką. Jam paskirtas namų areštas, uždrausta rengti viešus susirinkimus ir naudotis internetu.

Kitas šiurpus atvejis įvyko Chmelnycke, kur per liturgiją kilo muštynės, po kurių Maskvos Patriarchato Ukrainoje kunigas sumušė ir iš bažnyčios išvarė kareivį Arturą Ananjevą. Tačiau, kaip teigiama policijos pranešimuose, konfliktą išprovokavo pats kariškis, metęs Evangeliją ant grindų ir paklausęs „kiek dar turi žūti žmonių, kad jūs suprastumėt ir pereitumėt...“, kunigas ir bažnyčios patarnautojai ėmė mušti kariškį. Naujienų kanalai išplatino informaciją, kad prie bažnyčios susirinkę žmonės balsavo už bendruomenės perėjimą į autokefalinę Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią. Kunigui iškelta baudžiamoji byla.

ANTIOCHIJA-JAV

Antiochijos Patriarchato vyskupija Šiaurės Amerikoje paaukojo daugiau nei milijoną dolerių žmonėms, nukentėjusiems nuo dviejų baisių žemės drebėjimų Sirijoje ir Turkijoje. Bažnyčia aktyviai įsitraukė į pagalbos teikimą nuo pirmųjų dienų po tragedijos: parapijos organizavo muges, lėšų rinkimo akcijas ir renginius. Primename, kad vasario 6 d. Turkiją ir Siriją sukrėtė du dideli žemės drebėjimai, per kuriuos žuvo apie 60 000 žmonių. Tarptautinė bendruomenė ir krikščionių bendruomenės visame pasaulyje teikia humanitarinę pagalbą nukentėjusiesiems. Daugybė žmonių liko be pastogės ir gyvena prieglaudose.

GRAIKIJA, ATONAS

Kovo 30 d. mirė vienas iš labiausiai gerbiamų senolių igumenas Efremas, Karėjos (Atonas) šv. apaštalo Andriejaus vienuolyno vyresnysis. Anksčiau jis buvo Filotėjaus vienuolyno vyresnysis, o nuo 2001 m. vadovavo Vatopedo vienuolynui. 2023 m. vasarį jis pranešė savo vienuoliams, kad nepagydomai serga, ir parašė jaudinantį laišką. "Mano mylimi dvasios broliai, visada džiaukitės ir džiūgaukite dėl prisikėlusio Kristaus Gelbėtojo! 2023 m. vasario 20 d., pirmadienį, patarus žymiam ortopedui daktarui Paschaliui Pagui, man klinikoje buvo atlikta kompiuterinė tomografija. Ir taip mūsų gerasis Kristus iš savo begalinės dieviškosios meilės suteikė man tris neįkainojamas dovanas. Pirmoji Dievo dovana: vėžys paveikė visą mano kasą. Antroji dovana: metastazės mano plaučiuose. Plaučiai smarkiai pažeisti, todėl mane kamuoja baisus kosulys krauju ir dusulys. Trečioji Dievo dovana: metastazės mano stubure. Pažeistas visas mano stuburas, todėl kamuoja stiprus skausmas ir nemiga. Štai ir viskas, mano broliai. Ketvirtadienį, vasario 23 d. būsiu paguldytas į Salonikų kliniką. Mano tėvo Efremo [Arizonos vienuolyno vyresniojo] Dievas yra mano pagalbininkas. Nuolankiai prašau jūsų maldų. Myliu jus ir linkiu viso ko geriausio. Nuoširdžiai - tėvas Efremas." Kovo 31 d. igumenas Efremas buvo palaidotas.

RUSIJA

28-29 d. Stavropolio ir Nevinomysko metropolitas Kirilas lankėsi vadinamojoje "Luhansko Liaudies Respublikoje" tikinčiųjų okupuotose teritorijose sielovadai. Vizito metu įvyko daugybė susitikimų ir renginių, skirtų darbui okupuotose teritorijose planuoti. Primename, kad Rusijos Ortodoksų Bažnyčia remia Vladimiro Putino pradėtą karą prieš Ukrainą, aktyviai įsitraukė į "specialiosios karinės operacijos" karių rėmimą. Tiesa ta, kad nė vienas Maskvos Patriarchato vyskupas nepasisakė prieš Ukrainos žmonių žudynes. Šiuo metu Maskvos Patriarchatas vykdo aktyvią dezinformavimo kampaniją ortodoksams užsienyje, aktyviai kritikuodamas Kijevo Pečiorų lauros nuomos sutarties nepratęsimą su Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia (UOB-MP). Kol propagandistai bando pavaizduoti UOB-MP kaip kenčiančią už tiesą bendruomenę, Maskvos Patriarchato kunigai įkvepia kare dalyvaujančius Rusijos karius žudyti. UOB-MP bažnyčia yra sunkioje padėtyje, tačiau taip yra pirmiausia ne dėl persekiojimo, o dėl to, kad visuomenė nusigręžia nuo religinės organizacijos, kuriai vadovauja laiminantis ukrainiečių žudymą ir karą patriarchas.

BELARUSIA

Pagrindinių Baltarusios konfesijų lyderiai dalyvavo dideliame susitikime, kur save laikantis Baltarusios prezidentu A. G. Lukašenka skaitė metinį pranešimą Nacionalinei asamblėjai. Be metropolito Venjamino (Tupeko), renginyje dalyvavo diktatūrai ištikimi Maskvos Patriarchato Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios dvasininkai. "Ortodoksas ateistas", kaip save vadino pats Lukašenka, noriai dalijo patarimus Bažnyčios vidaus organizacijos ir demografiniais klausimais. Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčia aktyviai dalyvauja karą prieš Ukrainą remiančioje propagandinėje kampanijoje, o kare Baltarusia dalyvauja suteikdama savo karinius objektus naudotis Rusijos kariuomenei. Ortodoksų aktyvistai renka humanitarinę pagalbą Rusijos kariuomenei Ukrainoje. Taip pat valstybei paklusnioje Bažnyčioje klesti "rusų pasaulio" idėjos. Represijos prieš krikščionis Baltarusioje tęsiasi, ir yra paradoksalu, bet Baltarusios Ortodoksų Bažnyčia toje kovoje prieš laisvę petys į petį stoja drauge su baudžiamaisiais valstybės organais.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo kun. Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai