Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (vasario 9 d.)

LIETUVA - AFRIKA

Lietuvos ortodoksų bendruomenė, dalyvaudama savanorių judėjime "Afrikos vaikai", parėmė kunigo-vienuolio Jono (Vanguru) vykdomą socialinę veiklą kalnuotoje vietovėje netoli Naivašos ežero Kenijoje. Buvo nupirkta ir pristatyta maisto ir higienos prekių į sunkiai pasiekiamas vietas, taip pat į šeimas su neįgaliais vaikais, daugiavaikes ir nepilnas šeimas, kurios gyvena itin skurdžiai. Daugelis jų negali sau leisti net būtiniausių higienos priemonių. Kunigo Gintaro Sungailos ir kitų ortodoksų bendruomenės kunigų kreipimosi dėka į Afrikos vaikų poreikius atsiliepė Lietuvos krikščionys. Tėvas Jonas yra pirmojo Kenijoje ortodoksų šv. Mozės Juodojo vienuolyno vyresnysis. Jis rūpinasi šeimomis, kuriose auga sunkiai sergantys vaikai, ir daugiavaikėmis šeimomis. Nors tėvo Jono parapija nedidelė, jis gerai žinomas visoje apylinkėje dėl savo krikščioniškos veiklos ir gyvenimo paprastumo. Taip pat buvo surengtas susitikimas su neįgalius vaikus auginančiomis šeimomis Gilio mieste.

RUSIJA

Daug žiniasklaidos priemonių praneša, kad Maskvos patriarchas Kirilas (Gundiajevas) XX a. septintajame dešimtmetyje dirbo Ženevoje ir buvo sovietų slaptosios tarnybos KGB agentas. Kaip rašo interneto portalas RISU, "laikraščio "Sonntags Zeitung" žurnalistų teigimu, patriarchas Kirilas (Vladimiras Gundiajevas), tuomet turėjęs slapyvardį "Michailovas", dirbo oficialiu Maskvos Patriarchato atstovu prie Pasaulinės Bažnyčių Tarybos Ženevoje". Maskvos Patriarchatas (MP) niekaip nereagavo į paskelbtą informaciją. Oficiali MP pozicija yra ta, kad patriarchas Kirilas niekada nedirbo KGB, tačiau patyrė stiprų jos spaudimą. Kad ir kaip ten būtų, su Ukraina susijusių įvykių vertinimas ir Maskvos patriarcho atvira parama okupacinei Rusijos kariuomenei rodo, kad Bažnyčia ir valstybė Putino Rusijoje žengia koja kojon. Rusijos Bažnyčios vadovas neseniai pabrėžė, kad karas Ukrainoje yra Rusijos žmonių kova už krikščioniškąsias vertybes. Tokia pozicija yra marginali ir politiškai šališka. Patriarchas Kirilas taip pat suspenduoja (uždraudžia vykdyti dvasininko pareigas) prieš karą nusiteikusius kunigus.

BELARUSIA

Kaip rašoma tinklalapyje "Krikščionių vizija", Minsko metropolitas Venjaminas yra asmeniškai atsakingas už baudžiamosios bylos iškėlimą dviem penkiolikmetėms mergaitėms, kurios 2023 m. sausio 28 d. nufilmavo vaizdo įrašą su degančia ikona prie Minsko miesto katedros. Metropolitas primygtinai reikalavo, kad šventovės vaizdo kamerų įrašai būtų perduoti Vidaus reikalų ministerijai. Dėl to paauglėms mergaitėms iškelta baudžiamoji byla ir joms gresia iki šešerių metų kalėjimo. Minsko metropolitas Venjaminas (Tupeko) aktyviai remia prezidentą Lukašenką, kuris, daugelio politologų nuomone, pralaimėjo rinkimus ir išlaiko valdžią šalyje represijų ir policijos pagalba. Metropolito Venjamino iniciatyva vienintelis vyskupas, pasmerkęs terorą prieš civilius gyventojus, Gardino arkivyskupas Artemijus, buvo atstatydintas. Rusijos karinę agresiją smerkiantys kunigai yra suspenduojami. Pats metropolitas Venjaminas aktyviai dalyvauja politinėje veikloje, daro politinius pareiškimus ir nuolat palaiko glaudžius ryšius su A. Lukašenka bei Baltarusios specialiosiomis tarnybomis. Dėl tokio metropolito elgesio daug kunigų turėjo arba mesti tarnystę, arba emigruoti, arba ieškoti naujų būdų kaip išgyventi spaudžiant bažnytinei valdžiai. Metropolitas Veniaminas, kaip ir jo tiesioginis viršininkas Maskvos patriarchas Kirilas, atvirai remia ukrainiečių tautos genocidą ir dedasi nematąs kas vyksta jo paties šalyje.

GRAIKIJA

2023 m. vasario 2 d. Atėnuose, sulaukęs 92 metų, mirė Pergamo metropolitas Jonas (Ziziulas), žymus Konstantinopolio Patriarchato hierarchas. Jis pelnytai laikomas vienu iškiliausių XX a. pabaigos ir XXI a. pradžios stačiatikių teologų. Jis buvo puikus enciklopedinio išsilavinimo teologas, aktyviai dalyvavo svarstant įvairius teologinius klausimus. Metropolitas Jonas įgijo puikų išsilavinimą, turėjo galimybę studijuoti pas tokius žymius XX a. teologus kaip Paulas Tillichas, protojerėjus Georgijus Florovskis ir Werneris Jaegeris. Konstantinopolio patriarchui Baltramiejui užuojautą pareiškė daugelis autokefalinių Ortodoksų Bažnyčių vadovų.

TANZANIJA

Rytų Tanzanijoje Irinupolio metropolitas Demetrijus pašventino kertinį akmenį trečiosios berniukų našlaičių prieglaudos Tanzanijoje statybai. Nepaisant aktyvaus Aleksandrijos Patriarchato Tanzanijoje vykdomo socialinio darbo, našlaičių namų poreikis vis dar labai didelis. Taip yra dėl labai didelio mirtingumo nuo AIDS ir kai kurių kitų veiksnių. Po iškilmingo pamatų akmens pašventinimo metropolitas Demetrijus savo kalboje dar kartą pabrėžė ypatingą Aleksandrijos Bažnyčios veiklą ir misiją dirbant su našlaičiais. Dabar visoje Afrikoje veikia ir vis atidaromos mokyklos ir našlaičių namai, kuriuose aktyviai dalyvauja Aleksandrijos Ortodoksų Bažnyčia.

Aleksandrijos patriarchas Teodoras II ypatingą dėmesį skiria krikščioniškajai misijai tarp Afrikos vaikų. Tikimasi, kad planuojamo vizito Tanzanijoje metu jis aplankys keletą našlaičių prieglaudų.

TURKIJA

Politiniai ir religiniai lyderiai iš viso pasaulio siunčia užuojautos žodžius Turkijos žmonėms dėl vasario 6 d. įvykusių pražūtingų žemės drebėjimų. Žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,8 balo. Tai vienas stipriausių žemės drebėjimų Turkijoje per pastaruosius 20 metų. Valdžios institucijos praneša apie šimtus žuvusiųjų Turkijoje ir Sirijoje, o Bažnyčios mastu - Konstantinopolio ir Antiochijos Patriarchatų vyskupijose. Krikščionys visame pasaulyje meldžiasi už po griuvėsiais vis dar esančių žmonių išgelbėjimą. Gelbėjimo operacijos tęsiasi, tačiau kartais jas apsunkina pasikartojantys žemės drebėjimai.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai