Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (vasario 16 d.)

 

KENIJA

Aleksandrijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Teodoras II atvyko pastoracinio vizito į Keniją. Tai grynai sielovadinis vizitas, kurio metu patriarchas aplankė daugelį tolimų parapijų ir bendravo su vietos dvasininkais. Kenijos metropolitas Makarijus šiuo metu jau kurį laiką gydosi Kipre. Jo sugrįžimo tikimasi artimiausiu metu. Taip pat Nairobyje atnaujintos ortodoksų seminarijos paskaitos su studentais, kurios kurį laiką vyko nuotoliniu būdu dėl su koronavirusine infekcija susijusių draudimų. Pasaulinė krizė, karas Ukrainoje padarė pastebimą poveikį Afrikos šalims. Pakilo kai kurių produktų, taip pat degalų kainos, o tai labai apsunkina socialinį darbą. Tačiau reikia pažymėti, kad Kenijos ortodoksų dvasininkai išlieka optimistai ir tiki, kad visos laikinos problemos bus išspręstos. Parapijose toliau tęsiamas aktyvus misionieriškas ir socialinis darbas.

Kenija (Masajų kraštas)

Lietuvos ortodoksų bendruomenė, nepriklausanti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios Vilniaus vyskupijai, organizavo renginį masajų mergaitėms „Grenlandijos“ mokykloje netoli Nairobio. Renginio metu moksleivėms buvo nupirkta maisto produktų ir moteriškos higienos priemonių. Ši mokykla unikali tuo, kad dirba su sunkiomis sąlygomis gyvenančiomis masajų mergaitėmis. Neturėdamos tėvų, daugelis šių mergaičių liko vienos, todėl, nepaisant jauno amžiaus, jos pačios jau susilaukė vaikų. Mokykla moko ir maitina mergaites, suteikia joms išsilavinimą, o kartu ir galimybę keisti savo gyvenimą. Mokykloje taip pat veikia vaikų darželis, kuriame darbuotojai prižiūri mažylius, kol jų mamos mokosi.

LENKIJA

Ukrainos visuomenė buvo giliai sukrėsta ir pasipiktinusi, kad Lenkijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas metropolitas Sava oficialiai pasveikino Maskvos patriarchą Kirilą (Gundiajevą) su 14-omis įžengimo į Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarcho sostą metinėmis. Dėl to Ukrainos diasporos visuomenės lyderiai nusiuntė hierarchui laišką, kuriame nurodė, kad šis gestas atrodo kaip parama Rusijos politikai Ukrainos atžvilgiu, taip pat pritarimas patriarcho Kirilo pozicijai dėl karo Ukrainoje. Laiško autoriai pabrėžė, kad šis žingsnis pakerta Lenkijos Bažnyčios autoritetą ir atskleidžia visišką nesupratimą to, kas vyksta Ukrainoje. Reikėtų priminti, kad patriarchas Kirilas (Gundiajevas) yra vienintelis iš šiuolaikinių Ortodoksų Bažnyčių vadovų, kuris atvirai laimina karą ir remia diktatūrą, į kurią vėl grimzta Rusija. 

Vėliau metropolitas Sava paskelbė viešą atsiprašymo laišką ir savo sveikinimą patriarchui Kirilui pavadino formalumu.

TURKIJA

Konstantinopolio Patriarchato ortodoksų tikintieji, taip pat kitos Ortodoksų Bažnyčios visame pasaulyje renka aukas, kad padėtų Turkijai, išgyvenusiai baisų žemės drebėjimą, per kurį žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Su Australijos arkivyskupo Makarijaus palaiminimu Australijos ortodoksų parapijų prašoma prisidėti prie pagalbos žemės drebėjimo aukoms. Australijos Bažnyčios vadovas savo pranešime pabrėžė, kaip svarbu padėti be namų likusiems žmonėms, kuriems gresia badas.

Taip pat žinoma, kad pagalbą Turkijai siunčia įvairios šalys ir krikščioniškos organizacijos, tarp jų ir Armėnija.

RUMUNIJA IR UKRAINA

Per ataskaitinius renginius Rumunijos Ortodoksų Bažnyčioje paaiškėjo, kad Bažnyčia išleido 8,7 mln. eurų pagalbai Ukrainos pabėgėliams. Dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą Europos šalys patyrė didžiulį pabėgėlių iš Ukrainos antplūdį. Daugiausia pabėgėlių priėmė Lenkija ir Vokietija. Daug pabėgėlių atsidūrė Rumunijoje. Didelę socialinio darbo patirtį turinti Rumunijos Ortodoksų Bažnyčia ėmė aktyviai veikti tarp pabėgėlių. Nors dauguma pabėgėlių per šalį keliavo tranzitu, pagalba buvo labai svarbi ir savalaikė. Ukrainos ligoninėse taip pat buvo surengtos kraujo, skirto sužeistiesiems Ukrainoje, donorystės akcijos, kuriose dalyvavo apie 4 000 žmonių.

UKRAINA

Autokefalinės Ukrainoje Ortodoksų Bažnyčios Socialinės sielovados departamentas padėjo evakuoti 5 600 sužeistųjų iš konflikto zonos. Departamento darbuotojai, tarp kurių buvo daug savanorių, studentų ir teologijos mokyklų absolventų, organizavo sužeistų karių evakuaciją visomis įmanomomis priemonėmis. Pagalboje Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms aktyviai dalyvavo kunigai ir pasauliečiai. Dėl didelės darbų apimties socialiniam departamentui nuolat reikia savanorių: paramedikų, vairuotojų ir tiesiog savanorių, galinčių aukoti savo laiką, idant padėtų sužeistiesiems.

RUSIJA

Maskvoje išmestas iš vyskupų "visos Afrikos egzarchas" Leonidas Gorbačiovas organizavo Afrikos menininkų parodą. Parodoje buvo eksponuojami dailininkų iš įvairių Afrikos šalių, kuriose šiuo metu dirba Rusijos Ortodoksų Bažnyčios "misionieriai", paveikslai.

Priminsime, kad Maskvos Patriarchatas savo "misionierišką projektą" Afrikoje pradėjo reaguodamas į Aleksandrijos patriarcho Teodoro II Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios pripažinimą. Jurijus Maksimovas, kurį už priešišką ir neteisėtą veiklą Afrikoje Aleksandrijos Bažnyčios Sinodas išmetė iš kunigų luomo, organizavo schizmą (skilimą) Aleksandrijos Bažnyčioje Afrikoje. Nepaisant nuolatinių teiginių apie neregėtą misijų Afrikoje sėkmę, tikrovė yra kur kas sudėtingesnė ir tragiškesnė. Judėjimo "Afrikos vaikai" savanoriai kelionės metu kalbėjosi su kai kuriais Rusijos Ortodoksų Bažnyčios Afrikoje dvasininkais ir teigė, kad Leonido Gorbačiovo nuolat deklaruojami faktai apie padėtį Afrikos žemyne neatitinka tikrovės. Galima sakyti, kad į schizmą patekę Afrikos dvasininkai taip pat išgyvena krizę. Kai kurie jų jau atvirai reiškia nepasitenkinimą tuo, kaip juos remia Rusijos Bažnyčia.

 Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai