Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia įkūrė pabėgėlių kapelionų tarnystę

Ukrainos Bažnyčios Šv. Sinodo posėdis. 
pomisna.info nuotr.

Spalio 18 d. nepriklausomos Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (ukr. ПЦУ) Šventasis Sinodas įkūrė Kapelioniškos pagalbos Ukrainos Bažnyčios tikintiesiems misiją (ukr. Місія капеланської допомоги вірним ПЦУ, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України). 

Ši tarnystė skirta pasirūpinti ukrainiečiais ortodoksais, kurie atsidūrė kraštuose, kur jų Bažnyčios nepripažįsta vietiniai vyskupai – pavyzdžiui, Lietuvoje, kur yra tik Maskvos patriarchato parapijos ir jose neteikiami sakramentai Ukrainos Bažnyčios tikintiesiems, o kunigai negali tarnauti. 

Šv. Sinodo sprendime nurodoma, kad jis priimtas konsultuojantis su Visuotiniu (Konstantinopolio) patriarchatu. Tais atvejais, kai vietinė Bažnyčios hierarchija pripažįsta nepriklausomą Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią, ukrainiečių dvasininkai bus komandiruojami į vietinę vyskupiją ir klausysis vietinio vyskupo-ordinaro nurodymų. Kitais atvejais, kai Ukrainos Bažnyčia nepripažįstama, kapelionių misija pati imsis religinio gyvenimo organizavimo.

Kapelionų misijos vadovu Šv. Sinodas paskyrė Rivnės ir Ostrogo arkivyskupą Hilarijoną.

Apie sprendimą Ukrainos Bažnyčios Šv. Sinodas laiškais informavo Visuotinį patriarchatą ir Lenkijos Autokefalinę Ortodoksų Bažnyčią, kur egzistuoja didžiausia su ukrainiečių sielovada susijusi problema.  Nepaisant to, kad Lenkijos Autokefalinė Ortodoksų Bažnyčia turi vos kelis šimtus tūkstančių tikinčiųjų, o šalyje yra keli milijonai ukrainiečių pabėgėlių, Lenkijos Bažnyčios vadovybė atsisako teikti sakramentus nepriklausomos Ukrainos Bažnyčios tikintiesiems bei dvasininkams. Ukrainos žiniasklaida tai sieja su tuo, kad Lenkijos Bažnyčios vadovas metropolitas Saba sovietmečiu bendradarbiavo su vietine KGB (lenk. Służba Bezpieczeństwa PRL), apie tai rašė ir Lenkijos žiniasklaida, taipogi lenkai mini šiandieninius Lenkijos Bažnyčios finansinius ryšius su Rusija:

„Jo Eminencija niekur nekomentuoja Lenkijos Ortodoksų Bažnyčios finansinės priklausomybės nuo subjektų, susijusių su Rusijos Federacija (pvz., „Gazprom“, „Rosatom“), ir aplinkybių, kuriomis buvo kuriamas 2021 metų 44 minučių trukmės televizijos „Rossija-Kultura“ filmas apie Ortodoksų Bažnyčią Lenkijoje.“ – praneša polytika.pl 

2022 m. rugpjūčio mėnesį, ieškodamas paramos prieš Lietuvoje atsiradusį siekį atkurti Konstantinopolio patriarchato parapijas, Lenkijoje lankėsi ir su metropolitu Saba bendravo Maskvos patriarchato Lietuvoje metropolitas Inokentijus. 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai