Trakų vyskupas Amvrosijus nežino, kam priklauso Krymas ir kas kaltas dėl karo


Šeštadienį, spalio 15 d., Vilniuje vyko Maskvos patriarchato Vilniaus ir Lietuvos vyskupijos organizuota religinė procesija Surdegio Dievo Motinos ikonos atvežimo proga. Iš Kauno į Vilnių buvo atvežta nuolat Kauno cerkvėje maldai prieinama ikona ir iš visų Lietuvos kampelių tikintieji buvo raginami atvažiuoti į Vilnių ir su ja praeiti procesijoje.

Tarp oficialiai deklaruojamų procesijos tikslų buvo malda „už Bažnyčios vienybę“ ir kad Dievo Motina „paprotintų valdžią“, kas leidžia manyti, jog tikrasis procesijos tikslas yra tam tikra galios demonstracija ir bandymas padaryti poveikį Lietuvos valdžiai, kuri, kaip matėme iš naujienų rugsėjo 19 dieną, užmezgė ryšius su Konstantinopolio patriarchatu. Šie tikslai yra pridengti papildoma intencija „už taiką Ukrainoje“, bet jeigu atkreipsime dėmesį, vyskupijos pranešimo autoriai rusų kalba net parašė na Ukraine, o ne v Ukraine, kas yra užgaulu ukrainiečiams.

Vakar buvo Ukrainos kariuomenės diena, pas Lietuvos ukrainiečių bendruomenę buvo atvažiavęs kunigas iš autokefalinės Ukrainos Bažnyčios, meldėsi ir Lietuvos ukrainiečių graikų apeigų katalikų dvasininkai, bet Maskvos patriarchato Vilniaus ir Lietuvos vyskupija niekaip šios šventės nepaminėjo, nei už Ukrainos kariuomenę, nei už Ukrainos pergalę savo parapijose nesimeldė nei vakar, nei šiandien. Kas rodo, jog iš tikrųjų ši papildoma intencija įterpta tik pagrindiniam tikslui užgožti. 

Tuo tarpu eiliniams tikintiesiems pabrėžta, kad tai unikali proga pagerbti ikoną. Tiesa, jeigu ji nuolat pasiekiama Kaune, tuomet nelabai aišku, kodėl reikia iš visos Lietuvos važiuoti į Vilnių. 

Deja, Maskvos patriarchatas nesibodi naudotis religinėmis datomis ir progomis politiniais tikslais, tai ne pirmas kartas. Didįjį šeštadienį visose parapijose buvo pradėti rinkti parašai prieš iniciatyvą kreiptis į Konstantinopolio patriarchatą, o per labai svarbią stačiatikiams Vilniaus kankinių šventę surengta panaši procesija neva už Bažnyčios vienybę, faktiškai – prieš kreipimąsi į Konstantinopolio patriarchatą. Ši reakcija vyksta Estijos ir Latvijos Maskvos patriarchato Bažnyčių fone, kur politinė valdžia spaudžia vietines Maskvos patriarchato struktūras atsiskirti nuo Maskvos.

Eiliniai tikintieji, deja, dažnai tampa priemone. Jie yra kviečiami į religinę šventę, o nevalingai tampa politinės akcijos dalyviais. 

Po procesijos duotame interviu Trakų vyskupas Amvrosijus interviu LRT radijo laidai „Lietuvos diena“ (2022-10-15) netyčia atskleidė savo tikrąjį požiūrį į karą:

Žurnalistas: O kas yra kaltas dėl karo [Ukrainoje]?
Vysk. Amvrosijus: Kalta dėl karo yra mūsų žmonija. Mes visi čia, žemėje esame kaip didelė šeima. Kai žmonės barasi, kariauja - tai klausimas, kas kaltas šioje šeimoje? Sakyti kad vyras kaltas arba žmona, arba vaikai, būtų, man atrodo, klaidinga. [...]
Žurnalistas:  Ar Krymas [...] yra Ukraina ar Rusija?
Vysk. Amvrosijus: Blogai mokiausi mokykloje geografiją, atleiskit.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai