Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (spalio 19)

Photo by Mattias Diesel on Unsplash
 

KONSTANTINOPOLIS

ŠĖTONIŠKAS KARAS

Visuotinis patriarchas Baltramiejus, sakydamas kalbą Kavalos Šv.Pauliaus katedroje, pavadino karą, kurį Rusija vykdo prieš Ukrainą, ne "šventu", kaip bando pateikti Maskvos patriarchas Kirilas, bet šėtonišku.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia vienintelė iš visų pasaulio Ortodoksų Bažnyčių šeimos atvirai remia Vladimiro Putino agresiją prieš Ukrainos žmones. Tokia yra oficiali Maskvos patriarchato vadovybės pozicija, nors kai kurie kunigai ir eiliniai bažnyčių parapijiečiai šiai nuomonei nepritaria.

Visuotinis patriarchas nuolat pasisako už taiką Ukrainoje ir moraliai remia Ukrainos žmones šiame baisiame kare. Kadangi daugelis žmonių mano, kad Rusijos Bažnyčios pozicija yra nepriimtina, padaugėjo kunigų, norinčių palikti Rusijos Ortodoksų Bažnyčią ir tęsti tarnystę kituose patriarchatuose, įskaitant Konstantinopolio patriarchatą.

Patriarchas Baltramiejus nuolat ragina tikinčiuosius melstis už šio neteisingo karo pabaigą.

UKRAINA

KALĖDŲ ŠVENTIMAS

Ukrainos Autokefalinės Ortodoksų Bažnyčios sinodas leido stačiatikių bendruomenėms švęsti Kalėdas gruodžio 25 d. pagal naująjį Julijaus kalendorių. Sprendimą šiuo klausimu gali priimti klebonas, suderinęs su bendruomene. Dauguma Ukrainos stačiatikių švenčia Kalėdas sausio 7 d. pagal Julijaus kalendorių, tačiau teologiniai ginčai šiuo klausimu tęsiasi. Nors sinodas tokį leidimą suteikia "išimtiniais atvejais", džiugina tai, kad Bažnyčios vadovybė teisę priimti tokius sprendimus atiduoda į krikščionių bendruomenės rankas, o tai neabejotinai atitinka Naujojo Testamento mokymą ir padeda parapijiečiams aktyviai ir realiai dalyvauti savo parapijos gyvenime.

 BAŽNYČIŲ NACIONALIZAVIMAS

Okupacinė kariuomenė Zaporižės regione nacionalizuos visas bažnyčias, pareiškė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas. Išimtis daroma tik Maskvos patriarchato  stačiatikių bažnyčioms Ukrainoje, kurios aktyviai padeda Putino armijai vykdyti ideologinį darbą tarp vietos gyventojų.

Reikėtų priminti, kad Maskvos patriarchato Ortodoksų Bažnyčios Ukrainoje pozicija išlieka dviprasmiška. Nepaisant to, kad buvo kalbama apie atsiskyrimą nuo Maskvos patriarchato, nebuvo parengta jokių dokumentų, kurie įformintų šį sprendimą. Deja, daugelis Maskvos patriarchato Ortodoksų Bažnyčios Ukrainoje dvasininkų atvirai palaiko patriarchą Kirilą (Gundiajevą), kuris laimina karą prieš Ukrainą.

KAPELIONIŠKOS PAGALBOS PABĖGELIAMS MISIJA

Spalio 18 d. Ukrainos Autokefalinės Ortodoksų Bažnyčios (ukr. ПЦУ) Šventasis Sinodas įkūrė Kapelioniškos pagalbos Ukrainos Bažnyčios tikintiesiems misiją (ukr. Місія капеланської допомоги вірним ПЦУ, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України).

Ši tarnystė skirta pasirūpinti ukrainiečiais ortodoksais, kurie atsidūrė kraštuose, kur jų Bažnyčios nepripažįsta vietiniai vyskupai – pavyzdžiui, Lietuvoje, kur yra tik Maskvos patriarchato parapijos ir jose neteikiami sakramentai Ukrainos Bažnyčios tikintiesiems, o kunigai negali tarnauti.

Šv. Sinodo sprendime nurodoma, kad jis priimtas konsultuojantis su Visuotiniu (Konstantinopolio) patriarchatu. Tais atvejais, kai vietinė Bažnyčios hierarchija pripažįsta nepriklausomą Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią, ukrainiečių dvasininkai bus komandiruojami į vietinę vyskupiją ir klausys vietinio vyskupo-ordinaro nurodymų. Kitais atvejais, kai Ukrainos Bažnyčia nepripažįstama, kapelionių misija pati imsis religinio gyvenimo organizavimo.

AFRIKA

NAUJOJI AFRIKOS "KOLONIZACIJA"

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia toliau stiprina savo pozicijas Afrikoje. Šis naujas "misijų laukas" atsirado Rusijos Bažnyčioje po to, kai Aleksandrijos Bažnyčia pripažino Ukrainos Autokefalinę Ortodoksų Bažnyčią.  Naujojo egzarchato vadovu tapo metropolitas Leonidas (Gorbačiovas). Šiuo metu žemyne vyksta aktyvi "misionieriška" veikla. Pasinaudodami sunkiu stačiatikių dvasininkų likimu ir separatistinėmis nuotaikomis kai kuriuose regionuose, misionieriai, pasitelkdami finansus, įtikinėja kunigus ir bendruomenes prisijungti prie Rusijos bažnyčios.

Kenijos metropolitas Makarijus išreiškė didelį apgailestavimą dėl to, kaip rusų misionieriai vykdo savo veiklą. Be kanonų teisės pamynimo ir kyšininkavimo, "misionierišką kampaniją" dažnai lydi šmeižikiški teiginiai, kurie neatitinka tikrovės.

Kai kurie analitikai teigia, kad Rusijos stačiatikių bažnyčios veiksmai Afrikoje yra tiesiogiai susiję su Vladimiro Putino, kurį izoliuoja civilizuota pasaulio bendruomenė, politika.

AUSTRIJA

PANORTODOKSINIS SUSITIKIMAS

Po dvejų metų pertraukos dėl pandemijos Austrijoje įvyko ortodoksų jaunimo susitikimas, kuriame dalyvavo 400 jaunuolių iš įvairių šalies vietovių. Susitikimą organizavo ir jam ruošėsi rumunų Šv.Stepono parapijos kunigas Emanuel Nutsu ir Graikijos bažnyčios kunigas Atanazas Buk.

Susitikimas, kuriame jaunimas galėjo laisvai bendrauti ir užduoti savo klausimus įvairių Ortodoksų Bažnyčių dvasininkams, buvo labai aktyvus.

Laisvalaikiu jaunuoliai dalyvavo sporto varžybose ir daugelyje konferencijų. Visa tai lydėjo tradicinė graikų, rumunų ir serbų muzika bei šokiai. Susitikimas buvo įsimintinas daugybe spalvingų kalbų, bendra Liturgija ir Austrijos parlamento atstovo kalba.

Žinias parengė Ruslanas Jarockis

 


 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai