Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (spalio 26 d.)

 

Photo by Mattias Diesel on Unsplash

RUSIJA

Pasak informacinės agentūros "Meduza", patriarchas Kirilas (Gundiajevas)  per pamaldas Serafimo Divejevo vienuolyne Nižnij Novgorodo srityje padarė keletą pareiškimų: "Rusija daug kam pasaulyje yra “krislas akyje”, ir ją bando "nušluoti nuo žemės paviršiaus", nes ji siūlo "alternatyvų požiūrį į pasaulį, Dievą ir žmogų". Patriarchas Kirilas bei Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovybė ir toliau remia Vladimiro Putino pradėtą karą Ukrainoje. Primename, kad tokia Rusijos Ortodoksų Bažnyčios pozicija paskatino kai kuriose Europos Sąjungos šalyse įvesti patriarchui Kirilui asmenines sankcijas. Situacija Rusijos Ortodoksų Bažnyčioje smarkiai blogėja. Yra žinoma, kad į karą siunčiami kunigai ir seminaristai. Taip pat daug kunigų veikia kaip šio karo ideologai. Jų pareiškimuose šis Rusijos agresijos karas prieš Ukrainą virsta "šventuoju karu".

 

AFRIKA-RUSIJA

Tuo metu, kai Rusijoje verda karinės aistros, o pasaulio krikščionys atsiriboja nuo Rusijos Ortodoksų Bažnyčios dėl jos akivaizdaus militarizmo, Afrikoje “Afrikos patriarchalinis egzarchatas” (Maskvos patriarchato struktūra) 2022 m. spalio 21 d. Ugandoje gavo registracijos liudijimą. Anksčiau panašus teisinis statusas įgytas Zambijoje ir Centrinėje Afrikos Respublikoje. Metropolitas Leonidas reguliariai praneša apie sėkmingą "Afrikos misiją". Tačiau yra žinoma, kad siekiant sukurti naują Rusijos Bažnyčios struktūrą Afrikoje, vadinamieji "misionieriai" naudoja pačius įvairiausius metodus. Dažniausiai bažnytinėje schizmoje dalyvaujantiems dvasininkams žadama finansinė parama. Aleksandrijos patriarchatas ne kartą dėl susidariusios padėties išreiškė susirūpinimą.

 

UKRAINA

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios sinodas savo  2022 m. spalio 18 d. paskelbtame kreipimesi paprašė Visuotinio patriarcho Baltramiejaus leisti organizuoti pastoracinį darbą tarp ukrainiečių, kurie dėl Rusijos agresijos pabėgo iš savo tėvynės ir atsidūrė priverstinėje emigracijoje. Dėl karo Ukrainoje milijonai ukrainiečių gyvena užsienyje. Tarp Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios Sinodo nurodytų priežasčių paminėti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios-Maskvos patriarchato tikinčiųjų ir dvasininkų priešiško požiūrio  į ukrainiečius atvejai. Diskriminacijos atvejų taip pat užfiksuota iš prorusiškos Lenkijos Ortodoksų Bažnyčios dalies dvasininkų. Kreipimosi į Visuotinį patriarchą pagrindas yra noras dvasiškai globoti ukrainiečių pabėgėlius ir emigrantus jų gyvenamojoje vietoje.

 

FRANCŪZIJA

Oficialaus vizito į Italiją atvykęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas vienoje iš savo kalbų paragino liautis Rusijos Ortodoksų Bažnyčią naudoti karo propagandai. "Religiniai lyderiai taip pat atlieka pasipriešinimo vaidmenį, kai susiduria su šių įvykių beprotiškumu. Mes puikiai žinome, kaip ortodoksų religija šiandien manipuliuoja Rusijos valdantieji, kad pateisintų savo veiksmus. Čia reikia pasipriešinimo." Ukrainos nuolatinis atstovas prie JTO Serhijus Kyslyčia į E. Macrono žodžius sureagavo socialiniame tinkle "Twitter". Jis nesutiko su Macrono vertinimu ir parašė, kad Rusijos Ortodoksų Bažnyčia yra sąmoninga prieš Ukrainą vykdomo nusikaltimo dalyvė.

 

UKRAINA-LIETUVA

2022 m. spalio 21 d. “Ukrainos religinės informacijos tarnyba” paskelbė, jog Kijevo-Pečiorų lauros vietininkas metropolitas Pavelas (Lebedis), grįždamas iš atostogų Turkijoje prie vienos iš užkardų į teritorinės gynybos karių klausimą "Kieno Krymas?” negalėjo tiesiai atsakyti ir pasakė, kad Krymas yra tų, kurie jame gyvena. Parama "rusų pasauliui" skandalingai pagarsėjęs metropolitas, dėl savo pomėgio prabangiems automobiliams pramintas "Paša-Mercedes", negalėjo pateikti paprasto atsakymo į bet kuriam ukrainiečiui paprastą klausimą. Tuo jis stulbinamai priminė Trakų vyskupą Ambrozijų, kuris neseniai duotame interviu į tą patį žurnalisto klausimą "Kieno Krymas?" išsisuko, motyvuodamas prastomis geografijos žiniomis. Nors, teisybės dėlei reikia pažymėti, kad Trakų vyskupui geografijos žinių užtenka nuvykti į Maskvą pas vieną iš pagrindinių "šventojo karo" prieš Ukrainą ideologų patriarchą Kirilą (Gundiajevą), kuriam uždrausta įvažiuoti į Lietuvą.

Padėtis su Maskvos patriarchato Ukrainos Ortodoskų Bažnyčia tebėra neaiški. Viena vertus, pasigirdo garsių pareiškimų apie atsiskyrimą nuo Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, po kurių nieko neįvyko. Kita vertus, matome, kad MP Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios viduje yra daug Rusijai simpatizuojančių žmonių. Daugelis mano, kad metropolito Onufrijaus pozicija yra "laukti ir stebėti".

 

ITALIJA

Spalio 23 d. popiežius Pranciškus paragino nepaliaujamai melstis už Ukrainą, kuri labai kenčia. Spalio 25 d. Koliziejuje vyko bendra malda su įvairių Bažnyčių atstovais už taiką Ukrainoje. Primename, kad popiežius Pranciškus ne kartą kreipėsi į pasaulio bendruomenę prašydamas daryti viską, kas įmanoma, kad nustotų karas Ukrainoje, o savo viešose kalbose jis mini Ukrainą praktiškai nuolat.

 

Naujienas pagal užsienio spaudą parengė Ruslanas Jarockis, vertė Vitalijus Mockus




PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai