Maskvos sinodo naujienos: Vilniaus metropolitas neatleidžiamas, Ukrainos vyskupijos toliau aneksuojamos

 

Maskvos patriarchato vyskupai su V. Putinu. 
Asociatyvi nuotr., Wikimedia


Spalio 13 d. Maskvoje vyko Sinodo posėdis, svarstęs dešimtis skirtingų klausimų. Tarp reikšmingiausių Lietuvai – svarstymas dėl vietinio Maskvos patriarchato metropolito atleidimo ir sprendimas dėl Ukrainos Rovenkų vyskupijos tiesioginio pavaldumo Maskvai.

Spalio 9 d. metropolito Inokentijus sulaukė kanoninio amžiaus – 75 metų. Maskvos patriarchate tokio amžiaus sulaukęs vyskupas privalo pateikti atleidimo prašymą Maskvos patriarchui, o prašymas patenkinamas, jei taip nusprendžia Sinodas. Šiuo atveju Sinodas leido metropolitui ir toliau eiti pareigas.

Ukrainos atžvilgiu Maskvos Sinodas faktiškai pripažino Rusijos įvykdytą skirtingų Ukrainos sričių aneksiją ir pertvarko savo administracinę struktūrą pagal naująją politinę realybę. Sinodo tekste jau kalbama apie „Donbado, Chersono, Zoporižės sričių ir Ukrainos“ pabėgėlius, lyg Donbasas, Chersonas ir Zaporožė nebūtų Ukraina, taip pat nuo Maskvos patriarchato Ukrainos Bažnyčios Sinodas atskyrė dar vieną vyskupiją.

Luhansko srityje esančios Rovenkų vyskupijos vyskupas nuo šiol bus atskaitingas ne Maskvos patriarchato metropolitui Kijeve, o tiesiogiai Maskvai. Kiek anksčiau, birželio mėnesį, Sinodas į tiesioginį pavaldumą Maskvai perdavė Krymo vyskupijas.

Dera prisiminti, kad anksčiau Maskvos patriarchatas nuolat tvirtino, kad jam priklausanti Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia yra nepriklausoma nuo Maskvos. Visi žaidimai su Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios „savarankiškumu“ ir „autonomiškumu“ tapo staiga nebereikalingi, kai į atitinkamas vyskupijas įžengė Rusijos kariai. Tarpininko Kijeve panaikinimas vyksta Maskvos Sinodo sprendimu, nes, žinoma, net ir formaliai, pagal Bažnyčios statutą, Maskvos Sinodas ir lieka aukščiausia valdžia kiekvienai Maskvos patriarchato daliai, nesvarbu, kokia „savarankiška“ ar „autonomiška“ ta dalis nebūtų paskelbta.

Ukrainoje veikia ir iš tikrųjų nepriklausoma (autokefalinė) Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, kurios Maskva nepripažįsta. Jos vadovas – Kijevo ir Visos Ukrainos metropolitas Epifanijus.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai