Čijunė Sugihara - Lietuvos ortodoksas, žydų gelbėtojas


Vilniuje, netoli centrinės universalinės parduotuvės (CUP), yra sakurų parkelis, skirtas Čijunei Sugiharai. Mažai kas žino, bet jis buvo krikščionių ortodoksų tikėjimo japonų diplomatas Lietuvoje, žydų pripažintas pasaulio tautų teisuoliu, nes išduodamas tranzitines vizas išgelbėjo daugybė Lietuvos ir Lenkijos žydų nuo mirties. Tai jis darė laužydamas Japonijos vizų išdavimo taisykles (žydai, neturėję trečios šalies, į kurią vyksta, vizų, neturėjo teisės gauti tranzitinių vizų) ir rizikuodamas asmenine gerove. Per dieną Sugihara dirbo iki 18 valandų, vizas surašinėjo ranka, pasak legendos, netgi komunistų išsiunčiamas iš Lietuvos traukinyje rašė vizas ir metė pro langą. Manoma, kad iš viso jis galėjęs išrašyti net iki 10 tūkst. vizų.

Sugiharos sakurų parkas Vilniuje
Sugihara ortodoksų tikėjimą priėmė 1924 m. Kinijoje, Chorbino provincijoje, kur susidūręs su krikščionimis ortodoksais atsivėrtė. Tais pačiais metais susituokė su ortodokse Klaudija Apolonova, su kuria išsiskyrė 1935 m. Sekančiais metais susituokė su Jukiko Kikuti, kuri taip pat prieš santuoką priėmė ortodoksų tikėjimą. Ši santuoka jam davė tris sūnus (visus jis pakrikštijo). Pasak paties Sugiharos šeimos, jo veiksmai buvo įkvėpti krikščionių tikėjimo.

Japonijos Ortodoksų Bažnyčioje egzistuoja Sugiharos kultas, judėjimas, siekiantis kanonizacijos kaip šventojo teisuolio.

Jau egzistuoja neoficialus troparas ir ikona:

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai