"Physiologus" slaviškai


http://physiologus.proab.info/

"Physiologus" (liet. "Gamtamokslis") - II-IV a. krikščioniška gyvūnų enciklopedija, kurioje egzistuojančių ir mitologinių gyvūnų elgsena interpretuojama alegoriškai, parodant, kaip kiekviename jų galima įžvelgti Kristaus tiesą.

"Physiologus" buvo išverstas iš graikų į lotynų, slavų, armėnų, sirų ir daugybę kitų kalbų. Jo aprašymai padarė didelę įtaką visos krikščionijos ikonografijai ir literatūrai.




Liūtas. Tris savybes turi liūtas. Liūtė gimdo mirusį ir aklą vaikutį, sėdi ir saugo jį tris dienas. Po trijų dienų ateina liūtas, pučia vaikeliui į šnerves ir jis atgyja. Tas pats būna su ištikimomis [Dievui] tautomis. Iki krikšto jos mirusios, o po krikšto apvalomos Šventąja Dvasia.
Antroji savybė. Kai miega, jo akys būdrauja. Taip ir mūsų Viešpats sako žydams: "Aš miegu, tačiau akys mano dieviškos, o širdis - būdrauja". 
Trečioji liūto savybė. Kai liūtė bėga, tai savo pėdsakus užšluoja uodega ir medžiotojas negali jos susekti. Taip ir žmogus: kada duodi išmaldą, tegu tavo kairė nežino, ką daro dešinė. Tenesutrukdo šėtonas tavo sumanymams.


Pelikanas. Pelikanas - įdomus paukštis. Patelė praduria šonus savo jaunikliams. Patinas atskrenda su maistu, snapu perplešia savo krūtinę ir tekančiu krauju prikelia paukštelius.
Taip ir mūsų Viešpats. Jo šoną ietimi pradūrė žydai. Pasipylė kraujas ir vanduo. Jis prikėlė visatą, t.y. mirusiuosius. Dėl to ir pranašas sako, kad [Kristus] buvo tarsi pelikanas dykumoje. 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai