„Kasdienė duona“ | Mt 9, 9-13

9 Iškeliaudamas iš ten, Jėzus pamatė muitinėje sėdintį žmogų, vardu Matas, ir tarė jam: „Sek paskui mane!“ Šis atsikėlė ir nuėjo paskui jį. 10 Kai jis Mato namuose sėdosi prie stalo, ten susirinko daug muitininkų bei nusidėjėlių, kurie susėdo šalia Jėzaus ir jo mokinių. 11 Fariziejai, tai išvydę, prikišo jo mokiniams: „Kodėl jūsų Mokytojas valgo su muitininkais ir nusidėjėliais?“ 12 Šitai girdėdamas, Jėzus atsiliepė: „Ne sveikiesiems reikia gydytojo, o ligoniams.13 Eikite ir pasimokykite, ką reiškia žodžiai: Aš noriu pasigailėjimo, o ne aukos. Aš ir atėjau šaukti ne teisiųjų, bet nusidėjėlių“.


            Šiandien minint šventąjį apaštalą ir evangelistą Matą, Evangelijos ištraukoje galime atkreipti dėmesį į du dalykus. Vienas - tai Mato pašaukimas. Matas buvo muitininkas, o tai, kaip taisyklė, reiškė, kad jis buvo nesąžiningas, dirbo okupantams ir buvo tikrai nemėgstamas savo tautiečių. Žydai muitininkus priskyrė prie didžiausių nusidėjėlių ir nebendraudavo su jais. Jėzus ne tik kalbasi su Matu, bet net eina į jo namus ir ten bendrauja su daugybe nusidėjėlių. O Matas, greičiausiai paliestas tokio dėmesio, neatstumtas, priimtas Jėzaus išgyvena tikrą atgailą – jis ne tik gailisi dėl savo blogų darbų, bet visiškai pakeičia savo gyvenimą ir palikęs senąjį gyvenimo būdą seka Jėzumi ir tampa vienu iš dvylikos apaštalų, o galiausiai ir savo gyvybę paaukoja.
           
            Kitas momentas, į kurį verta būtu atkreipti dėmesį, yra panašus į pirmąjį. Fariziejai, laikantys save teisiais, smerkia ne tik nusidėjėlius, bet ir Jėzų: kodėl Jis bendrauja, valgo su muitininkais ir nusidėjėliais. Jėzaus atsakymas stulbinančiai paprastas ir tiesus, juk ne sveikiesiems reikia gydytojo, o ligoniams. Ir vėl muitininkai ir taip vadinami nusidėjėliai supranta, kad jiems reikia Dievo Gailestingumo ir, atvirkščiai, fariziejai manosi esą teisieji ir jiems nereikalingas Dangiškasis Gydytojas. Jie linkę smerkti, bet nepasigailėti.

            Ir mes dažnai vertinam kitus ir jaučiamės teisesni ar geresni už „nusidėjėlius“. Retai skaitydami Raštą šį epitetą taikome sau, mums atrodo, kad tai kažkokie blogiečiai, nusikaltėliai. Tačiau visi esame nusidėjėliai, nėra nė vieno teisiojo aplink, todėl mums visiems reikia pasigailėjimo. O tuo pačiu ir patys, Jėzaus pavyzdžiu sekdami, turime neatstumti nei vieno nusidėjėlio.
            
              Šiandien dėkosiu Dievui už tai, kad Jis nori pasigailėjimo, o ne aukos.
              Šiandien prašysiu Dievo malonės, kad galėčiau priimti kiekvieną žmogų ir neteisčiau nei vieno.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai