Kelios mintys apie tėvo Gintaro teismą


Nuotrauka: Unsplash. Vitalijs Barilo

KUNIGAS GEORGIJUS SUNGAILA NEATVYKO Į BAŽNYTINIO TEISMO POSĖDĮ. JIS BUS KVIEČIAMAS DAR KARTĄ

„Bažnytinio teismo negalima lyginti su pasaulietiniu teismu. Čia nėra diskusijų, o pagrindinis tikslas yra ne bausmė, o dvasinė suklydusio dvasininko pataisa“, – sakė metropolitas Inokentijus.

„Labai apgailestauju, kad paskutiniuose tėvo Georgijaus pareiškimuose nėra jokių atgailos ženklų. Tai tik patvirtina, jog sprendimas kreiptis į teismą dėl dvasininko luomo panaikinimo - teisingas“, – pridūrė jis.

Šaltinis: orthodoxy.lt


Visiškai nesuprantama, koks teismas, kaip teigiama, remiasi diskusijomis ir kokio teismo tikslas yra bausmė? Ar vyskupų supratimu, toks yra pasaulietinis teismas? Bet gi pasaulietinio teismo veiklos tikslas – teisingumo vykdymas. O teisingumui būtinas objektyvumas ir siekis nustatyti tiesą. Kyla klausimas, kokiame etape Bažnytiniame teisme yra nustatoma tiesa? Na, žinote, kai išklausomos skirtingos pusės, kaltinamasis ginasi, tada nagrinėjami parodymai ir panašūs dalykai. Bet čia – ne, šio teismo tikslas, pasirodo, yra „dvasinė suklydusio dvasininko pataisa“. Kaltinamasis nepasisakė, jis neišklausytas, o tiesa jau nustatyta. Tai kam tada reikalinga kviesti tėvą Gintarą į teismą? Kad jis išgirstų kaltinimus ir čia pat parodytų „atgailos ženklus“ iš anksto jau žinodamas ir nuosprendį? Neįtikėtina, bet vien apie tai ir yra vyskupijos pranešimas.

Oficialus Rusijos Bažnyčios braižas tapatus Rusijos politikai. Jei kažkas neigiama, reiškia kaip tik taip ir yra. Reiškia, šis kunigo Gintaro bažnytinis teismas yra pagal pasaulietinio teismo modelį. Ne Lietuvos, žinoma, o Rusijos ir Baltarusijos. Ten teisingumas nustatomas iki teismo, o teismas yra skirtas „atgailai“. Rašant net baugu darosi, kai pagalvoji, kad tėvas Gintaras į tokį teismą galėtų eiti ne kažkur Maskvoje ar Minske, bet Vilniuje.

Vyskupai patys patvirtino, kad sprendimas kreiptis į teismą yra „dėl dvasininko luomo panaikinimo“. Žmogus yra kaltas, kol neįrodyta kitaip. Tik rusiško modelio atveju net nepalikta vietos įrodymams, bet klusniai priimti, kas vyskupų nustatyta.

Žinome, kuo toks teismas baigsis. Lygiai tuo pačiu, kuo jie baigiasi Rusijoje ir Baltarusijoje – valdžios represijomis. Šiuo atveju, bažnytinės valdžios. Bažnyčios vyskupai padarys viską, kas jų galioje. Eiti į tokius teismus, tai pripažinti tokį teisingumą Bažnyčioje. Vilniaus centre įtvirtinti salelę Maskvos ir Minsko teisingumo.

Mes lietuvninkai vyžoti, mes nabagėliai 
Ponams ir tarnams jų rods prilygti negalim;
Bet ir poniškas ligas kentėt neprivalom.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai