Mano liudijimas

Per maldų už krikščionių vienybę aštuondienį viename Lenkijos sostinės knygynų susitiko katalikė ir ortodoksas. Gintarui Sungailai, teologijos bakalaurui ortodoksų dvasinėje seminarijoje, Varšuvoje, – dvidešimt šešeri. Prieš tai jis studijavo filosofiją ir religijos studijas Vilniaus universitete. Man pasisekė, kad tądien po iškilmingų Viešpaties krikšto pamaldų pašnekovas turėjo kelias valandas laisvo laiko. Galėjau pakamantinėti ne tik apie jo kelią į Ortodoksų Bažnyčią bei kunigų seminariją, bet ir ekumenizmą, kurio Gintaras negiria, nors mūsų pokalbis buvo kuo ekumeniškiausias.

- Rosita Garškaitė


Kuo tos konfesijos skiriasi
„Mano šeimos religinė situacija dar sudėtingesnė nei tautinė“, – su šypsena pasakoja Gintaras. Jo mama – ukrainietė, tėtis – lietuvis. Iki šešerių metų šeimoje kalbėta rusiškai. Iš vaikystės pašnekovas atsimena namie turėtą nedidelę Ukrainos vėliavą ir poeto Taraso Ševčenkos portretą. Tėtis buvo sovietų armijos karininkas, tad katalikybės nepraktikavo, mama – ortodoksė, kuriai dėl tautiškumo imponavo graikų apeigų katalikai. Gintaro vyresnysis brolis buvo pakrikštytas Ortodoksų Bažnyčioje, o jis – pas graikų apeigų katalikus (unitus). „Kiek atsimenu, vaikystėje kartais eidavome ir į cerkves, ypač Ukrainoje pas močiutę, kartais – į katalikų bažnyčias. Į piligrimines keliones važiuodavome su unitais. Mano galvoje buvo visiška mišrainė. Šiaip mano šeima buvo ne iš tų, kuri kiekvieną sekmadienį būtų ėjusi į bažnyčią. Tik progomis. Todėl ir nesupratau, kuo tos konfesijos skiriasi.“

Smilkalų kvapas – toks ryškiausias atsiminimas iš vaikystėje lankytų cerkvių. Dabar, kai patarnauja Vilniaus Paraskevės cerkvėje, Gintaras sulaukia priekaištų dėl per didelio kiekio smilkalų smilkytuve. „Palyginti su katalikais, ortodoksai daug smilkalų naudoja, negali to neįsiminti.“ Tam, kad žmogus visapusiškai dalyvautų liturginiame vyksme, siekiama įtraukti visas jo jusles: smilkalai – kvapas, giesmės – klausa, ikonų bučiavimas – lytėjimas, Šv. Komunija, švęstas vanduo – skonis.

[SKAITYTI TOLIAU]


PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai