Kas yra diptichas?

Díptychon graikiškai reiškia „dvidalis“, perlenktas dviejų dalių dalykas. Taip buvo vadinami dviejų lentelių vaškiniai sąsiuviniai, į kuriuos buvo rašoma stiliumi (specialiu rašikliu). Vaškas leisdavo trinti, perrašinėti, taisyti, o kai visas tekstas tapdavo nebereikalingas, galima buvo išlydyti abi dipticho lenteles ir naudoti iš naujo.

Bažnyčioje diptichai pradėti naudoti gyvųjų ir mirusiųjų vardams įrašyti. Pagal diptichą gyvieji ir mirusieji buvo minimi per pasiruošimo liturgiją (Prothesis, Proskomidija) ir per Eucharistinį kanoną. Vyskupo minėjimas diptiche buvo laikomas formaliu pripažinimu, kad vyskupas yra eucharistiniame bendravime su mininčia bendruomene. Tikintieji diptiche visada buvo minimi pagal garbės eilę (pirmiausia – vyskupai, tada - kunigai, tada – diakonai, tada – pasauliečiai, iš kurių imti išskirti vienuoliai). Vyskupai taip pat buvo minimi pagal miesto garbingumą.

Ilgainiui žodis „diptichas“ tapo formaliu Autokefalinių Bažnyčių vadovų sąrašo pavadinimu. Žodžiu „diptichas“ vadinamas 15 Bažnyčių vadovų sąrašas, kuriame vardai išrikiuoti pagal garbingumą. Šį sąrašą liturgijos metu skaito Autokefalinių Bažnyčių vadovai, taip pripažindami tarpusavio bendrystę Eucharistijoje.

Bažnyčių vadovų - patriarchų, metropolitų ir arkivyskupų - diptichas yra aukščiausia liturginė Visuotinės Bažnyčios vienybės išraiška.

Štai kaip tai atrodo praktikoje:

 

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai