Bizantiškoji freska Vilniaus katalikų arkikatedroje

Freska, rasta 1985 m. Arkikatedros požemiuose. Šaltinis: katedra.lt
Lietuva - ypatingas kraštas, nes joje susilieja Rytų ir Vakarų krikščionybės. Mūsų šalies diduomenę skirtingais laikais sudarė ir lietuviai ortodoksai (stačiatikiai), ir protestantai (ypač - kalvinistai), bet, žinoma, laikui bėgant įsigalėjo katalikybė. 

Katalikiškosios Vilniaus Arkikatedros požemiuose galime pamatyti freską, nutapytą tipišku bizantišku, stačiatikišku stiliumi. Ši freska mena Vytauto laikais susiformavusį meninį stilių, katalikiškąją gotiką derinusį su ortodoksine ikonografija, šitaip tarsi bandant atlikti Rytų ir Vakarų sintezę (iki priimdamas katalikybę Vytautas buvo ortodoksų tikėjimo, buvo krikštytas Aleksandro vardu). Menotyrininkai mano, kad ikonografas greičiausiai buvo ortodoksas. Tai, kad freska nėra ortodoksinė išduoda tik tai, jog Kristaus kojos prikaltos viena vinimi. Tai - vienintelis katalikiškas motyvas freskoje.

Freskos aprašymą galite rasti čia: http://www.katedra.lt/freska/

Rytų ir Vakarų krikščioniško meno sintezės atspindį galima išvysti ir Vilniaus Šv. Dvasios ortodoksų vienuolyne bei katalikiškoje Trakų Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai