Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (sausio 26 d.)


UKRAINA

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba įvedė ribojančias sankcijas 22 dvasininkams ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios veikėjams, kurie remia Vladimiro Putino karą prieš Ukrainą, taip pat pateisina Ukrainos žmonių genocidą. Sąraše taip pat yra vienas protestantų lyderis, sekmininkas Sergejus Riachovskis, žinomas dėl savo aistringo atsidavimo Vladimirui Putinui.

BALTARUSIJA

Baltarusioje saugumo pajėgos brutaliai sulaikė ortodoksų veikėją ir teologą Andriejų Pukanovą iš Gomelio. Šiuo metu teologui yra iškeltos kelios baudžiamosios bylos, ypač jis kaltinamas veiksmais, susijusiais su "prezidento įžeidimu". Viename iš savo "Facebook" įrašų kalbėdamas apie diktatorių Lukašenką jis pavartojo žodį "išprotėjęs". Be to, 2 metus kalėjimo už interviu kanalui "BELSAT" gavo krikščionė Darja Losik, politinio kalinio Igorio Losiko žmoną. Šeima turi mažametę dukrą Pauliną.

Baltarusioje tęsiasi teroras prieš krikščionis, kurie priešinasi smurtui, diktatūrai ir karui prieš Ukrainą. Saugumo pajėgos brutaliai sulaiko ir viešai baudžia visus, kad įstumtų šalį į baimės atmosferą. Represijų prieš tikinčiuosius atkakliai "nepastebi" Baltarusios Ortodoksų Bažnyčios vadovas metropolitas Venjaminas (Tupeko). Jis, kaip ir daugelis kitų žinomų Baltarusios ortodoksų vadovų, taip pat remia Rusijos karą prieš Ukrainą. Baltarusios Ortodoksų Bažnyčia po to, kai buvęs Minsko metropolitas Pavelas buvo iškeltas į Rusiją, palaiko labai glaudžius santykius su A.Lukašenka, taip pat, kaip teigia kai kurie kunigai, tiesiogiai vadovaujama Baltarusios KGB. Pastaruoju metu krikščionių areštų skaičius didėja, visuomenėje klesti įskundimų praktika. Tūkstančiai politinių kalinių, įskaitant daug krikščionių, yra kalėjimuose.

KIJEVAS-VATIKANAS

Sausio 23 d. įvyko pirmasis oficialus Kijevo metropolito Epifanijaus vizitas į Vatikaną, kur Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovas drauge su kitų religinių bendruomenių atstovais dalyvauja daugelyje renginių, įskaitant maldą už krikščionių vienybę, kurią popiežius Pranciškus surengė Šventojo Pauliaus bazilikoje. Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia aktyviai dalyvauja daugelyje tarptautinių projektų ir iniciatyvų.

IZRAELIS

Siloamo tvenkinys – vieta, plačiai žinoma krikščionims iš Evangelijos, susijusi su aklo žmogaus išgydymu Izraelyje, buvo visiškai atkastas ir dabar yra atviras visuomenei. Ši vieta, kaip ir daugelis kitų Šventosios Žemės vietų, traukia krikščionių piligrimus iš viso pasaulio. Tvenkinys buvo įrengtas maždaug prieš 2700 metų valdant karaliui Ezekijai ir tarnavo kaip gėlo vandens rezervuaras mieste. Evangelijose aprašytais laikais jis taip pat buvo naudojamas ritualiniams žydų apsiplovimams.

RUMUNIJA ir MOLDOVA

2023 m. sausio 19 d. Rumunijos patriarchas Danielius susitiko su Moldovos Respublikos parlamento pirmininku Igoriu Grosu. Susitikimas vyko aukščiausiu lygiu, jame dalyvavo Moldovos ir Rumunijos politikai. Vienas iš pagrindinių patriarcho iškeltų klausimų yra Rumunijos Ortodoksų Bažnyčios Besarabijos metropolijos padėtis. Ji patiria daug sunkumų, taip pat tiesioginę diskriminaciją palyginant su Maskvos Patriarchatui priklausančiomis parapijomis. Pokalbio metu buvo keliami klausimai dėl bažnyčių pastatų grąžinimo, lygių galimybių kunigams tarnauti kariuomenėje, ligoninėse bei kitose įstaigose. Pasak žurnalistų, šis naujosios Moldovos Respublikos vadovybės susitikimas su Rumunijos Bažnyčios patriarchu liudija santykių atvirumą sprendžiant aktualius Bažnyčios gyvenimo klausimus Moldovoje.

 Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai