Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (sausio 19 d.)

UKRAINA

Rusija, vykdanti karinę agresiją prieš Ukrainą, sausio 17 d. specialiai sušauktame JT posėdyje nori iškelti Maskvos Patriarchatui priklausančių tikinčiųjų persekiojimo klausimą. Tai jau ne pirmas Rusijos bandymas atkreipti dėmesį į religinių laisvių pažeidimus Ukrainoje. Metropolito Onufrijaus vadovaujama Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia (Maskvos Patriarchatas, toliau UOB-MP) nuo pat karo prieš Ukrainą pradžios buvo plačiai kritikuojama. Per Kalėdų šventes valstybė leido Kijevo-Pečiorų lauroje tarnauti metropolito Epifanijaus vadovaujamai Autokefalinei Bažnyčiai. Kaip rodo socialinės apklausos, Ukrainos visuomenės pasitikėjimas UOB-MP labai sumažėjo. Nepaisant kai kurių viltingų metropolito Onufrijaus pareiškimų, jokių realių atsiskyrimo ir nepriklausomybės nuo Maskvos veiksmų UOB-MP nesiėmė. Todėl daugeliui susidarė įspūdis, jog ji tiesiog delsia ir vilkina laiką, kad nesiimtų jokių realių veiksmų Rusijos Ortodoksų Bažnyčios atžvilgiu. Tačiau UOB-MP spaudos tarnyba pareiškė, kad niekas nebuvo įgaliotas inicijuoti susitikimus JT dėl religinės padėties Ukrainoje. Akivaizdu, jog Maskva nori pasinaudoti "bažnyčios klausimu", kad pateisintų savo karą prieš Ukrainą. Karo studijų institutas taip pat pažymi, kad Ukrainoje nėra jokio realaus UPB-MP persekiojimo, ši tema nuolat keliama tik siekiant užkirsti kelią tyrimams dėl kai kurių bažnyčios dvasininkų dalyvavimo karinėje agresijoje prieš Ukrainą.
 
BALTARUSIA

Baltarusioje toliau persekiojami ir diskriminuojami Lukašenkos diktatūrai besipriešinantys krikščionys. Valerija Černomorceva gavo 2,5 metų "chemijos". Šiuo metu Baltarusios kalėjimuose laikoma dešimtys įvairių konfesijų krikščionių. Represijos vis dažniau liečia ne tik paprastus tikinčiuosius, bet ir dvasininkus. Oficiali valstybinė propaganda demonizuoja visą Aleksandro Lukašenkos opoziciją kaip "demonus" ir "apsėstuosius". Tuos pačius žodžius per Kalėdas galima išgirsti ir iš paties Lukašenkos, kuriam nuolat suteikiama galimybė kalbėti bažnyčioje, nors jis save vadina "stačiatikiu ateistu". Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčia per savo vadovybę nedviprasmiškai remia Putino ir Lukašenkos diktatūras, aktyviai dalyvauja skleidžiant promaskvietišką propagandą ir niekaip nereaguoja į tikinčiųjų diskriminaciją ir nusikalstamą persekiojimą Baltarusioje. Metropolitas Venjaminas (Tupeko) suspendavo visus kunigus, kurie rado drąsos pasisakyti prieš diktatūrą ir karą Ukrainoje.

PRANCŪZIJA

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios Užsienyje Berlyno metropolitas Markas dalyvavo Prancūzijos ortodoksų vyskupų asamblėjoje. Susitikimo metu vyskupai išsakė savo požiūrį į eutanaziją leidžiantį įstatymo projektą. Dvasininkai teigė, kad įstatymas, leidžiantis savanoriškai nutraukti gyvybę, prieštarauja pagrindinėms žmogaus ir krikščioniškoms vertybėms. Iniciatyva buvo įvertinta teologiškai, atsižvelgiant į krikščioniškąjį mokymą.

Reikėtų pažymėti, kad krikščionys ortodoksai nepritaria "teisei mirti", kurią eutanazija suteikia sunkiai sergantiems ir kenčiantiems žmonėms. Diskusijos šia tema suintensyvėja, kai vienoje ar kitoje valstybėje priimamas eutanaziją leidžiantis įstatymas.

IZRAELIS

Archeologinių kasinėjimų metu Jeriche aptikta senovinė bizantinė bažnyčia. Vietos tarnybų duomenimis, ji aptiktas istorinėje Vakarų kranto dalyje. Radinys datuojamas šeštuoju amžiumi, jo plotas - 250 kv. m., taigi tai viena didžiausių krikščionių bažnyčių šioje vietovėje. Bažnyčia buvo pastatyta iš statybinių medžiagų, kurių toje vietovėje nėra, įskaitant juodąjį bitumą ir marmurą, ir greičiausiai jos nepalietė ikonoklastiniai ginčai. Labai tikėtina, kad ji egzistavo ir veikė ankstyvosios regiono islamizacijos metu. Pasak istorikų, bažnyčia galėjo būti sugriauta ir apleista po 749 m. po Kr. įvykusio pražūtingo žemės drebėjimo. Biblijoje minimas Jerichas – archeologus ir krikščionims labai svarbus miestas, kurį užėmė izraelitai ir jų vadovas Jozuė. Šiuo metu atrastoje šventovėje toliau vyksta darbai.

LIETUVA

Seime iškilmingo Sausio 13-osios minėjimo metu autokefalinės Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios kapelionas kun. Oleksijus Sokilas buvo apdovanotas Lietuvos Šaulių Sąjungos apdovanojimu. Tėvas Oleksijus – Ukrainos didvyris, karo su Rusija veteranas ir Ukrainos Bažnyčios karo kapelionas, tarnaujantis savo Tėvynę ginantiems kariams fronte. Jis dažnai būna ir Lietuvoje, kur renka humanitarinę pagalbą kenčiantiems Ukrainos žmonėms.
Apdovanojimas LR Seime. Kun. Oleksijus pirmas iš kairės. Foto iš Arimanto Dumčiaus Facebook profilio.

 Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai