Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (gruodžio 22 d.)

 

Photo by Mattias Diesel on Unsplash
BALTARUSIA
Kunigas Vladislavas Bogomolnikovas iš Minsko buvo paleistas po daugiau nei trijų mėnesių bausmės sulaikymo centre Akrescino g.. Ne taip seniai valdžios institucijos nusprendė pradėti baudžiamąją bylą prieš šį kunigą, kaltindamos jį "masinėmis riaušėmis". Nepaisant to, kad tėvas Vladislavas buvo paleistas pasirašęs dokumentą apie neišvykimą iš šalies, yra vilties, kad nustos tyčiojimasis iš kunigo ir jo šeimos. Primename, kad Baltarusijos kalėjimuose yra daug įvairių bendruomenių krikščionių, negalėjusių užmerkti akių prieš terorą, kurį šalyje organizavo diktatorius A. Lukašenka, pralaimėjęs rinkimus 2020 m. rugpjūčio mėn.

Anoniminiai šaltiniai teigia, kad Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas metropolitas Venjaminas (Tupeko) taip pat yra prisidėjęs paleidžiant kunigą. Tačiau šiandien neįmanoma nei patvirtinti, nei paneigti šios informacijos. Bažnyčios vadovybė kartu su metropolitu Venjaminu paskutiniu laiku kritikuojama dėl atviros paramos režimui, taip pat abejingo požiūrio į krikščionis ortodoksus kalėjimuose.

UKRAINA

Maskvos patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) kunigas Andriy Pavlenko iš Lesyčansko, nuteistas Ukrainoje už pagalbą agresoriaus kariuomenei, buvo iškeistas į Ukrainos karo belaisvį. Tai ne vienintelis atvejis Ukrainoje, kai kunigas nuteisiamas už nusikaltimus prieš Ukrainos žmones. Paleistą kunigą pasitiko gerai žinomas rusų teroristas, privačios karinės organizacijos „Vagner“ įkūrėjas Prigožinas, kas jau yra labai reikšmingas ir iškalbingas įvykis. Pareigūnai ne kartą pabrėžė, kad jie nekovoja su Bažnyčia, bet kovoja su tais kunigais, kurie, slėpdamiesi už religijos, yra priešo bendrininkai. Visoje šalyje Saugumo tarnyba atlieka UOB-MP įstaigų patikrinimus, kurių metu buvo atskleista daug pažeidimų. Tačiau reikia pažymėti, kad daug kur ir nerasta jokių pažeidimų, pavyzdžiui, Lvovo vyskupijoje.

KIPRAS

Kipro saloje tęsiasi naujo Kipro Ortodoksų Bažnyčios arkivyskupo rinkimai. Arkivyskupo sostas tapo laisvas po arkivyskupo Chryzostomos II mirties. Visi vyresni nei 18 metų Kipro ortodoksai gali dalyvauti renkant naują Bažnyčios vadovą. Iki šiol rinkimų kampanijos metu tapo žinomos trijų pagrindinių kandidatų pavardės: Limasolio metropolitai Atanazas, Tamaso metropolitas Izaijas ir Pafo metropolitas Jurgis. Per visą rinkimų kampaniją, kuri truks dar penkias dienas, taip pat bus svarstomi visi skundai ir pastabos dėl rinkimų eigos. Kipro Ortodoksų Bažnyčia yra ryškus pavyzdys, kad vyskupas gali būti renkamas, o pasauliečiai aktyviai dalyvauja Bažnyčios gyvenime.

LIETUVA

Gruodžio 18 d. Klaipėdoje įvyko Vilniaus ir Klaipėdos ortodoksų bendruomenių, laukiančių naujos jurisdikcijos įsteigimo šalyje, susitikimas. Primename, kad po susidorojimo su kunigais, atsisakiusiais minėti patriarchą Kirilą (Gundiajevą), daug ortodoksų krikščionių nustojo lankytis Maskvos Patriarchato bažnyčiose Lietuvoje. Šiuo metu daugelis Lietuvos tautinių mažumų atstovų, taip pat tikinčiųjų, kurie priešinasi karo rėmimui, tikisi, kad Lietuvoje atsiras nepavaldžių Maskvai ortodoksų bažnyčių. Bendrauta draugiškoje atmosferoje, vyko bendra malda, Šventojo Rašto skaitymas, taip pat aktualių klausimų ir temų aptarimas.

NIGERIJA

Pilietinių laisvių draugijos duomenimis, Nigerija 2022 m. tapo lydere tarp šalių, kuriose krikščionys yra diskriminuojami ir naikinami. Remiantis paskelbta 2022 metų ataskaita, Nigerijoje nuo įvairių džihadistų grupuočių žuvo mažiausiai 4000 krikščionių, o dar apie 2300 žmonių buvo pagrobti. Nigerijos vyriausybė reguliariai siunčia karius į šalies šiaurę, kad užkirstų kelią išpuoliams prieš krikščionis. Primename, kad šalyje veikia teroristinė organizacija "Boko Horam", kuri Nigerijoje bando įvesti šariatą (griežta religinių įstatymų kodeksą). Nepaisant to, kad aktyvistai ne kartą bandė atkreipti pasaulio bendruomenės dėmesį į baisią daugelio krikščionių padėtį Afrikoje, daugumos teigimu, ji ir toliau yra pavojinga vieta krikščionims dėl nepakankamo dėmesio šiai problemai.

RUMUNIJA

Remiantis neseniai Bukarešte paskelbtu sociologiniu tyrimu, Bažnyčia (Ortodoksų Bažnyčia) yra patikimiausia šalies socialinė institucija. 66,3 proc. respondentų teigia, kad labai pasitiki Bažnyčia. auga su Lyginant su tais pačiais praėjusių metų tyrimais pasitikėjimo Bažnyčia lygis auga. Rumunijos Ortodoksų Bažnyčia išlieka viena sparčiausiai augančių Bažnyčių. Dėl savo aktyvaus socialinio ir religinio darbo ji išlaiko aukštą autoritetą šiuolaikinėje Rumunijos visuomenėje. Tų pačių apklausų duomenimis, 83% tikinčiųjų ne tik pasiskelbia krikščionimis, bet ir praktiškai išreiškia savo religingumą lankydami pamaldas, aktyviai dalyvaudami Bažnyčios gyvenime. Rumunijos visuomenė tebėra viena religingiausių. Manoma, kad Europos sekuliarizmas neturi įtakos tvirtai ortodoksų krikščionių pozicijai Rumunijoje.
 
Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai