Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (gruodžio 8 d.)

Photo by Mattias Diesel on Unsplash

UKRAINA

Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia (UOB-MP) ir toliau yra visuomenės dėmesio centre. Ukrainos saugumo tarnyba prevencinių priemonių metu atskleidė keletą rimtų Ukrainos teisės aktų pažeidimų, kas suponavo sankcijas kai kuriems UOB-MP atstovams. Tačiau Ukrainos partneriai Europoje ir Amerikoje tikisi, kad religijos laisvė Ukrainos piliečiams nebus ribojama. Tai pareiškė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos strateginės komunikacijas koordinatorius John Kirby. Viena iš naujausių apklausų rodo, kad 51 proc. apklaustųjų mano, jog būtina uždrausti UOB-MP veiklą šalyje, tačiau mažai tikėtina, kad apklausa atspindi situacijos, kurioje atsidūrė tikintieji Ukrainoje, sudėtingumą. Visuomenei svarbu, kad Bažnyčia aiškiai kalbėtų ne tik apie jos požiūrį į karą, bet taip pat apie tai, kaip galima būti dalimi Rusijos Bažnyčios, kuri atvirai palaiko agresyvų, grobuonišką Vladimiro Putino karą. Iki šiol UOB-MP nepateikė atsakymų į šiuos klausimus. Taip pat būtina suprasti, kad sudėtingi santykiai tarp UOB-MP ir Autokefalinės Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios taip pat yra rimta kliūtis išspręsti šį klausimą.

Vienas Maskvos patriarchato kunigas, Lisičiansko parapijos klebonas, nuteistas 12 metų nelaisvės už tai, kad pranešinėjo Rusijos kariuomenei apie Ukrainos kariuomenės pozicijas.

BALTARUSIJA

Tarptautiniai žmogaus teisių gynėjai, stebintys padėtį Baltarusijoje, kunigą Vladislavą Bogomolnikovą pripažino politiniu kaliniu. Be to reikia pabrėžti, kad pats tėvas Vladislavas nepadarė jokių politinių pareiškimų. Kunigas, kuris, pasak kolegų, yra tylus, kuklus, inteligentiškas, tiesiog ragina nutraukti smurtą, į kurį pasinėrė Baltarusija po Aleksandro Lukašenkos pralaimėtų rinkimų: tada jis teisėsaugos institucijų pagalba numalšino visus opozicijos protestus. Diktatoriaus Lukašenkos bendrininke tapo Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčios (Maskvos patriarchato) vadovybė. Metropolitas Venjaminas (Tupeko) pritarė valdžios institucijų kovoje su protestuotojais taikytoms priemonėms, represijoms prieš kunigus, kurie smerkia smurtą ir A. Lukašenkos režimą, inicijavo Gardino ir Volkovysko arkivyskupo Artemijaus (Kiščenko) atleidimą iš pareigų. Šiuo metu padėtis Baltarusijos Bažnyčioje tebėra labai sudėtinga. Į uždraustų temų sąrašą įtrauktas Rusijos karas Ukrainoje. Kai kurie baltarusių "žiniasklaidos" kunigai aktyviai remia Rusiją jos agresijoje prieš Ukraina.

IZRAELIS

Konstantinopolio Patriarchato Amerikos arkivyskupas Elpidoforas (Lambriniadis) vizito į Šventąją Žemę metu aplankė Holokausto muziejų Yad Vashem. Jis pabrėžė, kad Holokausto atmintis yra galingas pasipriešinimo antisemitizmui praeityje ir ateityje aktas. Arkivyskupas atvyko į Izraelį kaip piligrimas. Taip pat gruodžio 2 d. jis susitikimo su Jeruzalės patriarchu Teofiliumi III metu pabrėžė neįtikėtiną miesto, kuriame vyko svarbiausi Evangelijos įvykiai, atmosferą. Savo ruožtu patriarchas pabrėžė svarbų Jeruzalės vaidmenį ne tik istorijoje, bet ir mūsų dienomis. Susitikimas vyko broliškos meilės dvasioje. Tai buvo pirmasis arkivyskupo Elpidoforo vizitas į Izraelį.

NIGERIJA

Pasak Aleksandrijos Ortodoksų Bažnyčios Nigerijos arkivyskupijos, Rusijos Ortodoksų Bažnyčios (ROC) veikla netarnauja evangeliniams tikslams, bet siekia savų interesų. Šią žinią vyskupas Aleksandras (Yanniris) paskelbė po to, kai išmestas iš dvasininkų luomo "Klinsko metropolitas" Leonidas (Gorbačiovas) publikavo dokumentą apie ROC bažnyčios įregistravimą Nigerijoje.
Pranešime pabrėžiama: "Šis "pripažinimas" nėra ypatingas Nigerijos vyriausybės palankumo gestas šiai religinei grupei ...". Nigerijos Bažnyčia dar kartą konstatavo Aleksandrijos patriarchato seną kanoninę teisę misijai Afrikoje. Pasak hierarcho, "Rusijos Bažnyčios" tarnystė nėra skirta išgelbėjimui ir tarnauja kitiems tikslams. Prisimename, jog po to kai Aleksandrijos Patriarchas pripažino Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios autokefaliją, ROC įkūrė savo ekzarchatą Afrikoje ir pradėjo "misiją". Sutrypdama kanonų teisę ir moralės normas, ji pradėjo Aleksandrijos Patriarchato bendruomenės Afrikoje skaldymą. Aleksandrijos Bažnyčios Sinodo sprendimu išmesti iš dvasininkų luomo "metropolitas" Leonidas (Gorbačiovas) ir kai kurie kunigai, įskaitant Georgijų Maksimovą, kurie atliko "nešvarų" darbą, apgaulės būdu vesdami žmones į susiskaldymą, papirkinėdami skurdžiai gyvenančius kunigus.

ŠVEDIJA

2022 m. gruodžio 4 d., sekmadienį, 11 val. istorinėje (liuteronų) katedroje Upsaloje įvyko išrinkto naujo Upsalos arkivyskupo Martino Modeuso ingreso iškilmė. Su sveikinimo žodžiais ir palinkėjimais į arkivyskulpą Martiną kreipėsi Konstantinopolio Patriarchato Švedijos ir visos Skandinavijos metropolitas Kleopa (Strongylis). Jis perdavė Konstantinopolio patriarcho Baltramiejaus sveikinimus bei išreiškė viltį vaisingam bendradarbiavimui įvairiuose projektuose su Švedijos Bažnyčia. Priėmime dalyvavo Švedijos karalius ir karalienė, garbės svečiai iš įvairių krikščionių bažnyčių. Praėjęs renginys – ryškus draugiško dialogo tarp krikščioniškų konfesijų pavyzdys, net ir greito Vakarų visuomenės sekuliarėjimo sąlygomis.

VATIKANAS

Gruodžio 8 d. krikščionys katalikai iš organizacijos "Ismail Spring" 18.00 val. Romos laiku uždegs ir ant savo namų palangės ar balkono pastatytas žvakę kaip simbolinį solidarumo su Ukrainos žmonėmis ženklą. Dėl brutalaus Ukrainos energetikos infrastruktūros bombardavimo milijonai ukrainiečių, dešimtys ir šimtai tūkstančių ukrainiečių vaikų, pasitinka atšiaurią žiemą be elektros ir šilumos. Bendruomenės nariai pabrėžia, kad labai sunku mokyklose racionaliai paaiškinti vaikams, kodėl Ukrainos vaikai gyvena be elektros ir šilumos. Prisimename, kad visa pasaulio krikščionių bendruomenė malda ir materialiai remia Ukrainos žmones, mūsų dienomis, precedento neturinčios Rusijos ir Vladimiro Putino agresijos sąlygomis. Rusijos Ortodoksų Bažnyčia yra vienintelė religinė bendruomenė, kurios vadovas ir vyskupai palaiko ir laimina šį karą. Tai meta šešėlį ant visų Rusijos ir Baltarusijos ortodoksų ir Bažnyčią paverčia marginalia organizacija. Vatikanas ir popiežius Pranciškus ne kartą ragino nutraukti šį karą.

JUNGTINĖ KARALYSTĖ

Remiantis pasauliniu skaitmeniniu tyrimu "World Vision", populiariausias Šventojo Rašto tekstas pasaulyje yra eilutė iš Evangelijos pagal Joną 3:16 - "Nes Dievas taip pamilo pasaulį, jog atidavė Savo viengimį Sūnų, kad kiekvienas, kuris Jį tiki, nepražūtų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą." Tyrimas buvo atliktas iš užklausų "Google" programoje paieškos sistemoje, taip pat iš užklausų populiariausiuose Biblijos servisuose ir programose. Štai kaip atrodo pirmosios trys vietos:

1. Jono 3:16 – 2,1 milijono paieškų per mėnesį,

2. Jeremijo 29:11 ir Filipiečiams 4:13 – 82 000 paieškų per mėnesį,

3. Jono 10:10 – 73 000 paieškų per mėnesį.

Šis tyrimas padeda nustatyti, kurios Biblijos eilutės yra aktualiausios šimtams tūkstančių krikščionių visame pasaulyje, taip pat matome, kad Biblija ir toliau yra populiariausia, daugiausia platinama ir skaitomiausia knyga pasaulyje.

Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai