Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (lapkričio 10 d.)

 

Photo by Mattias Diesel on Unsplash

RUSIJA

Ukrainoje mirė Rusijos Ortodoksų  bažnyčios kunigas. Michailas Vasiljevas. Okupuotose teritorijose jis atvyko okupantų "sielovadai". T.Michailas Vasiljevas su Rusijos kariuomene aplankė daugybę "karštų taškų". Nepaisant misijos amoralumo ir atviros paramos Ukrainos žmonių genocidui, kunigui buvo suteiktas Rusijos Federacijos didvyrio vardas.

Kunigo mirtis sukėlė dideles diskusijas socialiniuose tinkluose. Diakonas Andriejus Kurajevas įpylė "aliejaus į ugnį" mirusį kunigą pavadindamas "mūsų dienų šventuoju", tą patį požiūrį dubliavo tėvas Dmitrijus (Peršinas), tai sukėlė rimtą pasipiktinimą.

Primename, kad Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovybė, didelė Rusijos gyventojų dalis, atvirai palaiko Putino agresiją prieš Ukrainos žmones. Patriarcho Kirilo atstovaujama Bažnyčia atvirai remia ukrainiečių žudymą ir Ukrainos okupaciją.

VATIKANAS

Po popiežiaus Pranciškaus susitikimo su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu spalio 24 d. tapo žinoma, kad Vatikanas yra pasirengęs Rusijos ir Ukrainos derybose būti "tarpininku". Pasak Vatikano, į šias derybas turėtų būti įtrauktos Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos.

Primename, kad nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios Vatikanas ne kartą ragino konflikto šalis siekti taikos ir derybų. Be to, popiežius Pranciškus buvo šokiruotas okupacinės kariuomenės elgesio Ukrainoje, jų žiaurumo, nes, toks elgesys, pasak pontifiko, nėra būdingas rusų tautai.

UKRAINA

Protestantų pastorius Vladimiras Danileckis papasakojo savo stebuklingo išgelbėjimo istoriją. Kovo 2 d. Rusijos okupantai atvyko į Charkovo srities Golubovkos kaimą. Sužinoję, kad bendruomenės vadovas padeda ukrainiečių kariams, su dvasininku susidoroti atėjo 8 žmonės. Pastoriaus žmonai jie liepė ieškoti dokumentų, o dvasininką nuvežė į bažnyčią, kad parodytų, kur jis dirbo ir pamokslavo. Pakeliui jie bandė nušauti pastorių, tačiau du kartus tai padaryti bandęs automatas nesuveikė. Štai kaip apie tai pasakoja pats Vladimiras:

"Ten stovi aštuoni iš jų, o šovęs šaukia: "Kas tai?!" Jis mojuoja ginklu ir šaukia: "Kas tai?” Jis nuima dėtuvę ir parodo kitiems kariams, kad ji pilna... Vėl mojuoja dėtuve bei ginklu ir šaukia: "Kas tai? Žiūrėk, šoviniai dėtuvėje, bet ginklas neiššauna! "Aš suprantu, kad dabar esu ant mirties slenksčio, bet tuo metu neturėjau jokios baimės, tik labai jaudinausi dėl savo žmonos Tanios, kaip ji išgyvens, kada manęs nebeliks ... Tuo metu kreipiuosi į juos ir sakau: "Ar galiu pasimelstis už jus?" Vienas iš jų sako: "Pirmą kartą matau tokį idiotą, kurį nori nušauti, ir jis nori melstis už mus".

Ačiū Dievui, okupantai nesušaudė, o dvasininkas dalijasi savo istorija kaip pavyzdžiu, ką Viešpats gali padaryti, kai žmogus yra "mirties slėnyje".

UKRAINA

Lapkričio 8 dieną metropolitas Jonatanas (Jeletskich) Ukrainos saugumo tarnybos buvo apkaltintas įtarus tarpreliginės neapykantos kurstymu ir piliečių jausmų įžeidimu dėl jų religinių įsitikinimų. Maskvos Patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios (UOB-MP) vadovybė jau pakomentavo šią situaciją, išreikšdama įsitikinimą, kad nešališko tyrimo metu bus įrodytas šių kaltinimų nepagrįstumas.

Nuo karo veiksmų Ukrainoje pradžios UOB-MP dvasininkai ne kartą tapo įtariamaisiais veiksmuose, nukreiptuose prieš Ukrainą. Šiuo metu UkrainosOrtodoksų Bažnyčia ir toliau yra Maskvos Patriarchato struktūros dalis, o tai kelia visuomenės pasipiktinimą ir kritiką.

KIPRAS

Mirė Kipro Ortodoksų Bažnyčios vadovas arkivyskupas Chrizostomas II (81 m.). Per pastaruosius trejus metus hierarchas gydėsi nuo vėžio. Pasaulio Ortodoksų Bažnyčių šeimos lyderiai išreiškė giliausią užuojautą dėl dvasininko mirties. Maskvos patriarchas Kirilas (Gundiajevas) taip pat pareiškė užuojautą, pabrėždamas, kad paskutiniai arkivyskupo tarnystės metai aptemdyti schizmos Ukrainoje pripažinimu. Be absoliutaus tokios užuojautos netaktiškumo patriarchas Kirilas, aktyviai palaikantis karą Ukrainoje, dar kartą parodė krikščioniškam pasauliui, koks "apakęs" gali būti Bažnyčios vadovas.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos Ortodoksų Bažnyčia patriarcho Kirilo politikos dėka tampa marginalia religine organizacija, kuri, priešingai krikščioniškoms vertybėms, remia karą ir pateisina Ukrainos žmonių genocidą.

LIETUVA

Trečiasis laikraščio "Stačiatikių Lietuva" numeris buvo išleistas Vilniuje rusų ir lietuvių kalbomis. Laikraštis buvo įsteigtas paskubomis po to, kai Maskvos patriarchato Lietuvos ortodoksų vyskupijos vadovybė išvarė ir apšmeižė grupę kunigų, kritikuojančių Maskvos patriarchą Kirilą dėl jo pozicijos, kurioje jis tvirtai remia karą Ukrainoje.

Laikraštis, kuris yra prorusiškos religinės propagandos šaltinis Lietuvoje, vėl paskelbė medžiagą, diskredituojančią dvasininkų, kuriuos apšmeižė ir išvarė metropolitas Innocentas bei vyskupas Ambrosijus, garbę ir orumą. Jevgenija Neganova, matyt, paskirta vyriausiaja kunigų kaltintoja, paskelbė pašaipų straipsnį pavadinimu "Paraskevės šventovė: šventa vieta niekada nėra tuščia". Ponia Neganova straipsnio pavadinimui geriau pacituotų žodžius (priskiriamus Stalinui): "Nėra žmogaus, nėra problemų". Taip pat skyriuje "Klausimai kunigui" ortodoksų kunigas teigia, kad dalyvavimas Eucharistijoje Ukrainos Ortodoksų Bažnyčioje yra nuodėmė, kurią reikia išpažinti.

 

Naujienas parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai