Pasaulio ortodoksų naujienos. Savaitės apžvalga (lapkričio 3 d.)

 

Photo by Mattias Diesel on Unsplash

BALTARUSIJA

Baltarusijoje tęsiamos represijos prieš dvasininkus, nepalaikančius A. Lukašenkos režimo bei smerkiančius agresyvų Rusijos karą prieš Ukrainą. Kunigas Vladislavas Bogomolnikovas (Minskas) jau kelintą kartą gavo 15 parų arešto už savo pilietinę poziciją. Iš kalėjimo taip pat neišleista spalio 18 d. sulaikyta ortodoksė gidė Valerija Černomoreceva.

Oficialūs Baltarusijos Ortodoksų Bažnyčios atstovai atvirai remia "specialiąją operaciją" ir meldžiasi už "Rusijos pasaulio" pergalę. Tarp "karo partijos" yra gerai žinomi Baltarusijos ortodoksų veikėjai kun. Andriejus Lemešonok (Minskas), vienuolyno vyresnioji Gavriila (Gardinas), Gardino arkivysk. Antonijus (Doroninas), Naugarduko arkivysk. Gurijus (Apalko) ir krikščioniškų knygų autorius archimandritas Sava (Mažuko) iš Gomelio.

 

RUANDA

Aleksandrijos patriarchas Teodoras II pirmą kartą su pastoraciniu vizitu nuvyko į Ruandą, kur 2022 m. spalio 30 d. Ruamangano rajone konsekravo naują šventųjų apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią. "Ortodoksija vienija visus žmones", – patriarchas kreipėsi į daugybę svečių su tokia žinia. Iškilmingoje Liturgijoje dalyvavo Egipto ambasadorius Ruandoje, taip pat aukšti Ruandos vyriausybės pareigūnai.

Aleksandrijos patriarchatas, atsižvelgdamas į Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vykdomą "ekspansiją", suintensyvino savo darbą neturtingose Afrikos šalyse. Aleksandrijos patriarchas dar kartą pabrėžė nuoširdaus Dievo šlovinimo, kurį jis atlieka su nuostabiu Afrikos koloritu, svarbą.

 

PIETŲ KORĖJA

Seule švenčiant Heloviną  žuvo daugiau nei 150 žmonių, dar apie šimtas buvo sužeisti. Tragedija įvyko dėl spūsties vienoje iš Seulo gatvių, kada minia patraukė į barą, kur, kaip manoma, buvo viena iš vietinių žvaigždžių.

Tragedija atgaivino diskusijas tarp krikščionių apie pagoniškų švenčių šventimą. Taigi, neseniai paskelbtoje apklausoje, atliktoje JAV, 13% dvasininkų rekomenduoja visiškai susilaikyti nuo Helovino šventimo, kai kurie šią šventę laiko "nekaltu" reiškiniu.

Pietų Korėjoje yra daugybė krikščionių bažnyčių. Dauguma žuvusiųjų - jauni žmonės nuo 18 iki 22 metų.

Dėl tragedijos šalyje paskelbtas gedulas.

 

PALESTINA

Beit Sakhour mieste netoli Betliejaus Palestinos autonomijos teritorijoje grupė musulmonų užpuolė krikščionis ortodoksus, mėtydami į tikinčiuosius akmenis. Išpuolis įvyko 2022 m. spalio 29 d. Dėl incidento keli tikintieji buvo sužeisti. Daugelis krikščionių lyderių pasmerkė šį išpuolį, kuris sukuria neigiamą musulmonų įvaizdį. Izraelio krikščionių žmogaus teisių aktyvistas Šadi Chalul socialiniame tinkle "Twitter" paskelbė trumpą išpuolio vaizdo įrašą, klausdamas: "Ar savo gyvenime matėte arabų pasaulyje krikščionį, puolantį mečetę krikščioniškuose miestuose, o kodėl gi ne?"

Primename, kad Palestinos savivaldos teritorijoje yra daug krikščionims šventų vietų.

 

UKRAINA

Nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios daugybė tikinčiųjų nusprendė palikti Maskvos Patriarchato Ortodoksų Bažnyčią Ukrainoje. Vienas iš pavyzdžių - visa Kyjivo regiono Fastivo rajono Vita-Počtovaja kaimo bendruomenė perėjo į Ukrainos Ortodoksų Bažnyčią (autokefalinę).

Visi šie incidentai vyksta miglotos Maskvos Patriarchato Ukrainoje pozicijos fone.

Pastaruoju metu situaciją apsunkino ir tai, kad daugelis Maskvos Patriarchato Ukrainoje dvasininkų Ukrainos saugumo tarnybos buvo sugauti bendradarbiaujant su agresoriumi.

 

REFORMACIJOS DIENA

Spalio 31 d. pasaulio Protestantų Bažnyčios šventė "Reformacijos dieną". 1517 m. spalio 31 d. vienuolis Martinas Liuteris paskelbė "95 tezes", kuriuose kritikavo kai kurias Katalikų Bažnyčios praktikas. Dėl to atsirado naujas religinis judėjimas, atsiskyręs nuo Katalikų Bažnyčios. Šiandien Protestantų Bažnyčios yra gausiausia pasaulio krikščionių bendruomenė.

Šiai datai skirtos iškilmingos pamaldos ir konferencijos vyko daugelyje pasaulio Protestantų Bažnyčių.

 

RUSIJA

Rusijos Saugumo tarybos sekretorius N.Patruševas paragino "desatanizuoti" Ukrainą. Savo straipsnyje jis taip pat įžeidė Ukrainos žydus chasidus. Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podolyakas šį pareiškimą pakomentavo per "Kanalas 24":

"Kalbant apie "desatanizaciją", žinote, šie menkai išsilavinę ir nekultūringi barbarai visada ieško globalios tezės, kuria remiantis jie kariauja su kuo nors. Ir kai tokie nusmurgę žmonės atvyksta į išsivysčiusią ir civilizuotą šalį, kuri yra visai kitokia, jie,  kad pateisintų savo bevertiškumą, turi sugalvoti kokį nors skambų tikslą. Taigi jie sugalvojo, kad kovos su kažkokiomis sektomis Ukrainoje".

Tai nėra vienintelis nepagrįstas ir įžeidžiantis Rusijos Federacijos atstovų pareiškimas, siekiant pateisinti jų agresyvų karą Ukrainoje.

 

Naujienas pagal užsienio spaudą parengė Ruslanas Jarockis, vertė ir redagavo Vitalijus Mockus

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai