„Viešpats yra mano Ganytojas...” (Ps 22/23)


22 (23) psalmėje Dovydas poetiškai prabyla tarsi avis:

„VIEŠPATS yra mano Ganytojas, –
man nieko netrūksta.
Žaliose pievose mane paguldo,
prie ramių tvenkinių gano.

Jis atgaivina mano gyvastį,
veda teisumo takais, kaip dera jo vardui.
Nors einu per tamsiausią slėnį,
nebijau jokio pavojaus, nes tu su manimi.

Tavo ganytojo lazda ir vėzdas – jie mane apgins.”
Avis - viena iš senų senovėje prijaukintų gyvulių rūšių. Senovėje Artimuosiuose Rytuose avys buvo ganomos kartu su labai į jas panašiomis ožkomis, todėl karts nuo karto piemuo turėjo atskirti avis nuo ožių (žr. Mt 25 palyginimą apie paskutinį teismą). Nors tame regione atrodo labai panašiai, avys ir ožiai elgiasi skirtingai - avys linkusios sekti savo ganytoją, yra klusnios, o ožiai labiau linkę nuklysti nuo ganytojo ir klausytis saviškių, o ne žmonių. Ir Lietuvoje turime posakį „užsispyręs kaip ožys”.

Avys labai gerai girdi. Jos yra jautrios garsams, negeri garsai gali joms kelti stresą. Jos atpažįsta savo ganytojo balsą - reta avis nuseks pašaukus svetimam. Jei pašaukia ganytojas, jos paprastai pradeda mekenti ir po truputį link jo eiti. Tai - vienas iš būdų atskirti avis nuo ožių, nes daugelis ožių liks stovėt vietoje.

Kitas dalykas, gąsdinantis avis - šešėliai ir tamsa. Jos blogai mato gelmę, todėl bijo šešėlių, bijodamos, kad tai gali būti duobė. Priešo išgąsdintos avys paprastai bėga į kuo aukštesnę ir kuo šviesesnę vietą. Todėl eiti „slėniu tamsiausiu” aviai reikia nepaprastai daug drąsos.

Aviai labai svarbu jaustis saugiai. Tada avis ramiai valgo pievų žolę, ant jos ilsisi, auga gražus, sveikas kailis. Patirdamos stresą avys viena kitai mekena, pranešdamos apie pavojų ir nieko nevalgo.

Turbūt avių ramybė ir klusnumas Artimuosiuose Rytuose jas pavertė nekaltumo simboliu, todėl jos tapo bendra tiems kraštams aukos rūšimi.

Dovydas, jaunystėje pats buvęs ganytoju, į Dievą žiūri avies akimis. Jis jam yra mylintis, avimi besirūpinantis Šeimininkas, galįs apginti nuo bet kokio vilko ar kito priešo. Jis, laikydamas Savo galios vėzdą rankoje, veda avelę teisumo takais į ganyklą.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai