Šabas krikščionių ortodoksų tikėjime

IV. Atsimink, kad švęstum šabo dieną. Šešias dienas triūsi ir dirbsi visus savo darbus, bet septintoji diena yra Viešpaties, tavo Dievo, šabas: nedirbsi jokio darbo – nei tu, nei tavo sūnus ar duktė, nei tavo vergas ar vergė, nei tavo galvijai, nei ateivis, gyvenąs tavo gyvenvietėse. Nes per šešias dienas Viešpats padarė dangų ir žemę, jūrą ir visa, kas yra juose, bet septintąją dieną jis ilsėjosi. Todėl Viešpats septintąją dieną palaimino ir ją pašventino. (Iš 20, 8–11)
Ortodoksų Šventojoje Tradicijoje šeštadienis yra vienodos garbės su sekmadieniu, kuris vadinamas „Viešpaties diena“ ir laikomas pirmąja ir aštuntąja savaitės diena. Šeštadieniais net pasninkų metu švelninamas pasninko režimas (pasninkavimas šeštadienį - nepagarba šventei), šeštadienio metu pridera ilsėtis ar bent išskirti jį iš savaitės dienų. Sekmadienio šventimas neatšaukia Šabo dienos, o yra atskira šventė.

Tradiciškai liturgiją stengiamasi švęsti šeštadieniais ir sekmadieniais, šeštadieniams, kaip ir sekmadieniams, sudarytas atskiras Evangelijos skaitymų ratas. Gavėnios metu tik šeštadieniais ir sekmadieniais vyksta konsekracija (pilna Dieviškoji Liturgija), neskaitomas atgailos kanonas.


PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai