Komboskini vs. komboloi (kombologia)

Norėčiau pasidalyti linksmu prisiminimu.

Kai aną vasarą su dviem bičiuliais važiavome į Graikiją, pastebėjome, jog visi aplinkui - autobusuose, gatvėse, kavinėse - tampo karoliukus, kurie primena katalikišką rožinį (slav. rozarij). Mes juos palaikėme komboskini (ortodoksine maldos virvele, slav. čiotki). Komboskini yra naudojamas nenutrūkstamai maldai - laikydamas tarp pirštų karoliuką, maldininkas mintyse arba lūpomis taria: Viešpatie Jėzau Kristau, Dievo Sūnau, pasigailėk manęs, nusidėjėlio (Kyrie Iisou Christe, eleison me, ton amortolon).

Graikijoj, kur tik beeisi, visi gatvėje tarp pirštų sukioja kažkokius karoliukus. Pagalvojome - štai, graikai! Tikri ortodoksai! Dieną naktį meldžiasi, viešai, gatvėse tampo komboskini! Šaunuoliai! Kur tik bepažvelgsi, visi - su karoliais rankose!

Labai panašų vaizdą išvydome Turkijoje. Pagalvojome, jog, turint omenyje, jog buvo Ramadano mėnuo, jie turbūt meldžiasi daugiau nei įprastai. Musulmonai turi ortodoksinio komboskini analogą, kurį naudoja kartodami Alacho vardus. Matėm, kaip parke vyras tampo tuos karoliukus, galvojome, meldžiasi.

Aš netgi esu vienai kaimynei padovanojęs tokius karoliukus iš Kipro, sakydamas, jog tai - komboskini (čiotki).

Praėjo pusmetis ir netyčia užtikau vieną metropolito Kallistos Ware paskaitą, kuriame jis pasakojo linksmą nutikimą iš savo gyvenimo ir tada aš supratau, koks didelis visa tai buvo nesusipratimas ir ėmiau iš savęs juoktis.

Metropolito Kallisto pasakojimas prasidėjo daugmaž taip pat, kaip ir mano - jis nuvažiavo į Graikiją, pamatė, kad visi tampo tuos karoliukus ir pamanė, jog visi graikai - atsidavę maldininkai. Metropolitas sako: „Mačiau, kad vienas net rūkydamas karolius tarp pirštų keičia. Pagalvojau - štai, šaunuolis! Nors ir rūko, bet meldžiasi! Kitas tai darė gerdamas kavą“.

O kabliukas čia štai koks. Pasirodo, graikai yra perėmę iš turkų-osmanų tokį aksesuarą, kuris vadinasi komboloi (daugiskaita: kombologia):


Keturi kombologia
Komboloi, dar žinomas kaip „nerimo virvelė“, yra tradicinis turkų aksesuaras, kurį jie naudoja nerimui malšinti. 



Tai yra toks „žaisliukas“ , kurį tampai tarp pirštų, rankų ir kt. ir taip užmušinėji laiką. Su malda jis neturi nieko bendro. Neturi nieko bendro ir su „maldos virvele“, komboskini:


Komboskini
Taigi, didžiam mano ir metropolito Kallisto nusivylimui, pasirodo, graikai ir turkai gatvėse nesimeldžia, o tik žaidžia su savo kombologia. 

----

Susiję įrašai:

Kaip gaminamas komboskini (maldos virvelė) http://ortodoksas.blogspot.com/2012/11/kaip-gaminamas-komboskionas-maldos.html

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai