Melagingas gandas: „Atono senoliai prakeikė Putiną“

Internete paplito melaginga žinia, esą „Atono senoliai“ (starcy) skyrė anatemą (prakeikimą, ekskomuniką) Vladimirui Putinui (taip pat Maskvos patriarchui ir veikusiems prieš euromaidaną). http://news.bigmir.net/world/799562-Afonskie-starcy-nalozhili-anafemu-na--besnovatogo--Putina

Video kadras
Šventojo Kalno tinklalapyje oficialiai pranešama, kad Atono kalne šio vienuolio, kuris yra nufilmuotas video medžiagoje, NĖRA. Rusijos tikintieji atpažino, jog vaizdo įraše - 2008 metais suspenduotas buvęs kunigas-vienuolis Antonijus (Šlechovas). Šis žmogus buvo pašalintas iš dvasininkų luomo už radikalų antisemitizmą ir neadekvačius pasisakymus apie Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vyskupus, po pašalinimo pats visiškai nutraukė santykius su Ortodoksų Bažnyčia. 

Ateičiai:

Visų pirma, Atone, yra 20 vienuolynų, plius begalė jiems priklausančių atskirų skitų ir celių, taip pat centras - Protatas. Paprastai vienuoliai prisistato, kuriam vienuolynui atstovauja. Jei vienuolis to nedaro, o švaistosi radikaliais teiginiais, greičiausiai jis nėra Atono kalno vienuolis.

Be to, Atone nestinga keistuolių, kurie patys save vadina „starcais“ (gr. „geronda“). Priminsiu, jog „senolis“ yra ne bažnytinė pareigybė, o ypatinga dvasinio ugdymo charizma. Kai kurie žmonės apsimeta ją turį, nes „liaudies“ pusiau pagoniškame pamaldume į senolius žiūrima kaip į kokius magus, kurie viską žino (nors tikri senoliai niekada į tai nepretenduoja). Paprastai senoliais yra pripažįstami tik tie žmonės, kuriuos tokiais pripažįsta vyskupai, vienuolynų vyresnieji ar Protatas.

Taip pat Kalne yra schizmatikų grupių ir net vienas schizmatikų vienuolynas (Esphigmenou), kuris kovoja su Konstantinopolio patriarchu ir Graikijos valdžia. Jis nėra ortodoksiškas, ten gyvena paprasčiausi apsišaukėliai, o kadangi jie pažeidžia įstatymus ir užsibarikaduoja nuo policijos, tai jie dar ir nusikaltėliai. 

Be to, video kalbantis vienuolis šneka rusiškai, o Atone yra tik vienas rusų vienuolynas - ag. Panteleimonou. Iš aplinkos matosi, kad jis nėra ten. Daugelis šiuolaikinių Atono senolių rusiškai apskritai nekalba... 

Galų gale, jokie Atono „starcai“ niekada neskirtų anatemos (prakeikimo, ekskomunikos) Putinui ar Maskvos patriarchui vien jau dėl to, kad jie neturi tokios bažnytinės galios. Tai tas pats, jeigu aš skirčiau anatemą Konstantinopolio patriarchui.

PARAMA

Galite mus paremti:

VšĮ „Krikščionių ortodoksų iniciatyvų centras“
Sąsk. nr. (IBAN): LT487300010173170576
(Pervedimams iš užsienio: SWIFT: HABALT22)

Arba:
Contribee PayPal


Populiarūs įrašai